ACSI FreeLife

Menu

Eco-kamperen: hoe en waarom

Biologisch afbreekbare tenten, stacaravans met zonnepanelen, milieudagen op de camping, watersparende kranen, minder milieuvervuilende schoonmaakmiddelen en afvalscheiding. Steeds meer campings doen aan ‘ecologisch kamperen’. Een mooi thema om op de Dag van de Duurzaamheid – want dat is het vandaag – eens wat dieper in te duiken. Want wat is nu precies ‘eco’? Wanneer krijgt een camping het label ‘ecocamping’ en wat levert het op? Kortom: Eco-kamperen: hoe en waarom.

Auteur
Ivo van den Dijssel
Datum
2
2
ReactiesPraat mee
Ecocamping Harskamperdennen

Behoud natuur = behoud van uw kampeervakantie

Kampeerders en natuur gaan hand in hand. U reist wellicht ook graag door de bergen en kampeert het liefst op bosrijke campings? Eco-kamperen is dan een goede keuze met het oog op de toekomst, want ook het genieten van de natuur kent zijn prijs. Wilt u over tientallen jaren nog steeds in dezelfde prachtige gebieden bivakkeren, dan is rekening houden met het milieu noodzakelijk.

Eco-kamperen gaat over respect voor onze leefomgeving en investeren in het behoudt ervan. Sinds er gesproken wordt over de opwarming van de aarde zijn we steeds serieuzer bezig met duurzaamheid. Ook veel campings dragen hun steentje bij met een milieuvriendelijkere bedrijfsvoering.

Als campinggast wordt uw comfort er niet minder op. Uiteraard zijn er eco-campings waar ‘terug naar de natuur’ het thema is, maar op de meeste ecocampings draait het om een zo min mogelijke milieu-impact. Zo kan het zijn dat uw douche verwarmd wordt door een voorziening op zonne-energie en uw leeslampje in de caravan brandt dankzij een windmolen.

Natuurlijk zijn er ook veel maatregelen die u zelf kunt treffen op de eco camping. Pak bijvoorbeeld de fiets naar het plaatselijke bakkertje of laad uw telefoon op met zonne-energie! U kunt de camping een handje helpen door zuinig met het water om te springen, zelf ook milieuvriendelijke schoonmaakmiddelen te gebruiken en lampen niet onnodig te laten branden.

Eco-kamperen is meer dan afval scheiden

Campingspecialist ACSI inspecteert ieder jaar ruim 9800 campings. Zij kijken hierbij ook naar milieuvriendelijkheid. Heeft een camping een toonaangevend eco-label dan wordt die camping ook door ACSI als zodanig beschouwd. Op Eurocampings kunt u gericht zoeken naar ecocampings, maar ook op de website van veel campings ziet u al snel of er sprake is van een duurzaam beleid. Er prijkt dan een logo van het betreffende eco-label op de homepage. Veelvoorkomende labels zijn:

• Europees Ecolabel
Emas
• Green Key
Ecocamping
• Milieukeur
• ISO 14001

Deze labels zijn het er in ieder geval over eens dat een camping meer moet doen dan alleen afval scheiden om de sticker ‘eco’ te verdienen. Andere criteria kunnen zijn het geven van natuur- en milieuvoorlichting en de aanwezigheid van een milieucoördinator. Extra belangrijk zijn natuurlijk zaken als een zuinige omgang met energie en water, gebruik van biologisch afbreekbare schoonmaakmiddelen en de verkoop van milieuvriendelijkere voedingsmiddelen in de campingwinkel. Ook het aanbieden van ruime kampeerplaatsen om de plaatselijke natuur zo min mogelijk te belasten kan een criterium zijn van een eco-label.

Praat mee

  1. AT
    Annie Timmermans

    Waarom moet ik op de camping betalen voor Eco-deelname

    Reageer
    0
    0
  2. KL

    […] Foto: www.acsifreelife.nl […]

    Reageer
    0
    0

Praat mee: Eco-kamperen: hoe en waarom

Naam is verplicht
Een e-mail adres is verplicht