ACSI FreeLife

Menu

Ophef om je paspoort

Het gebeurt wel eens; na een lange reis richting de camping wordt bij de receptie gevraagd om je paspoort af te geven. Maar hoe veilig is dat eigenlijk? Al in 2011 deed ACSI onderzoek naar het gevaar dat op de loer ligt als je je paspoort afstaat aan derden. Deze week waarschuwde de ANWB dat het afgeven van je paspoort identiteitsfraude in de hand kan werken. ACSI FreeLife zet op een rij waar je rekening mee moet houden.

Auteur
Ivo van den Dijssel
Datum
15
15
ReactiesPraat mee
inzet paspoort

Campings, hotels en andere vakantieverblijven vragen vaak om je paspoort of ID-kaart zodat ze precies kunnen bijhouden welke gasten er bij hen verblijven. Daarnaast moeten deze gegevens ook vaak worden doorgegeven aan de autoriteiten aldaar, in het kader van toeristenbelasting en veiligheid. Met het afgeven van je identiteitsgegevens kan echter identiteitsfraude in de hand worden gewerkt. Campings mogen wel je persoonsgegevens en paspoortnummer overnemen, maar niet je BSN-nummer. Je mag je paspoort alleen aan derden verstrekken als een wettelijke instantie erom vraagt, zoals politie of marechaussee.

Onderzoek

In 2011 deed ACSI al onderzoek naar paspoortgebruik onder kampeerders. Uit het onderzoek bleek onder andere dat 33 procent van de Nederlandse kampeerders het paspoort niet direct bij zich draagt, omdat het als borg bij de camping in een kluisje ligt. Zo loop je niet alleen het risico op identiteitsfraude, je kunt ook een boete krijgen wanneer je je niet kunt identificeren als een wettelijke instantie daarom vraagt. Lees de complete uitkomsten van het onderzoek.

ACSI Club ID

Mede door het risico op identiteitsfraude en boetes heeft ACSI dan ook de ACSI Club ID in 2011 geïntroduceerd. Deze kaart kunnen kampeerders afgeven bij campings in binnen- en buitenland ter vervanging van hun paspoort. ACSI Club ID wordt geaccepteerd op ruim 8800 campings. Bezitters van het pasje zijn bovendien automatisch WA/BA verzekerd en ontvangen tevens leuke, scherpe aanbiedingen.

Andere oplossingen

  • Schrijf nodige gegevens over. Leg aan de receptioniste uit dat het verboden is om een kopie te maken van je identiteitskaart en dat je liever niet hebt dat de camping je paspoort in handen krijgt. Je kunt aanbieden om alleen de nodige informatie over te schrijven. Als je het niet vertrouwt; schrijf dan zelf de gegevens over.
  • Maak zelf een kopie. Zorg, voordat je van huis vertrekt, enkele kopieën maakt waarbij je BSN-nummer is doorgestreept of weggekrast. Op die manier kun je gerust een kopie van je paspoort afgeven zonder dat je gegevens in verkeerde handen vallen.
  • KopieID downloaden. De Rijksoverheid heeft een speciale app ontwikkeld waarmee je precies kunt zien welke gegevens je moet doorstrepen en welke je mag verstrekken aan derden. Ook kun je een watermerk op je kopie laten zetten, om de uniciteit te bewaken. Download de app hier voor iOS of Android.

Wat vind jij van alle commotie over het afgeven van je paspoort?

Praat mee

  1. C
    Catharina

    Van Febr. t/m half April 2018 met de camper rond gereisd door Portugal en Spanje, velen campings bezocht. Bij de eerste in Portugal stond een bordje van Acsi/ANWB en NKC van allen zijn we lid. Bij het inchecken de campingcard Acsi gegeven, maar ze moesten het paspoort hebben om te scanner, daar voelde we niets voor, dus ANWB camping key laten zien, ook die namen ze niet, toen NKC campingcard gegeven en Neen hoor niet geaccepteert. Bij navraag waarom het Paspoort gegeven moest worden zei men dat die gescand moest worden en die voor de Politie is want mocht er iets gebeuren. Alle campings in Portugal en Spanje (op een paar na) hadden steeds hetzelfde verhaal, dus paspoort moest gescand worden, soms ook die van mijn man. Andere Europese landen hebben we altijd de Acsi, NKC,of de ANWB kaart kunnen gebruiken. We vonden dit steeds weer heel vervelend. Nu lezen we bij de reacties dat een zelf gemaakt copie met doorgestreept BSN nummer ook niet geaccepteert wordt. Ik vind dit een kwalijke zaak en hoop dat er snel iets aan gedaan gaat worden, het is nooit fijn om je gegevens te moeten afgeven en men waarschuwt er ook steeds weer voor. Maar doe je het niet dan kan je niet op de camping terecht, onvoorstelbaar je krijgt het idee dat je gewoon in die landen niet Welkom bent.

