ACSI FreeLife

Menu

Hoe werken de sterren voor campings?

Net zoals hotels profileren campings zich vaak met sterren. Maar wie kent ze toe? En op basis van welke criteria? Zijn het kwaliteitsaanduidingen en helpen ze je een goede camping te vinden?

Auteur
Charlotte Kipp
Datum
2
2
ReactiesPraat mee
camping sign

Een paar jaar geleden trok de aan de Côte d’Azur gelegen Esterel Caravaning (campingplaats van de maand in de editie 2016/3 van het Duitse tijdschrift Caravaning) de aandacht als eerste vijfsterrencamping in Frankrijk. Dat het de eerste was, lag niet alleen aan de goede kwaliteit.

Atout France

Vijf sterren voor een camping zijn in Frankrijk pas mogelijk sinds 2013, tot die tijd waren vier sterren het maximum. Sinds dat jaar worden de Franse campings een voor een volgens de nieuwe regels geclassificeerd. Esterel was een van de eerste die aan de beurt kwam.

De normen en procedures voor het toekennen van sterren liggen vast in een verordening. Momenteel zijn er zo’n 8.500 van de ongeveer 11.000 Franse campings geclassificeerd. De sterren zeggen alleen iets over het voorzieningenniveau, zoals het maximale aantal standplaatsen in relatie tot de oppervlakte van het terrein, de minimale grootte van een standplaats en de gesteldheid en hygiëne van het sanitair.

Kwalitatieve aspecten zoals het groen op de camping of de hartelijkheid van de ontvangst blijven buiten beeld. De inspectie wordt om de drie jaar herhaald. In Frankrijk is zo’n keuring niet verplicht; campinghouders die meedoen profiteren wel van een belastingvoordeel. Atout France, Het Frans Bureau voor Toerisme, is verantwoordelijk voor de inspecties.

Sterren in Italië

Anders dan in het centralistische Frankrijk geschiedt de toekenning van sterren aan campings in Italië decentraal. De 20 regio’s van Italië, onderverdeeld in 96 provincies en 13 metropolitane steden hebben ieder hun eigen sterrenregeling. De inspectie van de campings was lange tijd een verantwoordelijkheid van de provincies. Uiteraard was de betekenis van de sterren daardoor heel divers.

Sinds een jaar of vier probeert de regering van Italië op grond van doelmatigheidsoverwegingen om de provincies af te schaffen of in ieder geval om het aantal te reduceren. De regio’s hebben als organisaties echter nauwelijks gekwalificeerde inspecteurs die de claims van de campings steekproefsgewijs kunnen controleren. In theorie gelden in Italië dezelfde criteria als in Frankrijk. Vanwege de hoge dichtheid aan campings heeft de regio Venetië officieus het voortouw. Sinds 2015 kunnen hier maximaal vijf sterren worden toegekend; in de andere regio’s van Italië worden nu nog maximaal vier sterren toegekend.

Wil een camping in Venetië vijf sterren in de wacht slepen, dan moet deze bijvoorbeeld per gast een oppervlakte hebben van ten minste 44 vierkante meter; een camping met één ster dient minstens 28 vierkante meter te hebben. In alle categorieën moeten campings ten minste vijf douchecabines hebben voor de eerste 100 gasten; een camping die 4 of 5 sterren wil, moet dan nog een extra douche hebben voor iedere 25 gasten boven de 100. 1 extra douche per 37 gasten meer volstaat voor het verkrijgen van 1 ster.

Zo is er een ellenlange checklist met voorzieningen die van betekenis zijn voor het toekennen van sterren. De sterren zeggen echter zo goed als niets over de kwaliteit, met als gevolg dat kwalitatief zeer verschillende campings eenzelfde aantal sterren kunnen hebben. Voor het toekennen van sterren maakt het bijvoorbeeld niets uit of het sanitair splinternieuw is of vijftig jaar oud. De procedure voor het toekennen van sterren moet om de vijf jaar worden herhaald.

Sterren in Kroatië

In Kroatië, een populair campingland, ligt de verantwoordelijkheid voor het toekennen van sterren bij het ministerie van Toerisme. Het boekwerk met criteria voor de classificatie telt 80 pagina’s. Simpele en kleine campings worden niet geclassificeerd, evenmin als ‘Camper Stopovers’. Voor het overige is de classificatie verplicht – elke camping moet officieel zijn geclassificeerd.

