ACSI FreeLife

Menu

Camperregels in Spanje; waar moet ik op letten?

De Spaanse Costa’s, steden als Madrid, Valencia en Barcelona, het mediterrane klimaat of juist de natuur en de Spaanse binnenlanden. Iedereen heeft zo zijn eigen redenen om naar Spanje te gaan en jaarlijks trekken duizenden Europeanen er met de camper op uit richting dit fraaie vakantieland. Maar hoe zit het nu met de verkeersregels in Spanje? Wat mag er wel en wat mag er niet zodra je met je camper de Spaanse wegen betreedt?

Auteur
Bram Kuhnen
Datum
4
4
ReactiesPraat mee
camperregels in spanje

Verkeersregels in Spanje

De basisregels zijn in Spanje vrijwel gelijk aan de standaard verkeersregels (en voorrangsregels) die we in Europa hanteren. Je rijdt er aan de rechterkant, je moet links inhalen en verkeer van rechts heeft voorrang (behalve op rotondes). De meeste wegen in Spanje zijn gratis te gebruiken, maar op enkele autosnelwegen en autovías wordt tol geheven. Een autovías is een weg met dezelfde kenmerken als een autosnelweg, maar de weg mag vaak ook gebruikt worden door landbouwvoertuigen of fietsen in het geval er geen alternatief is. Tolwegen in Spanje zijn herkenbaar aan de letters AP, tolvrije snelwegen aan de A.

Overnachten en parkeren

In Spanje is het niet toegestaan om ‘zomaar’ ergens te overnachten. Wildkamperen mag soms onder bepaalde voorwaarden en de controle is zeker niet overal even streng, maar in principe kan er enkel overnacht worden op speciaal voor campers ingerichte parkeerplaatsen, op de campings of bijvoorbeeld bij wijnboeren en op boerderijen. In de nationale parken van Spanje is het sowieso niet toegestaan om te wildkamperen.

Het parkeren van de camper mag overal, mits de parkeerplaats geschikt is en een verbodsbord voor het parkeren van grote voertuigen ontbreekt. In de geparkeerde camper is het toegestaan om te eten en te drinken (zelfs om te koken), maar het is niet toegestaan om er een ‘kampeerplaats’ van te maken. Dit betekent dat je geen tafels en stoelen mag uitstallen, dat het zonnescherm ingeklapt moet blijven en dat de tv-schotel niet omhoog mag. Ook hierbij geldt dat de controle op deze regelgeving niet in iedere Spaanse regio even streng is.

Rijden met de camper in de Spaanse bergen

Bergje op, bergje af

De natuur van Spanje toont een grote verscheidenheid. Van de toeristische stranden tot de ongerepte bergen; Spanje heeft het allemaal. Rij je met je camper in bergachtig gebied, let er dan op dat er soms afwijkende verkeersregels gelden. Op hellingen van ten minste 7% heeft stijgend verkeer altijd voorrang op dalend verkeer (tenzij het stijgende voertuig zich dicht bij een uitwijkplaats bevindt) en op bergwegen is het verplicht om te claxonneren bij onoverzichtelijke bochten.

In gebieden als de Pyreneeën en de Sierra Nevada kun je soms te maken krijgen met winterse omstandigheden. Het gebruik van winterbanden is in Spanje niet verplicht, maar bij winters weer wordt het voor deze gebieden uiteraard wel aanbevolen. Sneeuwkettingen mogen enkel worden gebruikt op met sneeuw of ijs bedekte wegen en het gebruik hiervan is verplicht als dit met verkeersborden of door de politie wordt aangegeven (maximum snelheid bij het gebruik van sneeuwkettingen is 50 km/u). In het geval je spijkerbanden gebruikt, mogen de spijkers niet meer dan 2 millimeter uitsteken.

