ACSI FreeLife

Menu

Zo kampeer je duurzaam

Duurzaam kamperen. Ten opzichte van een vliegvakantie is kamperen al een stuk duurzamer. Maar waar kun je thuis en onderweg nog meer op letten? 

Auteur
Ivo van den Dijssel
Datum
ReactiesReageer
Main happy kampeerder duurzaam

Plof even neer in een luie stoel en vraag je eens af hoe bewust jij eigenlijk met het milieu bezig bent. Als je alles nagelopen hebt, ben je dan al heel ver of denk je ‘ik kan nog meer doen, maar ik weet niet goed wat’. Het mooie is, er is geen goed of fout, ieder klein ding dat jij bewust doet, helpt. Zo denken de tweelingzussen Melanie en Mariëlle Masseurs erover. Ze vonden het tijd om reizigers te inspireren om bewuster te leven. Daarom hebben ze CamperHomie opgezet.

CamperHomie.com is een platform dat kampeerders met laagdrempelige tips, tricks en trendy producten, bewuster op reis stuurt. Op de website kun je zelfs je CO2-uitstoot per reis berekenen en direct compenseren met verrassende natuurlijke elementen. In dit artikel geven ze alvast vijf tips weg om groener te leven. 

1. Ontspullen  

Wanneer we op pad zijn met ons rollend huis zijn we onbewust al bezig met een moderne trend, ‘het ontspullen’. Zo veel nemen we niet mee onderweg. We hebben ook met een bepaald gewicht te maken dat we mee mogen nemen. We nemen als kampeerders genoegen met genoeg en creëren al onbewust een leven met wat werkelijk belangrijk voor ons is. 

2. Consuminderen  

Consuminderen, het begrip bestaat al eeuwenlang maar het werkwoord is recent in een nieuw jasje gehesen. Heb je er al eens over gehoord? Het is bewust omgaan met je koopgedrag. Maar dan op een heel breed vlak.

Als eerste denk je vaak aan het kopen van nieuwe kleding of schoenen. Hoeveel kleding koop je? Hoeveel gaat er mee op reis? Hoeveel trekken we daarvan aan? Juist, meestal niet meer dan de helft van de meegenomen garderobe.

Er is een regel die je hiertoe kunt passen. De vijfstuksregel. Dan mag je bijvoorbeeld maximaal vijf truien meenemen, vijf t-shirts, vijf paar sokken etc. Dit is in aantal bij te stellen natuurlijk naar eigen behoefte. 

Consuminderen gaat verder dan alleen kleding. Maak bewuste keuzes. Neem ik wegwerp plastic mee of gebruik ik een servies dat ik meerdere keren kan gebruiken? Neem ik plastic tassen mee voor onderweg of schaf ik een goede katoenen tas aan? Stop ik mijn kruiden in plastic wegwerpbakjes of stop ik het in glazen – gerecyclede – potten? 

3. Clean-ups  

Vroeger was het heel normaal dat je wat afval opraapte dat op straat lag. Nu we in een ietwat egoïstischere tijd leven, worden er clean-up challenges georganiseerd. Dat betekent dat je zoveel mogelijk afval opruimt op en rondom de plek of zelfs de omgeving, waar jij op dat moment kampeert.

Omdat er een ‘challenge’ aan gekoppeld wordt, willen we allemaal mee doen. Dat is toch mooi! Dit delen we dan massaal via social media zodat het anderen motiveert om ook mee te doen. En het zou toch prachtig zijn dat het weer een standaard onderdeel van de wandeling wordt. Het stukje afval kun je oprapen en dat doe je vervolgens in een zak of een prullenbak. 

widget fl tijdloos plat 300x300 button rood1

Krijg jij geen genoeg van caravans en campers?

  • Lees meer in ACSI FreeLife
  • 3 nummers voor slechts € 12,95
  • Loopt automatisch af
Meer info

4. Minder vlees eten  

Een goed idee is om eens te proberen om een dag in de week geen vlees te eten. De vleesproductie heeft namelijk een behoorlijke uitstoot én de beesten leven op landbouwgrond, dus er is veel grond nodig. De dieren hebben honger en moeten gevoerd worden. Deze kippen, varkens en koeien eten veel eiwitrijk veevoer, zoals soja. Nederland importeert veel soja en ander voer voor het vee. Hierdoor is ons landgebruik in het buitenland enorm. Zelfs ruim tweemaal onze eigen oppervlakte.

Wist je wat een dag minder vlees eten per week al bespaart per jaar? Hoeveel je bespaart is natuurlijk erg afhankelijk van wát voor vlees en hoeveel je eet, tevens waarmee je het vervangt. Volgens de Nationale Week Zonder Vlees bespaar je grofweg:

  • 1 maand douchewater
  • gemiddeld 1.740 gram CO2-uitstoot (1 maand werk voor een boom )

Weten we dat ook weer. Eén dag minder vlees op de BBQ in de week moet lukken toch? 

5. Recycle of upcycle  

Recycle betekent het opnieuw gebruiken van materialen. Upcycle betekent dat een onbruikbaar product wordt verwerkt tot een nieuw product. Denk aan oud gereedschap. Een ringsteeksleutel buig je om en hang je op als kapstok. De oude spijkerbroek wordt een opbergzak. Je oud tennisracket wordt een spiegel, je oude jampot gaat mee in de camper voor de kruiden.

Bij upcycle wordt dus het hele product opnieuw gebruikt. Een leuke trend van nu is dat er massaal oude busjes, campers en caravans ‘gepimpt’ worden met oude en nieuwe materialen. Het is toch ook prachtig om het gevoel te hebben dat je zelf, met allerlei materialen een eigen ‘huisje’ bouwt? Die materialen kunnen bij je pa en ma op zolder hebben gelegen en jij maakt er zo een nieuwe vloer of plafond van.

In dit online artikel presenteren we elf lifehacks voor op de camping met nog meer inspiratie voor recyclen en upcyclen .

Praat mee

Praat mee: Zo kampeer je duurzaam

Naam is verplicht
Een e-mail adres is verplicht