In deel 2 leggen we uit hoe het aanbrengen van plakfolie in de praktijk werkt. Welk gereedschap heb je nodig? Stap voor stap leggen we het je uit.
Gereedschap
Voor een goed resultaat heb je behalve hoogwaardig folie het juiste gereedschap nodig. Zorg ook voor een stofvrije werkplaats en zet indien nodig de verwarming aan, want folie plakt het best bij een omgevingstemperatuur van 15 tot 25 graden.
Maak eerst de oppervlakken die je wil beplakken goed schoon. Heeft je folie een uitgesproken textuur of zijn de oppervlakken gewelfd, zoals bij veel kleppen, dan is het verstandig om een potje speciale lijm bij de hand te houden om de plakzijde van de folie een handje te helpen. Zo voorkom je dat strakgespannen folie langs de randen loslaat.
Niet te zuinig
Om het folie mooi strak te snijden heb je een goed hobbymes nodig. Let op, afhankelijk van de kwaliteit van het folie kan je mes al na één meubelstuk bot zijn. Snij langzaam en in één trekkende beweging, dat geeft een mooi gelijkmatig resultaat. Wees niet te zuinig met folie, want dat kan je zuur opbreken bij het plakken.
Zorg voor minstens 2 centimeter speling rondom, zodat je het folie nog kunt vastpakken zonder dat je je vingers brandt aan de hete lucht uit de föhn. Bovendien kan het vet van je vingers de kleefwerking belemmeren, en je loopt niet het risico dat je het folie moet uitrekken om het te laten passen. Dan kan het later namelijk samentrekken of scheuren. Zelfs de vakman houdt 10 tot 30 % restafval over.
Om de druk tijdens het plakken gelijkmatig te verdelen, komt een rakel van pas. Rakels zijn verkrijgbaar in diverse sterktes en hardheden, afhankelijk van de te plakken ondergrond en de kwaliteit van je folie.
Wat kost dat nou?
Wat kost zo’n transformatie van je interieur met folie? Voor de fronten van twee bovenkastkleppen en drie brede schuifladen hadden we 1,8 vierkante meter folie nodig, wat ons zo’n € 65 heeft gekost. Daar komen de kosten van je mes, rakel, lijm en schoonmaakmiddel nog bovenop – voor zover je die niet al in huis hebt. Zouden we het folie door een vakman hebben laten plakken, dan waren we nog eens zo’n € 185 extra kwijt geweest.
Stap voor stap folie plakken
- Demonteer de kleppen en lades die je wil beplakken en haal alle sloten, handvatten en scharnieren eraf. Markeer eventueel wat bij wat hoort, zodat je na het plakken niet hoeft te puzzelen.
- Voorzie bij het afmeten aan alle kanten een marge van minstens 2 centimeter. Als je in dit stadium te zuinig bent, kom je later geheid in de problemen.
- Teken de afmetingen af op de achterkant van het folie. Bij sommige webshops kun je folie desgewenst op maat laten snijden, inclusief voorbewerkte hoeken.
- Knip het folie uit.
- Ontvet het te beplakken meubelelement met een speciaal schoonmaakmiddel. Dit is heel belangrijk, want anders hecht het folie niet optimaal en kan het na verloop van tijd loslaten.
- Trek de onderkant van het folie tot ongeveer halverwege los en snij het af. Plaats het folie nu heel precies op het meubeloppervlak. Met twee personen gaat dat makkelijker dan alleen.
- Druk het folie met een rakel van binnen naar buiten aan.
- Gebruik voor de randen extra kleefmiddel om te voorkomen dat het folie loskomt. De hitte van een föhn maakt het folie soepeler en dus handzamer.
- Snij in één trekkende beweging het overtollige folie weg en leg de gaten voor sluitingen en handvatten bloot.
- Monteer de sluitingen en handvatten en plaats de meubelonderdelen terug waar ze horen. Klaar!
Bron: MPS, Clemens Hirschfeld, foto’s: Ingolf Pompe