ACSI FreeLife

Menu

De kampeercanon van… het cassettetoilet

In deze driedelige rubriek duiken we in de geschiedenis van ontwikkelingen die het comfort en gemak in de caravan of camper flink hebben verbeterd. In de tweede serie kijken we naar de ontwikkeling van het cassettetoilet.

Auteur
Charlotte Kipp
Datum
1
1
ReactiesPraat mee
cassettetoilet Hymer

Niet echt een smakelijk onderwerp, maar de uitvinding van het cassettetoilet is een van de grootste gebeurtenissen in de ontwikkeling van de caravan. Zonder overdrijving: een revolutie. Maar wanneer was dat dan?

Nachtemmertje

Het nachtemmertje was eeuwenlang de enige manier om je behoefte van de ene naar de andere plaats te brengen. Een alternatief was er niet, en iedereen accepteerde dat. Toen het watercloset eindelijk werd uitgevonden duurde het nog heel lang voordat er een mobiele versie van kwam.

Iedereen zweeg erover

Hoe het toiletprobleem in de eerste jaren van de caravan werd opgelost weten we niet. Het was in ieder geval geen onderwerp van discussie, want iedereen zweeg erover. Tijdens de opkomst van de eerste caravans in de jaren 50 was je net als tentkampeerders helemaal afhankelijk van de campingfaciliteiten. Als die er al waren.

Porta Potti

Pas in 1960 kwam het eerste eigen kampeertoilet. Het idee van een draagbare, goed afsluitbare poepdoos kwam van de Amerikaan Frank Sargent. Zijn uitvinding was ook de basis voor de beroemde Porta Potti, die in 1968 werd geïntroduceerd. Het ding werkte volgens een simpel principe van twee delen. Het bovenste stuk bestond uit de zitting met een deksel en de spoelwatertank, en daaronder het tweede deel met de opvangtank. Beide delen werden door een bedienbare schuif van elkaar gescheiden.

Thetford

Uitvinder Frank Sargent richtte in 1963 de firma Thetford op, genoemd naar de stad met dezelfde naam in de Amerikaanse staat Michigan. Begin jaren 70 werden de eerste productielocaties in Europa opgezet. Sinds 1973 is het Europese hoofdkantoor in Nederland gevestigd.

Cassettetoilet

Het duurde nog tot 1988 voordat Thetford het eerste cassettetoilet op de markt bracht. Daarna ging de ontwikkeling snel. De huidige caravans kunnen niet meer zonder eigen toilet aan boord. Het systeem is er in verschillende versies met een vaste of draaibare zitting, van Thetford zelf en van de inmiddels op de markt gekomen concurrent Dometic.

cassettetoilet_cassetteDe cassette wordt door een luikje naar buiten geschoven. Meestal
kunnen ze zo’n 20 liter bevatten. Het is echter raadzaam ze niet
helemaal tot de nok gevuld uit te nemen om te legen.

In tegenstelling tot de Porta Potti is het grootste deel van het cassettetoilet vast in de caravan gemonteerd. De aparte opvangtank wordt door een luik naar buiten geschoven, wat in veel opzichten praktischer is dan het gebruik van een vaste opvangtank. Dat zie je meer in Amerika. Regelmatig kom je daar installaties tegen om toiletten via de onderkant van de camper of caravan te legen.

Ongewijzigd principe

Het principe is tot op de dag van vandaag vrijwel ongewijzigd gebleven. Het spoelwater wordt door een elektrisch pompje in de toiletpot gebracht. Meestal komt dat uit de gewone watervoorraad. Er zijn ook versies met een gescheiden watertank voor het toilet maar dat komt minder vaak voor. Meestal wordt aan de vuilwatertank een vloeistof toegevoegd die allerlei geurtjes neutraliseert die bij de ontleding van ontlasting en urine vrijkomen.

Aparte stortplaats cassettetoilet

Je hoeft dus alleen nog maar je vuilwatertank uit te nemen en te legen. Veruit de meeste campings hebben daar een aparte stortplaats voor. Maar het blijft een karweitje wat niemand voor z’n lol doet. Thetford heeft ooit een machine gemaakt die zoiets automatisch kon doen, maar die ontwikkeling is stopgezet.

Af en toe kom je nog een station tegen van het merk Camperclean, waarvan er zo’n 300 zijn geplaatst. Maar ach, de meeste toilettanks hebben tegenwoordig handige wieltjes en handgrepen, wat de gang naar de stortplaats vergemakkelijkt. Het is gewoon een vast onderdeel van het campingleven geworden.

cassettetoilet_toilet legenFekaliëntanks zijn chemische toiletten en kunnen alleen op speciale
plekken worden geleegd. Nooit in de gewone campingtoiletten.

Deel 3 kampeercanon

Tot zoverre deel 2 van de kampeercanon over het cassettetoilet. In deel 3 die op donderdag 7 mei 2020 op deze website verschijnt, duiken we in de wereld van de absorptiekoelkast.

Bron: MPS, Tekst: Dominic Vierneisel

Praat mee

  1. FM van de Kant

    Ik mis de ontwikkeling van biologische vloeistof voor het cassettetoilet . Dit zorgt voor een verantwoorde lozing via het toilet en voor een beter milieu.
    Sommige van deze vloeistoffen kunnen multifunctioneel worden gebruikt. Bijvoorbeeld ook voor het reinigen van de watertank.

    Reageer
    0
    0

Praat mee: De kampeercanon van... het cassettetoilet

Naam is verplicht
Een e-mail adres is verplicht