In dit eerste deel leggen we uit wat de voordelen van plakfolie zijn. En welke soorten plakfolie er zijn.
De kleuren
Het had zo mooi kunnen zijn: uitrusting, staat, indeling – alles klopt, zelfs de prijs van de tweedehands caravan is interessant. Eén nadeel: de kleuren van de meubels zijn niet je smaak. Een lik verf erover is erg omslachtig en vooral duur, dus die optie valt af. Maar plakfolie biedt oneindig veel mogelijkheden om je interieur een persoonlijke touch te geven.
Je hebt folies in allerlei effen kleuren, houtmotief, steenstructuur, metaal- of glitterlook, bloemenmotief of vrolijke stippen. Er is voor ieder wat wils. Ook interessant als je al een camper of caravan hebt en je interieur een opfrisbeurt kan gebruiken.
Bijkomend voordeel van plakfolie is dat het de meubeloppervlakken ook beschermt tegen beschadigingen. Na jaren kun je het probleemloos weghalen zonder sporen na te laten. Dat is vooral interessant voor de inruilwaarde van je voertuig.
Soorten folie
Er bestaan meerdere soorten folie. Papierfolie bijvoorbeeld is vooral geschikt voor vlakke oppervlakken. Dit type wordt ook in de klassieke meubelbouw gebruikt en voelt heel prettig aan. Het is, zoals we proefondervindelijk hebben vastgesteld, wel lastiger aan te brengen dan pvc-folie omdat het minder elastisch is en sneller scheurt aan de randen.
Folie op pvc-basis kan, als je het verwarmt met een föhn, worden vervormd en is dus ook geschikt voor rondingen en randen. Dat geldt zelfs voor pvc-folie met textuur, zoals het folie met abstract golfpatroon dat wij testten.
Pas op voor goedkoop pvc-folie op internet. Grote kans dat dat zogenaamd gekalanderd folie is, dat na verloop van tijd kan inkrimpen. Goedkope folies zijn vaak ook lastiger aan te brengen omdat ze geen luchtkanalen hebben die bubbels onder het folie voorkomen. Bovendien kunnen ze sporen nalaten die moeilijk te verwijderen zijn.
Gerenommeerde fabrikanten
Pvc-folies van gerenommeerde fabrikanten zijn over het algemeen gegoten. Je betaalt er weliswaar duidelijk meer voor, maar ze zijn dan ook vormvast en duurzaam. Een garantie van vijftien jaar op loslaten en verbleken is geen uitzondering.
Voorwaarde is uiteraard wel dat het folie vakkundig is aangebracht, door een professional of in eigen regie. Een vakman doet het uiteraard sneller dan jijzelf, maar daar betaal je dan ook extra voor: per beplakt meubelelement gemiddeld zo’n € 35 extra.
Als je handig bent, kun je het net zo goed zelf doen. Op internet vind je heel veel inspiratie. Bijvoorbeeld op de website van Caravanity. Hier vind je veel voorbeelden van gepimpte caravans en campers, maar lees je ook tips over hoe je bijvoorbeeld ter voorbereiding een moodboard maakt via Pinterest.
Bron: MPS, Clemens Hirschfeld, foto’s: Ingolf Pompe