Wanneer zijn winterbanden in Oostenrijk verplicht?
In Oostenrijk zijn winterbanden verplicht van 1 november tot 15 april. Maar rijd je in een personenauto of vrachtwagen tot 3,5 ton, dan geldt die verplichting alleen in winterse omstandigheden. Dat betekent dat je onderweg te maken hebt met sneeuw, ijs of sneeuwmodder. Als dit het geval is, mag je alleen de weg op als je op elke velg winterbanden hebt.
Voor vrachtwagens en campers met een maximaal totaalgewicht boven de 3,5 ton geldt dat ze in ieder geval winterbanden moeten hebben om de aangedreven wielen.
Zijn winterbanden en sneeuwkettingen verplicht voor campers en caravans in Oostenrijk?
Rijd je met een camper of auto-caravancombinatie zwaarder dan 3,5 ton, dan moet je van 1 november tot 15 april sowieso winterbanden hebben, ook als er geen winterse omstandigheden zijn. Je bent dan ook verplicht om sneeuwkettingen bij je te hebben voor ten minste twee aangedreven wielen.
Winterbanden zijn niet verplicht voor geremde en ongeremde aanhangwagens. Maar het is zeker aan te raden om winterbanden onder je caravan te leggen als je in winterse omstandigheden in Oostenrijk gaat rijden.
Wat telt als winterbanden in Oostenrijk?
Banden met de codering ‘M+S’, ‘M.S’, ‘M&S’, ‘M/S’ of ‘M-S’ zijn goedgekeurde winterbanden. Hebben jouw banden alleen de markering van het sneeuwvloksymbool/Alpine-symbool? Dan is dit niet voldoende in Oostenrijk. De M+S-markering is ook noodzakelijk.
Wat is de verplichte profieldiepte van winterbanden in Oostenrijk?
De wettelijk verplichte profieldikte in Oostenrijk moet minimaal 5 mm zijn voor radiaalbanden en 6 mm voor diagonaalbanden.
Winterbanden zijn niet verplicht voor geremde en ongeremde aanhangwagens. Maar het is zeker aan te raden om winterbanden onder je caravan te leggen.
Kan ik all-season-banden gebruiken in Oostenrijk?
Als je 4-seizoenbanden de juiste M+S-markering hebben, is dit toegestaan. Voor de veiligheid wordt echter toch aangeraden om winterbanden te gebruiken als je in winterse omstandigheden in de bergen in Oostenrijk rijdt.
Wanneer moet ik sneeuwkettingen gebruiken in Oostenrijk?
Als de weg helemaal bedekt is met een laag sneeuw of ijs kun je ook sneeuwkettingen gebruiken als alternatief voor winterbanden als je voertuig lichter is dan 3,5 ton. De sneeuwkettingen moeten dan op minstens twee aangedreven wielen worden bevestigd. In Oostenrijk zijn alleen sneeuwkettingen van toegestaan die voldoen aan de Oostenrijkse ÖNORM V5117 of V5119 of door de EU goedgekeurde sneeuwkettingen.
Het is niet verboden om sneeuwkettingen om je zomerbanden te doen, maar dit wordt dringend afgeraden in alpiene gebieden waar de weersomstandigheden snel kunnen veranderen en je afwisselend stukken met, zonder of met een beetje sneeuw tegenkomt. Met sneeuwkettingen heb je heel goed grip, maar met zomerbanden zonder sneeuwkettingen heb je nauwelijks grip als je onverwachts toch in een laagje sneeuw of ijs terechtkomt.
Je mag in Oostenrijk alleen met sneeuwkettingen rijden als het hele wegdek met sneeuw of ijs bedekt is. Dit om te voorkomen dat je het wegdek beschadigt.
Wanneer zijn sneeuwkettingen verplicht in Oostenrijk?
Staat er een blauw bord met sneeuwkettingen, dan moeten alle voertuigen sneeuwkettingen gebruiken, ook voertuigen met winterbanden of spijkerbanden. Soms staan er onder of boven dit blauwe bord voorwaarden of inperkingen aangegeven. Zoals ‘bij sneeuw en ijs’ of ‘vandaag’. Let dus goed op de borden.
Rijd je met een camper of auto-caravancombinatie met een gewicht boven de 3,5 ton? Dan ben je van 1 november tot 15 april verplicht om sneeuwkettingen bij je te hebben in Oostenrijk. De verplichting geldt voor ten minste twee aangedreven wielen.
Zijn sneeuwkettingen verplicht voor auto’s met vierwielaandrijving?
Dat verschilt per geval en is aangegeven met borden. Als er onder het blauwe bord met de sneeuwkettingen staat aangegeven ‘ausgenommen Allradfahrzeuge’, dan ben met een 4×4 niet verplicht sneeuwkettingen te gebruiken in dit gebied. Maar het is aan te raden om altijd sneeuwkettingen bij je te hebben als je in de winter door de alpiene gebieden rijdt, ook al heb je een 4 x 4.