Bij het toekennen van sterren let het ministeriële inspectieteam niet alleen op de aanwezigheid en de kwantiteit van de betreffende voorzieningen, maar ook op de kwaliteit en de conditie waarin ze verkeren. Opmerkelijk is dat er twee, drie, vier of vijf sterren worden toegekend; campings met één ster zijn er niet.

Sterren in Denemarken

In Denemarken spelen kampeerders zelf ook een rol bij de toekenning van sterren. Hier is de Campingrådet verantwoordelijk, een organisatie die voortkomt uit de vereniging van kampeerders en de organisatie van campinghouders. Ongeveer 90 procent van de Deense campings is lid van de Campingrådet en je herkent ze aan de groene vlaggen.

De campings kunnen één tot vijf sterren hebben. Campings met vier of vijf sterren worden tweemaal per jaar geïnspecteerd. Daarbij wordt gekeken naar drie categorieën: gebouwen, open terreinen en voorzieningen. In het oordeel tellen onder meer de kwaliteit van het onderhoud, de hygiëne, de keuze van materialen en het vakmanschap.

Sterren in Duitsland

In Duitsland heeft het Bundesverband der Campingwirtschaft in Deutschland e.V. (BVCD) samen met het Duitse verkeerbureau in het jaar 2000 richtlijnen en criteria ontwikkeld voor een classificatiesysteem met maximaal vijf sterren. Het is naderhand meerdere malen aangepast. In de categorieën Receptie en service, Sanitair, en Standplaatsen spelen criteria als grootte, bereikbaarheid, hygiëne van het sanitair, toiletvoorzieningen en de algehele toestand van de standplaatsen en wegen/paden een rol.

Campings kunnen zich vrijwillig en voor eigen rekening laten classificeren. Wie zijn ster(ren) wil behouden moet zich iedere drie jaar laten keuren door een inspectieteam van de voornoemde organisaties. Binnen de verschillende bondsstaten moet op deze manier een goede vergelijkbaarheid gewaarborgd zijn. Duitsland telt meer dan 3600 campings waarvan een derde lid is van de BVCD; momenteel hebben bijna 500 campings een sterrenclassificatie. Meer informatie vind je op www.bvcd.de en www.deutschertourismusverband.de.

Er zijn meer landen die kiezen voor het vijfsterrensysteem zoals Tsjechië, Finland en Zweden. Andere landen zoals Oostenrijk proberen niet om de grote verscheidenheid in campings in een sterrensysteem te vatten.

ACSI

In Nederland kent ANWB wel sterren toe aan campings. Europees campingspecialist ACSI kiest daar bewust niet voor. “Sterren zeggen niet altijd iets over de kwaliteit van een camping, maar meestal wel iets over het comfort dat de camping biedt. Hoe meer sterren, hoe meer voorzieningen, maar vaak ook…hoe hoger de prijs. Je bepaalt zelf of een camping fijn is of niet”, aldus de campingspecialist.

Alle 9.900 Europese campings uit het ACSI-bestand worden jaarlijks geïnspecteerd. De ACSI-inspectieteams bezoeken alle campings persoonlijk en controleren aan de hand van een lijst met meer dan 200 voorzieningen of alles aanwezig is. Zo heb je objectieve informatie tot je beschikking. De inspecties vormen geen waardeoordeel, want die kunnen kampeerders het beste bepalen uit eigen ervaring. De beoordelingen van medekampeerders vind je terug bij iedere ACSI camping op de website van Eurocampings.

Bron: MPS, tekst: Stefan Weidenfeld

Praat mee

  1. R

    Een Franse camping met 2 sterren moet wifi aanbieden. Een Belgisch verblijfpark met 2 sterren kan zonder wifi? Of wanneer verliest deze dan een ster?

    Reageer
    0
    0
  2. jv
    jeff vanabeelen

    tijd voor een classificatieopeuropees/wereldnivo

    Reageer
    1
    0

Praat mee: Hoe werken de sterren voor campings?

Naam is verplicht
Een e-mail adres is verplicht