Na tien weken staat de teller van de rondreis door Zuid-Europa op vijfduizend kilometer. Het gezin heeft de Spaanse zuidkust ingeruild voor het dunbevolkte binnenland van de Portugese Algarve om vanuit daar verder noordwaarts te trekken.
Aan het begin van jullie reis zaten jullie in de vrieskou van Zaragoza en zijn jullie snel verder getrokken richting de Spaanse oostkust. Inmiddels zitten jullie in Zuid-Portugal. Hebben jullie sindsdien wél geluk met het weer?
“Ja gelukkig wel. Het weer is super. Op vijf regenachtige of bewolkte dagen na hebben we tot nu iedere dag volop zon. Het begint rond vier al wel af te koelen, maar we hebben natuurlijk niets te klagen. Heerlijk om zo de winter over te kunnen slaan. ”
En hoe bevalt de overgang van Spanje naar Portugal?
“We zien in Spanje een stuk minder zwerfhonden en zwerfvuil langs de weg. Bovendien is het in Portugal een stuk rustiger dan in Spanje. Bij Gibraltar eindigt de Middellandse Zee en begint de Atlantische kust. De kustplaatsen aan de Atlantische Oceaan zijn een stuk rustiger. We hebben het gevoel dat het hier een stuk minder druk is. Dat is fijn, maar het nadeel is dat veel dorpjes zijn uitgestorven omdat het toeristische seizoen daar een stuk later begint. In dit gedeelte van de Algarve is in deze tijd van het jaar gewoon weinig te beleven.”
Wat betekent dit voor jullie eerstvolgende reisbestemming?
“In kleine stappen zetten we nu koers richting Lissabon. We rijden iedere dag zo’n 150 kilometer, zodat het leuk blijft voor de kinderen, en pakken telkens één overnachting mee.”
Nog even een paar weken terug in jullie reis. Hebben jullie overwogen om bij Gibraltar de ferry te pakken naar Marokko?
“Dat hebben we wel overwogen, maar we hebben ons hier vooraf te weinig in verdiept. Onze camperverzekering dekt alleen Europa. Bovendien waren de weersvoorspellingen niet zo goed. Dan is de keuze snel gemaakt.”
In hoeverre heeft deze rondreis met de camper jullie tot nu toe veranderd?
“We zijn ons een stuk bewuster geworden van energie. Voor onze reis deden we kleren van de kinderen na één dag standaard in de was. Dat is hier niet te doen als je geen eigen wasmachine hebt, dus dan word je daar vanzelf wat makkelijker in. Hier hoeven we meestal maar één keer in de week te wassen. Dat doe ik dan meestal bij de dichtstbijzijnde wasserette.”
Waarin zie je die bewustwording nog meer terug?
“We gaan super bewust met gas om. Via via zijn we er achter gekomen dat je in het plaatsje Boliqueime (Zuid-Portugal) gasflessen kunt bijvullen, dus hebben we twee weken geleden onze flessen weer bijgevuld. We staan regelmatig vrij, dus dan zijn we afhankelijk van onze zonnepanelen. Onze dochter Emma vraagt ons zich ’s ochtends altijd meteen of dat we aan de stroom staan. Is het antwoord nee, dan doet ze meteen alle lichten uit. Schoon drinkwater is hier ook niet zo vanzelfsprekend. Je kan er je schoonwatertank wel mee bijvullen maar als drinkwater smaakt het te veel naar chloor en kalk. Zo zijn Pascal en ik eigenlijk continu aan het managen.”
En hoe houdt jullie camper stand, nog geen pech gehad?
“Gelukkig niet! We hebben ons drie weken geleden op een camping vlak bij Sevilla wel een keer vast gereden. We mochten kiezen uit een plek op het grind of in de wei en ja hoor, toen kwamen we vast te zitten in de wei. Toevallig stond er een vrachtwagenchauffeur op de camping die Pascal precies kon vertellen hoe je de koppeling moest gebruiken om er uit te komen. Samen met speciale rijmatten en het wat duw- en trekwerk van medekampeerders zijn we er uiteindelijk uitgekomen.”
In deel 1 vertelden jullie al over de plannen om naar Italië te gaan. Is dat nog steeds het plan?
“Na Lissabon willen we richting Porto en de Douro-vallei. Noordwest-Spanje staat ook op onze wishlist, maar of dat we ook echt naar Bilbao en San-Sebastian gaat, hangt wel af van het weer. Zijn de weersvoorspellingen niet goed, dan gaan we meteen terug richting de oostkust. Barcelona is dan onze volgende bestemming. Van daaruit gaan we met de ferry richting Rome. Wat we daarna gaan doen, zien we nog wel. Wellicht pakken we dan nog een keer de ferry naar Griekenland.”
Hebben jullie tot slot nog een tip voor andere kampeerders die ook van plan zijn een een lange rondreis te gaan maken?
“Wij gebruiken hydrofiele doeken in plaats van handdoeken. Dat scheelt heel wat ruimte.”
Een blik op de routekaart. Na een kleine tweeënhalve maand reizen staat de kilometerteller van de Knaus Traveller van de familie Hommes op iets meer dan 5.000 kilometer. Vanuit de Algarve is het gezin uit Bergen op Zoom op weg naar Lissabon.
Wordt vervolgd!