Let op: pas je snelheid aan als je met sneeuwkettingen rijdt. Je mag met sneeuwkettingen niet sneller rijden dan 50 km/u. Controleer van tevoren ook de instructies hierover van de fabrikant van jouw sneeuwkettingen. Houd ook rekening met een langere remweg dan normaal.
Krijg ik een boete in Oostenrijk als ik geen winterbanden of sneeuwkettingen gebruik?
In Oostenrijk kan het aardig in de papieren lopen als je je niet aan de regels voor winterbanden of sneeuwkettingen houdt. Als je betrokken raakt bij een ongeval kan dit zelfs oplopen tot € 5000. Bij een ongeval tijdens winterse omstandigheden, moet een bestuurder met zomerbanden namelijk zelf kunnen bewijzen dat het ongeval hetzelfde zou zijn afgelopen met winterbanden. Ook loop je het risico dat je verzekering de schade niet dekt als je niet voldoende rekening met de winterse omstandigheden hebt gehouden. Neem dus – ook voor je eigen veiligheid en die van je medeweggebruikers – liever het zekere voor het onzekere als je in de winterperiode naar Oostenrijk gaat en zorg voor winterbanden en eventueel sneeuwkettingen.
Wil je de precieze regels nalezen? Bekijk dan deze pagina’s voor de regels voor winterbanden en sneeuwkettingen van de Oostenrijkse overheid. De informatie is in het Duits.
Regels voor winterbanden in Italië
In Italië zijn winterbanden in het algemeen niet verplicht, maar is het afhankelijk van de plek waar je bent en de borden langs de weg. Zie je een bord met ‘obbligo di pneumatici invernali o catene a bordo’, dan moet je winterbanden hebben of sneeuwkettingen aan boord hebben.
Wanneer zijn winterbanden verplicht in Italië?
In Italië is de verplichting van winterbanden niet uniform geregeld, maar bepalen de verschillende provincies of winterbanden verplicht zijn. Dit kan verwarrend zijn, vooral wanneer je op doorreis bent. Als vuistregel kun je aanhouden van je van 15 oktober tot 15 april alleen met winterbanden door Italië mag rijden, om zo vervelende situaties te voorkomen.
Handig om te weten:
- Winterbanden zijn tussen 15 oktober en 15 april sowieso verplicht in de Aostavallei. Het is verstandig om daarnaast sneeuwkettingen aan boord te hebben.
- Je moet in Zuid-Tirol, de gemeente Bozen en op de Brennersnelweg winterbanden gebruiken tussen 15 november en 15 april. Zorg ervoor dat je tijdens deze periode ook sneeuwkettingen meeneemt op de Brennersnelweg.
Type banden en profieldiepte
Het is natuurlijk van belang dat je ook op de Italiaanse wegen niet gaat glijden. Je winterbanden voor Italië moeten een minimale profieldiepte van 1,6 mm hebben, maar het liefst zorg je voor meer profiel op je banden! Ook hier zijn winterbanden met een M+S-vermelding voldoende. Let op: niet alle banden met de M+S vermelding zijn winterbanden.
Tot slot raden we je aan om bij winterse omstandigheden sowieso winterbanden te gebruiken. Officiële winterbanden met het Alpine-symbool (3PMSF) en een M+S-aanduiding onder de auto blijven de veiligste keuze. Zo kan iedereen veilig de weg op!
Een rijverbod voor winterbanden in de zomer?
Al enige tijd is er discussie of rijden met winterbanden in de zomer verboden is in Italië. Er is echter geen algemeen verbod om in de zomer met winterbanden te rijden in Italië. Let wel op dat de winterbanden zijn afgestemd op de maximale toegestane snelheid van het voertuig.
Je mag in principe ’s zomers niet rijden met banden die een lagere snelheidsindex hebben dan de auto, vooral niet tussen 15 mei en 14 oktober. In de winter mogen winterbanden met een lagere snelheidsindex worden gebruikt. Gebruik je winterbanden met een lagere snelheidsindex dan jouw voertuig heeft, dan moet je een bijbehorende sticker met de maximumsnelheid op het dashboard in het zicht plakken. Hieraan ziet de chauffeur hoe hard er met het voertuig gereden mag worden.
Zin in winterkamperen?
Winterkamperen wordt steeds populairder. Met de camper of caravan naar de wintersport is een prima optie. Veel campings bieden speciale voorzieningen voor wintersporters aan. En met een beetje voorbereiding hoef je het echt niet koud te hebben op je winterbestemming. Lees meer over winterkamperen.