ACSI FreeLife

Menu

Maak je kampeermiddel ongedierte proof

Ongedierte in je caravan of camper. Daar zit niemand op te wachten. Maar wat kan je er zelf aan doen om dat ongewenste bezoek buiten je kampeermiddel te houden? En hoe kan je de muizen of mieren verdrijven als je toch last hebt van een plaag? ACSI FreeLife geeft raad.

Auteur
Charlotte Kipp
Datum
6
6
ReactiesPraat mee
muis_illustratie

Zo schattig als de kleine knaagdieren eruitzien, in camper of caravan horen ze niet thuis. En toch vinden ze altijd weer hun weg naar het interieur van menig vakantiehuis op wielen, zoals blijkt uit allerlei reacties op online fora.

Mierenplaag

Niet alleen muizen, maar ook mieren kunnen een plaag zijn. Hiervan weet ‘Gaemper’ het fijne: “Tijdens onze vakantie in Spanje lieten we de lege verpakking van kippenbouten in de gootsteen achter. Toen we laat in de nacht terugkwamen, zat alles vol met mieren. ”

Er zijn grofweg twee soorten mieren. Huismieren nestelen zich in campers in de isolatie van de muren, terwijl andere soorten alleen op zoek zijn naar voedsel. Die laatste soort raak je sneller kwijt.

Via de stroomkabel

Naast openslaande deuren en ramen kunnen mieren via bomen en struiken in contact met de buitenkant toegang krijgen tot caravan en camper. Ook wielen, steunen en zelfs de stroomkabel geven hen toegang. Staat je kampeermiddel langere tijd stil, bijvoorbeeld in de winterstalling? Dan neemt het risico op een mierenbesmetting uiteraard toe.

‘Muizen komen bijna overal doorheen’

Dat mieren door kleine gaten gaan, zou niemand moeten verrassen. Maar ook muizen hebben geen staldeur nodig om toegang te krijgen tot de camper – zoals bioloog Sabine Göggerle opmerkt. Zij werkt als ongediertebestrijder. “Muizen kunnen zich bijna overal doorheen wringen. Een gat of spleet met de diameter van een balpen is al genoeg.”

De vuilwaterafvoer functioneert dus meteen ook als muisinlaat. Als muizen zich in de caravan of camper bevinden, merk je hun aanwezigheid snel op. Tenzij het voertuig lange tijd onbewoond is, bijvoorbeeld in de winteropslag. Van getrippel, geritsel en aangevreten voorwerpen tot muizenkeutels en urine: aanwijzingen zijn er in overvloed. Ook een mierenplaag in het leefgedeelte is niet te missen.

Mieren die zich in de muren nestelen

Als ze ‘slechts’ op zoek zijn naar voedsel, kan je dat verlies aan eten of drinken maar beter op de koop toe nemen. Bovendien is er natuurlijk het ongemak dat door de aanwezigheid van de nieuwe huisgenoten alleen al wordt veroorzaakt. Veel onaangenamer zijn mierensoorten die in de muren nestelen, daar hun nesten bouwen en de isolatie letterlijk uithollen.

In het ergste geval kunnen muizen een camper volledig te gronde richten. Dit gebeurt als hun aanwezigheid niet tijdig wordt opgemerkt  en er geen tegenmaatregelen worden genomen. Sabine Göggerle wijst erop dat muizen binnen twee maanden geslachtsrijp zijn en dat de generaties elkaar dus snel opvolgen.

Besmettingsgevaar

Muizen bouwen een nest voor hun jongen, dus laten ze niets heel – van de bekleding tot aan campingstoelen. Naast het aanvreten van objecten zijn vooral de uitwerpselen van de dieren hinderlijk. Ze stinken niet alleen, maar zijn ook besmettelijk. De rosse woelmuis brengt bijvoorbeeld het gevaarlijke hantavirus over, dat in het ergste geval tot een levensbedreigende infectie kan leiden.

widget fl tijdloos plat 300x300 button rood1

Krijg jij geen genoeg van caravans en campers?

  • Lees meer in ACSI FreeLife
  • 3 nummers voor slechts € 12,95
  • Loopt automatisch af
Meer info

Niet wegvegen

Sabine Göggerle beveelt dan ook aan: “Muizenkeutels mag je niet wegvegen, de stof die daarbij vrijkomt moet absoluut niet worden ingeademd. Maak in plaats daarvan schoon met een vochtige doek.” Daarbij draag je het liefst handschoenen en een mondkapje.

Aanpakken die plaag

Hoe pak je de aanwezigheid van muizen in camper of caravan goed aan? De expert beveelt klapvallen aan. Geschikte aassoorten zijn spek, kaas, maar ook snoepjes zoals winegums. Diervriendelijke vallen zijn ook een optie – maar je moet ze wel minstens één keer per dag controleren,. Anders zou de ingesloten muis alsnog sterven, maar dan van uitdroging.

Kleine actieradius

“Muizen hebben in goede omstandigheden een zeer kleine actieradius”, zegt Sabine Göggerle. Daarom is het genoeg om een levend gevangen ​​muis slechts een paar honderd meter verderop te vrij te laten.

Emmer met Nutella

Giftige lokazen zijn een andere manier om van het ongewenste bezoek af te komen. Ze hebben echter het nadeel dat de muizen dan kunnen sterven en ontbinden op plaatsen waar je niet zomaar bij kunt. Forumgebruiker “Alaska” heeft een supertip voor de muizenjacht: “Zet een emmer met wat Nutella op de bodem in het voertuig en zet er een houten lat tegenaan zodat de muizen aan de rand van de emmer kunnen komen. Zitten ze eenmaal in de emmer, dan komen ze niet meer uit.”

