De zomer lijkt elk jaar vroeger te beginnen en in je caravan of camper wordt het dan al snel warm. Het probleem is dat de warmte vaak snel binnendringt. Ramen en dakluiken zijn echte hittesluizen, ook al zijn ze vaak van getint glas of kunststof. Als de zon brandt, veranderen dakluiken al snel in kachels.
Afdekschermen
Met airconditioning en ventilatoren kun je de hitte natuurlijk binnen de perken houden. Maar goedkoper en energiebesparender is het gebruik van afdekschermen voor ramen en luiken. Als er minder zonlicht de caravan of camper binnenkomt, loopt de temperatuur in de leefruimte aanzienlijk minder hoog op. Vergelijk het met het sluiten van de gordijnen van je huis in de zomer.
Binnen en buiten
Nu denk je wellicht dat jouw rolgordijnen, vaak ook nog bekleed met aluminium, voldoende zon tegenhouden. Dat klopt maar gedeeltelijk. Ze voorkomen wel dat de meubelfronten en het interieur door de zon worden opgewarmd, maar de zonwering begint pas achter de ramen. De temperatuurstijging binnen wordt dus vertraagd, en in het gunstigste geval tot een minimum beperkt.
Sommige merken adviseren om het verduisteringsrolgordijn slechts voor tweederde te sluiten tegen de volle zon. Dit om het risico op beschadiging door de hitte tussen het rolgordijn en de ruit. Dat werkt dus niet optimaal. De ideale zonwering is dan ook een combinatie van afdekkingen voor buiten- en binnen.
Kederrails
Je kunt al sinds mensenheugenis zonneschermpjes, afdekzeiltjes en hoezen voor ramen kopen. Zonneschermen kunnen gemakkelijk van buitenaf in de kederrails worden bevestigd. De afdekkingen hebben een ingenaaide keder die je makkelijk in de rails schuift.
Helaas monteren niet alle fabrikanten meer kederrails boven de ramen. Als je niet wilt dat de afdekkingen in de wind wapperen en krassen op de ruit maken, kun je ze met Tenax-knoppen aan de carrosserie bevestigen. Er zijn ook systemen die zo worden bevestigd dat alleen het raam in de schaduw valt en ventilatie van het interieur mogelijk blijft.
Zelfs met airconditioning in je caravan of camper is extra zonwering een voordeel en heeft het een gunstig effect op het binnenklimaat. Door minder warmte van buitenaf en een minder verhit interieur, is minder energie nodig voor koeling. Zo houdt je camper of caravan het hoofd koel en bespaar je ook nog eens op de stroomkosten.
De Wachau-raamluifel van Berger
Zonneschermen: voor- en achterkant
De grote ramen in de caravan of camper zijn de voornaamste hittevangers. Een raamluifel is hier bijzonder nuttig, vooral als de schuine voorkant van een caravan op het zuiden staat. Zo’n luifel beschermt tegen de zon, maar houdt het zicht van binnen naar buiten vrij.
Een klassieker onder de raamluifels is de Wachau van Berger. Deze is gemaakt van polyester dat in een doosvorm is genaaid. Hij meet 180 x 70 cm en weegt 450 gram. De luifel kost € 54,99. Om het raam te openen, heb je nog wel de telescopische uitzetters nodig, die aan de rangeergrepen van de caravan worden bevestigd.
Met een zonnescherm voor je camper is het tijd om de zon op te zoeken! Laat je inspireren door deze campings in het zonnige zuiden:
Meer over zonwering
Wil je weten wat er concreet allemaal te koop is om je camper of caravan te beschermen tegen de zon, regen en wind? In ACSI FreeLife 5-2022 vind je het hele artikel en lees je een uitgebreid overzicht van de verschillende opties voor zonwering op de camping.