    Reageer
    0
    0
    1. CampingCard ACSI is geen vervangend identiteitsbewijs. ACSI Club ID is dat wel. Sommige campings in sommige regio’s in sommige landen zijn door lokale wetgeving verplicht om kopietjes te maken van het officiële paspoort of identiteitskaart.

      Reageer
      0
      0
  2. GG
    Ge de Grooth

    Op camping Lagersee in Duitsland,het vulkanengebied ,moesten wij onze paspoorten inleveren en er werd een copie van gemaakt terwijl we buiten moesten staan wachten. Hoe we ook tegensputterden. Zeer onvriendelijk allemaal.
    Daar wij met familie daar hadden afgesproken bleven we ,maar het bederft de vreugde van vakantie.

    Reageer
    0
    0
  3. DK
    Dirk Karten

    Het is slim om de Club ID kaart eerst in te leveren, maar als dat niet wordt geaccepteerd geef ik gewoon mijn paspoort af. We kamperen al zo’n veertig jaar, nooit ellende gehad met misbruik. Laten we elkaar met zo’n artikel niet gek- c.q. bang maken. Jammer is dat er niet een voorbeeld uit de praktijk wordt gegeven van misbruik waarin de nette burger – zoals u en ik – de dupe is geworden. Wat kunnen ze er nu helemaal mee doen? En wie heeft er een paspoort verloren en daardoor wat ellende meegemaakt?
    Los daarvan: als het een staatsdocument is (wat ik nu pas lees, dank), en dus niet van mij is, dan mogen ze het wel goedkoper maken. Het document is verlicht maar tegelijk afschuwelijk duur hier in de Zaanstreek.

    Reageer
    0
    0
  4. HK
    H.J. Keizer

    Volgens mij wordt het tijd dat de overheid (het ministerie van buitenlandse zaken) helderheid verschaft. Wat mag/moet er in welk land gevraagd worden als het gaat om legitimatie. Dit is een mooi actiepunt voor de ACSI en de ANWB.

    Reageer
    0
    0
  5. AD
    Ad van Dalen

    Ja sorry nog een laatste verhaaltje om het leesbaar te houden. Zie mijn vorige 2 reacties.
    Overal in de wereld kom je niet verder zonder dat je paspoort ingeleverd wordt of dat er kopieën van gemaakt worden. Zo niet, dan is de consequentie dat je of uitgesloten, gewantrouwd of andere faciliteiten moet zoeken. De oorsprong van dit probleem ligt bij de basis n.l. het paspoort zelf. En wie is daar voor verantwoordelijk? Juist de staat. Nu moeten U, ik en de ACSI zich in allerlei bochten wringen om een oplossing te creëren die er feitelijk niet is getuige mijn eerdere 2 verhaaltjes. Dus excuus ACSI, werk aan de winkel.

    Reageer
    0
    0
  6. AD
    Ad van Dalen

    Nog een kleine aanvullende opmerking op mijn vorige verhaaltje. Toen wij ons paspoort vorig jaar verlengde vroeg ik bij onze gemeente of ze die die cover verkochten die het burgerservicenummer afdekte. Je zou veronderstellen , juist om fraude te voorkomen en temeer daar je paspoort geen persoonlijk eigendom is maar van de staat, dat ze die verkochten. Nee dus. Dan toch maar naar de ANWB.
    Echter bij de eerste (gemeentelijke) camping in Frankrijk werd de cover er uit gesloopt om een complete copy , dus incl. Burgerservicenummer te kunnen maken.
    Kortom de burger wordt met allerlei problemen geconfronteerd waarbij de oorsprong, oorzaak en verantwoordelijkheid bij de regering ligt. Zo simpel is het. Zie mijn eerdere reactie van paar uur terug.
    En dan nog iets de ACSI ID is geen indentiteitsbewijs want er staat geen foto op. Je bent dus niet te indentificeren door degene die je aanspreekt.

    Reageer
    0
    0
  7. AD
    Ad van Dalen

    Wat heeft een camping, ziekenhuis of winkel voor de aanschaf van een pre pay card in het buitenland, die naar je paspoort vragen (en een copy maken), te maken met het feit dat men in Nederland vind dat daar fraude mee gepleegd kan worden. De medewerkers aldaar hebben hun eigen wettelijke-en wergeversregelementen. De ontwerpers van dit paspoort hadden simpel het burger servicenummer niet copieerbaar of op een andere pagina moeten plaatsen “wetende naar ik hoop ” dat er anders fraude mee gepleegd zou kunnen worden. Beetje dom dus.

