Voor- en nadelen van privé-sanitair
Van niets meer dan een gat in de grond tot prachtige verzorgde toiletgebouwen waar menig hotel jaloers op is. De doorgewinterde kampeerder heeft het allemaal wel eens gezien. En hoewel de een meer op luxe gesteld is dan de ander, is hygiëne altijd een groot goed. Heb je het toilet en de douche helemaal voor jezelf, dan houd je de boel beslist een stuk schoner.
Je eigen sanitair is niet alleen hygiënischer, het biedt ook meer comfort. Na een dagje op het strand of een ander uitje, duik je meteen onder je eigen douche. Zonder te wachten. Na afloop fris je je bij de wastafel rustig op en zet je de dag ontspannen voort. Ook bij een toiletbezoek sta je niet trappelend op je beurt te wachten. Heel fijn! En heb je een partner zonder kampeerervaring die gruwelt van het idee van gemeenschappelijk sanitair? Dit extra beetje comfort kan hem of haar nét over de streep trekken toch eens te gaan kamperen.
Nadelen zijn er wellicht ook. Om te beginnen betaal je meestal meer voor een plekje met privé-sanitair. Daarnaast worden de publieke ruimtes door het personeel van de camping gereinigd. Op een kampeerplaats met privé-sanitair ben je hier mogelijk zelf verantwoordelijk voor. En is er net iemand voor ‘nummer twee’ gegaan? Dan kun je niet even snel een ander hokje opzoeken. Kampeer je met hele gezin en wil iedereen douchen na een dagje aan zee? Dan moet je alsnog wachten op je beurt of uitwijken naar het algemene sanitair.
Ook op camping De Pampel in Hoenderloo kan je kamperen met privé-sanitair
Comfort in alle soorten en maten
Privé-sanitair is er in alle soorten en maten. In een accommodatie als een stacaravan is een eigen toilet en douche regelmatig inbegrepen. Maar ook als je met een eigen kampeermiddel reist, zijn er mogelijkheden. Diverse campings beschikken over staanplaatsen met een eigen sanitaircabine. Ook is het soms mogelijk een deel van het sanitairgebouw te reserveren.
Bekijk van tevoren goed welke voorzieningen zijn inbegrepen bij het privé-sanitair, zodat je weet wat je krijgt. Er zijn ruime cabines met een gescheiden douche en toilet en soms zelf met een bad. Maar er bestaan ook kleine cabines waarin het passen en meten is. Na het nemen van een douche kan een klein hokje bovendien behoorlijk vochtig worden.
Hoe vind je een camping met privé-sanitair?
Lijkt het je wel wat, kamperen met het comfort van je eigen douche en toilet? Bekijk dan meteen alle campings met privé-sanitair of gebruik de functie ‘uitgebreid zoeken’ op Eurocampings.nl. Houd er rekening mee dat je in dit overzicht zowel de simpele als de meeste luxe opties tegenkomt.
Informeer van tevoren bij de camping goed naar wat je van het sanitair mag verwachten. En wees op tijd met boeken, vaak zijn de staanplaatsen met privé-sanitair beperkt. Ten tijde van corona is het extra belangrijk vooraf contact op te nemen met de camping. Of je wel of niet gebruik kan maken van privé-sanitair hangt af van de actuele regels en de aanwezige faciliteiten.
Draagbaar toilet
Wil jij liever niet afhankelijk zijn van het aanbod campings met eigen sanitair? Dan kan je je kampeermiddel natuurlijk ook zelf corona proof maken met bijvoorbeeld de Porta Potti. Dit beroemde draagbare toilet is verkrijgbaar in zeven indelingen. Het is goed om te weten dat voor deze toiletten speciaal toiletpapier bestaat dat opstoppingen voorkomt en het legen van de afvaltank vergemakkelijkt. Net als dat er speciale toiletvloeistof op de markt is om de nare geurtjes tegen te gaan.
De Porta Potti
Hoe bevalt het jou
Wat zijn jouw ervaringen met eigen sanitair op de camping? En heb je zelf nog een tip voor extra comfort of hygiëne op vakantie? Laat het hieronder horen, wij zijn erg benieuwd!