Snelheid

In Spanje worden campers (< 3500 kg) gezien als categorie 1 voertuig (M1) en daardoor gelden er buiten de bebouwde kom andere snelheden dan voor normale voertuigen. Een camper mag in Spanje nooit harder dan 100 km/u. Op de wegen in Spanje gelden de volgende maximumsnelheden:

  • Personenauto´s en motoren:
    • Binnen de bebouwde kom: 50 km/u
    • Buiten de bebouwde kom: 90 km/u
    • Autowegen: 100 km/u
    • Autosnelwegen en autovías: 120 km/u
  • Campers < 3500 kg:
    • Binnen de bebouwde kom: 50 km/u
    • Buiten de bebouwde kom: 80 km/u
    • Autowegen: 90 km/u
    • Autosnelwegen en autovías: 120 km/u
  • Campers > 3500 kg:
    • Binnen de bebouwde kom: 50 km/u
    • Buiten de bebouwde kom: 80 km/u
    • Autowegen: 80 km/u
    • Autosnelwegen en autovías: 90 km/u

Gordels om

De rijder, bijrijder en alle andere inzittenden dienen een autogordel te dragen. Kinderen onder de 1,35 meter mogen niet voorin zitten en mogen enkel achterin (in een goedgekeurd en passend kinderzitje) worden vervoerd. Kinderen die groter zijn dan 1,35 meter, mogen gewoon voorin zitten en een gewone veiligheidsgordel gebruiken. Echter adviseert men in Spanje om ook kinderen tot een lengte van ongeveer 1,50 meter in een goedgekeurd en passend kinderzitje of op een goedgekeurde zittingverhoger te vervoeren. Huisdieren moeten of vast zitten aan een speciale hondengordel, of ze moeten worden vervoerd in een bench of reiskennel (deze moet dan natuurlijk ook weer vastgemaakt worden zodat dit niet rondvliegt bij een ongeval). Tijdens het rijden is het, ook voor de meegereisde viervoeter(s), niet toegestaan om door de camper te lopen.

Goed om te weten

Tot slot nog wat nuttige informatie en enkele handige tips voor diegenen die de reis naar Spanje gaan maken:

  • Spanje heeft een aantal milieuzones (o.a. in Madrid en Barcelona) waar enkel aanwonenden met hun auto mogen komen. Deze zones staan aangegeven met borden met de tekst ‘Area de prioridad residencial’ en zijn alleen toegankelijk voor vergunninghouders en bezoekers met speciale ontheffing (rij hier met je camper dus niet doorheen!).
  • In Spanje zijn er speciale tankstations te vinden met extra voorzieningen voor campers (Speciale Service Stations). Denk aan loosplaatsen voor het toilet, watervoorzieningen en eventueel technische hulp.
  • Diesel (gasóleo) en benzine (gasolina) zijn bij de tankstations goed verkrijgbaar. LPG is echter zeer beperkt verkrijgbaar (uitzondering is Madrid). Zie hier voor een lijst met LPG-stations in Spanje.
  • Een gevarendriehoek, een set reservelampjes en reflecterende veiligheidshesjes (voor iedere inzittende) zijn verplicht. Zorg dat je deze bij je hebt!
  • Bij het vervoeren van lading (ook fietsen) is een waarschuwingsbord vereist.
  • Voor brildragende bestuurders is het verplicht een reservebril bij te hebben.
  • In Spanje is het niet toegestaan om buitenlandse gasflessen te vullen. Ga voor de reis dus na waar gasflessen te koop zijn en hoe de regelgeving er exact uitziet.

Wat zijn jouw ervaringen in het Spaanse verkeer? Of heb je nog tips of suggesties voor anderen? Plaats je reactie onder dit bericht.

 

Praat mee

  1. R

    In de TomTom zit een automatische verklikker. Ook als die uitgeschakeld is ben je in overtreding. Moet je TomTom dan soms thuis laten?

    Reageer
    0
    0
  2. JS
    Johan Schipper

    Er worden binnenkort ook aantrekkelijke, gunstig geprijsde Spaanse caravans aangeboden van het merk : Across-car
    Zie de site : Across-car.es
    Informatie via johanenrita@gmail.com

    Reageer
    0
    2
  3. RZ

    Wij reizen heel veel door Spanje van oost naar west en van noord tot zuid hebben nooit problemen met het vinden van een slaapplaats soms op een camperplaats maar ook veel in kleine dorpen zorgen wel dat niemand last van heeft.

    Reageer
    2
    0
  4. W

    Misschien best vermelden dat men in Spanje eigenlijk 2 gevaarsdriehoeken moet bijhebben. Op smallere wegen moet je ook het tegenkomende verkeer verwittigen met zo een bord.

    Reageer
    4
    0

Praat mee: Camperregels in Spanje; waar moet ik op letten?

Naam is verplicht
Een e-mail adres is verplicht