    Reageer
    0
    0
  8. JR
    Johann van Rossum

    Ik fietste vorig jaar van Breda naar Santiago de Compostela, na de klimpartij door de Pyreneeën was ik blij na Roncevalles een camping gevonden te hebben. Die dag nog verder fietsen was geen optie. Ofschoon de camping Espinal/Auritzberri (#879) het ACSI Club-ID volgens het aanwezige bordje en ACSI-campinggids Europa zou moeten accepteren als geldig ID-bewijs, was de receptie onverbiddelijk: paspoort wordt ter plekke gekopieerd en mijn eigen kopie met doorgestreepte BSN wordt ook niet geaccepteerd. “We zitten nu in Spanje en in Spanje doen we het zo, klaar!”. aldus de receptionist/eigenaar.
    Ik blijf er een raar gevoel bij houden bij mijn allereerste kennismaking met Spanjaarden. Het is later verderop op de camino allemaal wél goed gegaan met de ACSI ID-club kaart. Mooi stukje fietsen trouwens, 2384 km.

    Reageer
    0
    0
  9. H
    H.J.Heijenberg

    In 1985 stond in de KCK van October een lijst in vele europese talen dat het zelfs verboden is om je paspoort aan derden -muv douane en politie- ter hand te stellen.
    Ik heb al sinds die tijd een afdruk van die pagina bij m’n overige papieren altijd bij me.
    H.J.H.

    Reageer
    0
    0
  10. ER
    E.M.Been-van Rijswijk

    Wij waren in April op camping Playa Montroig in Spanje, een ACSI aangesloten camping. Zij accepteerden niet de ACSI ID noch een kopie van het paspoort. Zij moesten het echte paspoort hebben “om in te scannen in de computer”. Ik deelde mee dat ik hiermee niet accoord ging. “Jammer, dan moet u een andere camping zoeken”. Origineel paspoort is verplicht!
    Dus ten einde raad toch maar het paspoort afgegeven voor inscannen in hun computer.
    Heel fraude gevoelig!
    Ik vind dat camping uit het ACSI boek in ieder geval de ACSI ID moeten accepteren!

    Reageer
    0
    0
    1. Niet alle door ACSI geïnspecteerde (aangesloten) campings accepteren ACSI Club ID als vervangend ID. De campings die dat wel doen (8800 van de 9900) zijn te herkennen aan het ID-logootje. Helaas behoort Playa Montroig tot de campings waar wij deze afspraak (nog) niet mee hebben kunnen maken.

      Reageer
      0
      0
      1. PM
        Patrick Matthys

        hoe ziet het logo er uit van acsi id kaart aub heb 19/02/2018 besteld

        Reageer
        0
        0
  11. LS
    Lucas Van Sweeveldt

    Ik heb het in het verleden vaak ondervonden dat er nogal wat campings zijn die je
    paspoort ( ID-Kaart ) vragen en die gedurende uw ganse verblijf in hun bezit houden. DIT IS BIJ WET VERBODEN !! Toch zijn er campings die de mentaliteit hebben van ” geen paspoort afgeven, geen inschrijving ). Volgens hen heeft alles te maken met fraude. Er zijn nogal wat kampeerders die na hun verblijf de camping trachten te verlaten zonder te betalen. Naar mijn mening kan dit geen reden zijn.
    Ik ben in het bezit van ACSI CLUB ID kaart alsook CAMPING CARD INTERNATIONAL. Toch is dit voor sommige camping uitbaters NIET voldoende.
    Ik heb mij voorgenomen bij volgend voorval rechtsomkeer te maken en een andere camping op te zoeken, hoe spijtig dit ook kan zijn, want sommige campings zijn echt wel de moeite om te verblijven. Anderzijds ben ik de mening toegedaan dat bevoegde instanties de campinguitbaters hierop moeten wijzen ; dat zij NIET het recht hebben een identiteitskaart van derden te vragen en in hun bezit te houden.

    Reageer
    1
    0
  12. ek
    ed kooijmans

    op de EHIC oftewel de Europese zorgkaart staat ook je naam en je bsn nummer.
    Als je die kaart mishandeld wordt je niet geholpen tenzij je de behandeling zelf betaald

    Reageer
    0
    0

Praat mee: Ophef om je paspoort

Naam is verplicht
Een e-mail adres is verplicht