ACSI FreeLife

Menu

Groene kaart verplicht?

In sommige landen is het verplicht om de groene kaart bij je te hebben en in andere niet. In Nederland is het sinds 1972 niet meer verplicht om het ‘internationale verzekeringsbedrijf’ bij je te hebben.

Auteur
Ivo van den Dijssel
Datum
6
6
ReactiesPraat mee
Sepcial 2015

Maar verstandig is het natuurlijk wel. Hoe zit dat in andere landen? ACSI FreeLife zocht het voor je uit.

Wat is de groene kaart?

Een groene kaart, ook wel internationaal verzekeringsbewijs genoemd, ontvang je van je verzekeraar na acceptatie van je autoverzekering. Je kunt met de kaart aantonen dat je auto verzekerd is. Ook vind je op de kaart praktische informatie over je autoverzekering.

Je kunt op de groene kaart zien hoe lang de verzekering geldig is en welk telefoonnummer je kunt bellen in geval van diefstal of pech. Op de kaart vind je ook het groene kaartnummer, dat ingevuld moet worden op het schadeformulier wanneer je schade rijdt. Het is dus aan te raden om de kaart mee te nemen op vakantie en een hoop gedoe te voorkomen.

Groene kaart in het buitenland

Op de groene kaart staat aangegeven in welke landen je auto verzekerd is. De kaart ziet er overal in Europa hetzelfde uit en is dus voor iedereen begrijpelijk.
In sommige landen is het verplicht om de originele groene kaart bij je te hebben. Hieronder zie je in welke landen het verplicht en niet verplicht is.

  • Groene kaart niet verplicht: Andorra, Bulgarije, Cyprus, Denemarken, Duitsland, Estland, Finland, Frankrijk, Griekenland, Hongarije, Ierland, IJsland, Italië, Kroatië, Letland, Liechtenstein, Litouwen, Luxemburg, Malta, Nederland, Noorwegen, Oostenrijk, Polen, Portugal, Roemenië, Slovenië, Slowakije, Spanje, Tsjechië, Verenigd Koninkrijk, Zweden en Zwitserland
  • Groene kaart verplicht:
    Albanië, België, Bosnië (en Herzegovina), Israël, Marokko, Moldavië, Montenegro, Oekraïne, Rusland, Servië, Tunesië, Turkije, Voormalig Joegoslavische Republiek Macedonië en Wit-Rusland

Tweede groene kaart

In Duitsland, Spanje, Polen, Portugal, Kroatië ben je verplicht een aparte groene kaart voor de caravan bij je te hebben als deze zwaarder is dan 750 kilo. Deze groene kaart voor de caravan wordt ook wel de tweede groene kaart genoemd.

Kun je in deze landen de groene kaart niet tonen? Dan loop je de risico op een boete. Je kunt deze tweede groene kaart aanvragen bij je autoverzekeraar. Ben je de groene kaart kwijt? Dan kun je altijd een nieuwe kaart aanvragen bij je autoverzekeraar.

Bron: Verzekeringen.com en CentraalBeheer.nl

Op zoek naar een caravanverzekering? Mét reisverzekering? ACSI biedt het aan. Klik op onderstaande button voor een premieberekening.

Bereken premie

Praat mee

  1. JK
    Joost Kam

    Deze informatie is 7 jaar oud, dus achterhaald, graag een update plaatsen:

    Per 1 januari 2021 verandert de “groene kaart.” Dit formulier heet voortaan Internationaal Verzekeringsbewijs. De grootste verandering hierbij is dat het formulier niet meer groen is.

    Waarom een verandering van kleur en naam?
    Het Internationaal Verzekeringsbewijs werd groene kaart genoemd omdat het verplicht was dit bewijs op (gedeeltelijk) groen papier af te drukken. Deze verplichting geldt niet meer. Met het digitaal in PDF-formaat versturen van het document blijkt het lastig voor de consument om de kaart groen af te drukken. Vaak worden dat documenten met grijstinten. Dat mag niet van het Council of Bureaux en het Nederlands Bureau der Motorrijtuigverzekeraars. Wij versturen daarom onze Internationale Verzekeringsbewijzen voortaan op wit papier. Dat geldt voor zowel onze papieren versie als het document dat als pdf verstuurd wordt. Het blijft wel belangrijk om het document te printen en een papieren versie mee te nemen naar het buitenland. In niet elk land wordt een digitale versie geaccepteerd.

    Groot-Brittannië op het Internationaal Verzekeringsbewijs
    Brexit is op 1 januari 2021 dan toch een feit, omdat Groot-Brittannië uit de EU treedt, verandert de plek van “GB” op het internationaal verzekeringsbewijs. GB komt nu tussen de landen die een verzekeraar eventueel kan “doorhalen.” Het spreekt voor zich dat wij dat natuurlijk niet gedaan hebben. Uw relatie kan gerust naar Groot-Brittannië afreizen met de auto. Er is dan gewoon verzekeringsdekking.

    Reageer
    0
    0
  2. NK
    Nico van Kempen

    Aangezien de groene kaart in een aantal landen verplicht is zouden de caravanverzekeraars deze standaard jaarlijks behoren te sturen aan hun klanten.
    ACSI zou het goede voorbeeld kunnen geven en hiermee beginnen.

    Reageer
    0
    0
  3. WC
    Witoma Caravan

    In Nederland is de aanhangwagen of caravan WA verzekerd via de polis van het trekkend voertuig. In veel landen moet de aanhanger apart WA verzekerd worden. Daar wil men een bewijs zien dat de Nederlandse aanhanger wel WA verzekerd is. Je krijgt dus op het polisnummer van de auto een groene kaart met het kenteken van de caravan. De autoverzekeraar kent dit kenteken meestal niet en kan het dus ook niet standaard toesturen. Even aanvragen dus. Fijne vakantie!

    Reageer
    0
    0
  4. NG
    Norbert Grobben

    Waarom wordt door de verzekeraar dan niet standaard een groene kaart verstrekt voor dergelijke caravans?

    Reageer
    0
    0
  5. PO
    Patrick Opdorp

    Beste,

    een opmerking over het hebben van de tweede groene verzekeringskaart: ook in België is het aan boord hebben van een tweede groene kaart verplicht, bv voor een caravan + 750 kg of motorhome met aanhangwagen boven 750 kg!!

    mvg Patrick

    Reageer
    0
    0
  6. H

    Dus als ik het goed begrijp, is in Duitsland een groene kaart niet verplicht om bij je te hebben, maar met een caravan moet je er 2 bij hebben?
    Waar is deze logika op gebaseerd

    Reageer
    0
    0

Praat mee: Groene kaart verplicht?

Naam is verplicht
Een e-mail adres is verplicht