ACSI FreeLife

Menu

Kampeertrends anno 2023

Steeds meer mensen ontdekken het plezier van kamperen. Met een recordaantal van vier miljoen kampeerders in Nederland is de campingvakantie bij jong tot oud in trek. ACSI FreeLife zet de 5 belangrijkste kampeertrends voor het seizoen 2023 op een rij.

Auteur
Berrit de Lange
Datum
ReactiesReageer
Kampeertrends_duurzaam

Dat kamperen ook na de coronapandemie razend populair blijft, leidt inmiddels geen twijfel meer. Vorig jaar reed in Nederland een recordaantal van maar liefst 600.000 campers en caravans rond. Het online zoekgedrag op termen als ‘kamperen’ en ‘camping’ is in 2022 vervijfvoudigd. Maar waar gaan we met z’n allen naartoe en hoe staan we het liefst op de camping?

1. Stekkertrekkers

De elektrische auto is in opmars, ook onder caravanbezitters. Ruim 5 procent van de Nederlandse caravanbezitters rijdt inmiddels een elektrische trekauto. Zij lopen hiermee zelfs voor op het gemiddelde Nederlandse wagenpark, waar dit getal op 2,8 procent ligt, blijkt uit het jaarlijkse ACSI Trekauto-onderzoek onder bijna vijfduizend caravanbezitters. De Mazda CX-5 is nog altijd het populairste trekauto-model, Volvo het favoriete merk. De opmars van elektrisch rijden betekent wel een uitdaging voor campings om in rap tempo te voorzien in genoeg laadpalen. Meer weten over de e-trekauto? In ACSI FreeLife 3-2023 vind je een actueel overzicht.

E-campers

De elektrische buscamper zal vanaf 2023 een steeds vaker voorkomende verschijning op de Europese wegen zijn. De e-camper wint aan populariteit, maar is duur in aanschaf en de actieradius bedraagt zo’n 200 à 300 kilometer. De elektrische camper met zijn zware accu’s zou de langverwachte beslissing over de verhoging van het maximum gewicht van 3.500 kg naar 4.500 kg voor rijbewijs B wel eens positief kunnen beïnvloeden. Al zal dat dan weer niet gelden voor oude dieselcampers.

2. Lichtgewicht comfort

De vouwwagen en de (dak)tent zitten in de lift. Onderkomens die licht zijn, dus ook makkelijk te trekken of op te bouwen met een elektrische auto. Vooral jonge gezinnen zwichten massaal voor de vouwwagen, vanwege de ruimte en het comfort.

Vouwwagen Campooz Lazy Jack met luifel

De daktent is vooral in opmars bij de meer avontuurlijke kampeerder. Ook hier overstijgt het aanbod inmiddels de behoefte van de liefhebber van back to basics. De mogelijkheden lopen uiteen van een eenvoudige slaapplek op het dak van je auto tot heuse carports compleet met zijcompartimenten.

In de hitte uren zweten om de tent op te zetten is ook verleden tijd. Opblaasbare tenten en lichtgewicht tunneltenten met ruimte voor het hele gezin zet je in mum van tijd op.

3. Groen kamperen

De moderne kampeerder heeft anno 2023 oog voor duurzaamheid. Fabrikanten spelen daarop in met lichte en milieuvriendelijke materialen. Zo maakt Karsten tenten van recyclede spijkerbroeken en is het nieuwe tentdoek van TenCate voor 50 procent gemaakt van hergebruikte petflessen. Decathlon introduceert BuyBack, in ruil voor een cadeaubon kun je je oude tent inleveren voor recycling.

De trend om milieuvriendelijk te kamperen heeft blijvende verandering teweeg gebracht, ook op de camping. Hier willen we vandaag de dag de energierekening zo laag mogelijk houden. Veel kampeerders zouden het liefst hun energieverbruik afrekenen naar verbruik in plaats van voor een vast tarief. Of dat binnen afzienbare tijd haalbaar is, hangt af van de bereidheid van campingeigenaren om extra te investeren in bijvoorbeeld slimme meters.

Je kunt natuurlijk ook zélf duurzaam je stroom opwekken. Zo groeit het aanbod van bijvoorbeeld handige draagbare zonnepanelen en portable powerbanks met lithiumaccu’s. Voor op de camping én off-grid.

4. De luxe van thuis

Kamperen? Ja, maar dan wel graag comfortabel. Campers en caravans hebben tegenwoordig alle comfort aan boord met grotere koelkasten, volwaardige bedden en ruimere douche- en toiletruimtes. Veel fabrikanten zien dat juist hun grotere modellen het best verkopen. Eenmaal op de camping wordt het onderkomen op wielen inclusief voortent of luifel omgetoverd tot een gezellige huiskamer.

sanitair_camping

De vraag naar trendy vloerkleden, lichte maar comfortabele campingmeubelen, sierkussens en sfeervolle verlichting is groter dan ooit, merken verkopers als De Wit Schijndel en Obelink op hun afdeling accessoires en decoratie. Ook het privé-sanitair, ten tijde van de coronapandemie een nieuwkomer op de camping, blijkt anno 2023 een blijvertje in de categorie luxe kamperen.

5. Reserveer op tijd

Staanplaatsen op de camping maken steeds vaker plaats voor huuraccommodaties. Dat gaat al enkele jaren ten koste van het aantal plekken voor caravans, campers, vouwagens en tenten. Op de bonnefooi reizen is daardoor lastiger. Wil je zeker zijn van een plek in het hoogseizoen op populaire campings in eigen land en daarbuiten? Reserveer dan tijdig. Houd ook rekening met prijsstijgingen als gevolg van de hoge inflatie.

Campingketens lijven in hoog tempo campings in, vooral in Zuid-Europa slinkt het aantal kleine kampeerterreinen. Voordeel is dat je weet wat je krijgt aan voorzieningen en service, nadeel is de vaak wat onpersoonlijkere sfeer. Gelukkig zijn er nog genoeg natuur- en boerencampings waar je midden in het groen kunt genieten van rust en stilte. Steeds populairder zijn ook themacampings, gericht op bijvoorbeeld gezinnen of vijftigplussers, of aansluitend bij je hobby, levensovertuiging of sport.

Praat mee

Praat mee: Kampeertrends anno 2023

Naam is verplicht
Een e-mail adres is verplicht