Bij een haute campingkeuken hoort uiteraard ook een lekker dessert. In deze laatste aflevering van de campingrecepten vertellen we je hoe je zelf Luikse wafels, gegrilde ananas en tiramisu klaarmaakt.
1. Tiramisu
Tiramisu, daar kun je op iedere camping ongetwijfeld wat mensen wakker voor maken. Je komt ze in iedere supermarkt tegen maar tegen eigengemaakte tiramisu kan weinig op. Hoe maak je zelf zo’n Italiaans dessert?
Ingrediënten voor 4 personen
200 g mascarpone
4 eetlepels melk
2 eetlepels bruine basterdsuiker
1/2 biologische citroen
20 lange vingers
2 kopjes espresso
Bereiding
1. Mascarpone, melk en suiker glad roeren. De citroen met warm water afwassen en wat van de schil raspen. Pers de citroen uit en roer het sap en de geraspte schil door de crème.
2. Leg de helft van de lange vingers in een schaal met de besuikerde kant onder en besprenkel ze met espresso. Daarover de helft van de crème. Een tweede laag lange vingers eveneens met espresso besprenkelen en vervolgens de rest van de crème eroverheen verdelen.
3. Ten minste 30 minuten in de koelkast zetten en dan bestrooid met cacaopoeder serveren. Je kunt dit nagerecht ook in een vershoudbakje bereiden en daarna in porties snijden.
Tips
Voor camping-tiramisu zijn geen eieren en slagroom nodig. Je hebt maar weinig ingrediënten nodig en het is snel gemaakt. In de koelkast blijft het Italiaanse dessert twee dagen goed.
Voor dit lekkere nagerecht heb je niet veel ingrediënten nodig. In plaats van bruine basterdsuiker, kun je ook kristalsuiker gebruiken.
Besprenkel de lange vingers voorzichtig, anders vallen ze uiteen.
Met een zeef kun je de cacaopoeder gelijkmatig opbrengen.
Mocht je Kahlúa in huis hebben of een andere koffielikeur, neem er dan wat van mee op vakantie. Als je een scheutje door de espresso roert, heb je een heerlijk drankje.
2. Luikse wafels
Er zijn twee soorten Belgische wafels: Brusselse en Luikse. Het veganistische recept voor Luikse wafels is heel geschikt om met een wafelijzer te grillen, daar je het beslag van tevoren kunt maken en mee kunt nemen. Het beslag blijft een dag lang goed. Zelfs als de zomerzon er een halve dag op schijnt, gaat dit eierloze en melkvrije (‘karmavrije’) beslag niet schiften.
Bereiding
1. Los een klontje gist en een eetlepel bruine basterdsuiker op in 400 milliliter handwarme rijstmelk.
2. Kneed dit door 350 gram speltbloem type 405, 200 gram margarine en het merg van een half vanillestokje of een theelepel kaneel.
3. Laat het deeg ten minste een uur op kamertemperatuur staan of tot 24 uur in de koelkast. Let erop dat het deeg gaat rijzen, dus leg het in een grote kom.
4. Roer er kort voor het bakken 120 gram kristalsuiker door.
5. Het wafelijzer met olie of margarine invetten en vullen met ongeveer 4 eetlepels deeg.
6. Het wafelijzer sluiten en op de grill plaatsen.
7. Na 2 à 3 minuten het ijzer omdraaien en nog 2 à 3 minuten grillen.
8. De met karamel doortrokken wafels naar keuze serveren met slagroom of verse bessen.
3. Gegrilde ananas
Zit je na het hoofdgerecht nog niet aan je dagelijks aanbevolen hoeveelheid fruit? Probeer dan eens wat anders met fruit en gril een ananas.
Bereiding
1. Gebruik een verse rijpe ananas. Snijd de bladeren en de bovenkant eraf.
2. Schil met een scherp mes de ananas in plakken van circa 2 centimeter dik en schil deze. Verwijder daarna de ogen uit het vruchtvlees. Dit lukt het beste als je ze spiraalvormig wegsnijdt.
3. Bestrooi de plakken ananas met bruine basterdsuiker. Laat de suiker kort intrekken.
4. Leg ze op de gril en draai ze minstens éénmaal om. Eventueel nog wat besuikeren.
5. Als de buitenkanten lichtbruin zijn, een grillpatroon laten zien en de suiker is gekaramelliseerd is, opdienen met vanille-ijs en slagroom.
Bron: MPS