Mierenlokdoos

In het geval van mierenplagen helpt een mierenlokdoos, in het ergste geval kan je ook kiezen voor mierenpoeder. Bij alle giftige stoffen is het belangrijk om in gedachten te houden dat kinderen en huisdieren er niet mee in contact komen. En hoe pakt de professional mierenoverlast aan? Ongediertebestrijder Maikel Wirth: “In dergelijke gevallen gebruiken we professionele lokazen. Tot spuiten met giftige stoffen nemen we alleen onze toevlucht in uiterste gevallen.”

Preventie

De beste manier om jezelf te beschermen tegen ongedierteplagen zijn preventieve maatregelen. Dit omvat waar mogelijk het dichten van gaten en spleten, zoals met een aluminium gaas. Let op, de noodzakelijke ventilatie mag je niet hermetisch afsluiten. In voorbereiding op de winterstalling haal je al het voedsel uit het voertuig, onderweg verpak je het in stevige containers gemaakt van glas of hard plastic.

Een vaak terugkerende tip op internet is de aanrader om pepermuntolie als afschrikmiddel in te zetten. Sabine Göggerle is niet erg overtuigd: “Naar mijn mening kan je dat overslaan – het enige wat echt werkt is zorgen dat alle toegangen zijn afgesloten.”

ACSI verzekeringen algemeen

Verzekeringen speciaal voor kampeerders!

  • Voor thuis, onderweg en op vakantie
  • Alles goed geregeld bij 1 partij
  • Pakketkorting vanaf 2 verzekeringen
Bekijk de verzekeringen

Checklist om plaag te voorkomen

Wil jij er zo zeker mogelijk van zijn dat je geen last hebt van een ongedierteplaag in je caravan of camper? Houd je dan aan onderstaan tips.

Thuis

  • Controleer: via welke openingen kunnen muizen caravan of camper betreden? Sluit ze indien mogelijk met gaas.

Onderweg

  • Vermijd dat bomen en struiken de caravan of camper aanraken
  • Laat geen voedsel open
  • Verspreid geen kruimels voor de deur
  • Houd het vliegscherm gesloten

Winterstalling

  • Verwijder alle levensmiddelen uit het voertuig
  • Plaats preventief muizenvallen en mierenlokdozen
  • Controleer elke paar weken

Deel jouw ongedierte ergernis!

ACSI FreeLife is benieuwd of dat jij ook ooit last heb gehad van een ongedierteplaag. Kan jij hier helaas over meepraten? Laat het ons dan weten en reageer hieronder!

Bron: MPS, Tekst: Anne Mandel

Praat mee

  1. B

    In de stalling plaats ik een ultrasone muizenverjager bij de kachel. De batterijen gaan plm 1/2 jaar mee.
    Weet natuurlijk niet of het helpt, maar tot nu toe geen muizen. Bij onze vorige caravan wel muizen gehad met een schadepost van € 2000,-. Alles, letterlijk alles moest worden schoongemaakt, onder alle leidingen, kabels etc. Alles zat onder de urine. Matrassen nieuw maar gelukkig waren de kussens niet vervuild.

    Reageer
    1
    0
  2. L

    Met de camper veldmuizen.
    Dacht eerst dat er hagelslag was geknoeid. Vallen gezet en al snel hadden we twee keer beet. Daarna geen last meer gehad. Staan we ergens letten wij steeds goed dat de deurhor dicht is. Maar ze komen makkelijk binnen via de motor.

    Reageer
    0
    0
  3. Cw
    Cornelis wetting

    Op camping voordat we de met herfst vak gingen kregen we een muis binnen dat was een probleem .en nog we hebben gebruikt muizenval 2 toen 2
    super vallen daarna zakjes pasta .dan andere pasta.daarna gif korrelsdaar is wel van gegeten ze hebben de hele caravan vol gepoept wij zijn te einde raad wie helpt

    Reageer
    0
    0
  4. WK
    Wim Kragting

    Diverse malen last gehad van mierenplaag, vooral op campings. Heb altijd een bus mierenpoeder bij me. Even goed rondom de banden strooien bij aankomst. Resultaat: geen mieren binnen!!

    Reageer
    1
    0
  5. PP

    Wat betreft mieren/muizen plagen het volgende;
    1. Twee rolletjes plakband (cellotape), maar een
    rol duct-tape kan ook.
    2. Wikkel dit omgekeerd, dus met plakzijde naar
    de buitenkant, twisten kan ook.
    Doe dit een klein stukje om het elektra snoer.
    Ook onder aan de uitdraaisteunen deze omwikkelen.
    Onder langs de banden is ook een optie.
    3. Zelf doe ik dit al zo’n 15 jaar. Nooit meer last van
    ongedierte in welke vorm dan ook.
    Wel is na verloop van tijd te zien dat deze
    ongenode gasten een poging tot inbraak probeerden te
    doen met als resultaat, net als in de sneeuw, ze komen
    vast te zitten (lees plakken)!!
    4. Het kost even een kwartiertje maar dan heb je wel
    een zorgeloze en ongedierte vrije vakantie.
    5. In de winterstalling kan dit eventueel worden herhaald.

    Reageer
    2
    0
  6. JU
    Joke Uiterwaal

    Op rondreis door Griekenland vonden wij bij thuiskomst op de camping een spoor van 3 cm breed door de caravan via plafond. Campingbeheerder gevraagd wat te doen. Hij gaf ons een plastic spuitfles mee om de wielen en spaanders mee in te spuiten en na schoonmaak binnen geen niet meer gezien. Geen idee wat er in die fles zat!

    Reageer
    0
    0

Praat mee: Maak je kampeermiddel ongedierte proof

Naam is verplicht
Een e-mail adres is verplicht