Voordat we dieper ingaan op de bewakingscamera’s geven we je eerst even wat belangrijke uitleg. Er zijn over het algemeen twee typen gegevensoverdracht in IP-camera’s. Als de smartphone bij de camera live-beelden opvraagt, verzendt hij deze rechtstreeks via internet. Als alternatief bieden veel fabrikanten cloudopslag voor het maken van back-ups en het ophalen van de gemaakte videobeelden. Addertje onder het gras: deze functie is vaak alleen beschikbaar in combinatie met een betaalabonnement.
IP-camera met oplaadbare batterijen
Met IP-camera’s kun je je eigen vier muren naadloos bewaken – of het nu een huis, caravan, camper of kampeerplek betreft. Voor de laatste toepassingen zijn weerbestendige cameravarianten met oplaadbare batterijen bijzonder geschikt, omdat ze niet afhankelijk zijn van netvoeding.
Live beeld met smartphone
Aangesloten op een lokaal wifi-netwerk detecteert een IP-camera beweging en worden ze actief zodra ongenode gasten in het gezichtsveld verschijnen. Met de smartphone ontvang je bovendien live beeld op elk moment en vanaf elke locatie. Mits je bereik hebt natuurlijk.
Als je camper of caravan buiten het bereik van een stationair wifi-netwerk staat, helpen mobiele routers. Je kunt via een mobiel netwerk je eigen wifi-netwerk genereren. Als dit te ingewikkeld is, moet je op zoek naar cameramodellen met geïntegreerde gsm-module (bijvoorbeeld de Arlo Go). Met behulp van hun eigen simkaart kunnen deze modellen ook rechtstreeks communiceren via het mobiele internet.
De Arlo Go
Denk aan je instellingen
Voordat een livebeeld op het smartphonescherm verschijnt, moet bij alle modellen een en ander worden ingesteld. Nadat de bijbehorende app van de fabrikant is gedownload en geïnstalleerd, moeten de camera en de app worden gekoppeld. Daarbovenop moet de camera worden aangemeld op het gewenste wifi-netwerk.
Hoe moet de IP-camera reageren?
Wanneer deze stappen succesvol zijn afgerond, is de camera klaar voor gebruik. Maar er is meer. Via het menu is het bijvoorbeeld mogelijk om in te stellen of en hoe de camera moet reageren op bewegingen en in welke perioden de bewaking actief is. Afgezien van speciale gevallen met actieve motion tracking door een beweegbare lenskop, gebruiken de meeste camera’s op de markt een passieve infraroodsensor (PIR-sensor) voor bewegingsdetectie.
Infraroodsensor
Deze sensor detecteert temperatuurveranderingen in de ruimte en is dus beter bestand tegen fouten dan puur optische systemen, die bijvoorbeeld ook reageren op bewegingen van planten. Daarbij worden in veel modellen ook actieve infraroodledlampen gebruikt voor de nachtzichtfunctie. Ze kunnen hele kamers onzichtbaar voor het menselijk oog verlichten.
Als de camera in actie komt als gevolg van een gedetecteerde beweging, meldt de gekoppelde smartphone zich bijna real-time via een pushbericht. De reactie daarop hangt af van de eerder gekozen instellingen. Als een cloudopslag actief is, wordt het videomateriaal opgeslagen op de bijbehorende servers en kan het ook later worden bekeken.
Live alarm activeren
Als je direct wilt ingrijpen, kun je via de mobiele telefoon live de camerabeelden volgen, een spraakverbinding tot stand brengen en in sommige gevallen een alarm activeren. Dit laatste gaat bij veel modellen automatisch. Met de Argus 2 van Reolink kan het alarm ook bestaan uit een vooraf opgenomen audiobericht.
Een andere reactiemogelijkheid is het fotograferen van de actuele gebeurtenissen. De foto- en videokwaliteit is afhankelijk van de resolutie van de camera. Die beginnen zo’n beetje met een HD-beeld van 720 pixels. Nog beter is een 1080 pixels Full HD-resolutie. Ondertussen zetten sommige fabrikanten zelfs in op beeld van 4K-kwaliteit.
Aantal pixels IP-camera
Hoe meer pixels, des te scherper het beeld. Bovendien kun je verder op de foto inzoomen zonder dat het beeld wazig wordt. De keerzijde van een hoge resolutie is het hoge dataverbruik. Als je onderweg vaker live-beelden doorgestuurd wil hebben, kan je met 720 pixel prima uit de voeten.
Hoek van de camera
Een ander criterium is het gezichtsveld, dit hangt vooral af van het formaat van de hoek van de camera. De meeste camera’s laten tussen de 110 en 130 graden zien, wat al best goed is. De winnaar is de Circle 2 van Logitech. Deze heeft met 180 graden het breedste gezichtsveld.
Type gegevensopslag
De belangrijkste beslissing vóór aanschaf betreft het type gegevensopslag. Hier zijn bij sommige fabrikanten lopende kosten verborgen in de vorm van een noodzakelijk cloudabonnement. Een cloud is een gegevensserver die is verbonden met internet, waar je eigen gegevens overal kunnen worden opgeslagen en opgehaald (uitgaande van sluitende netwerkdekking van je mobiele telefoon). De kosten voor servergebruik worden door de meeste fabrikanten doorberekend aan de gebruikers.
Cloudpakketten
Een van de meest aantrekkelijke cloudpakketten is afkomstig van Amazon-bedrijf Blink. Elke hoeveelheid videomateriaal kan hier gratis maximaal een jaar worden bewaard. Daar komt wel bij dat er bij de Blink XT2 geen alternatief is voor gebruik van de cloud. Er zijn geen mogelijkheden om video’s op te slaan op een lokaal opslagmedium (Micro-SD, usb of NAS-server). Als je weinig vertrouwen hebt in de gegevensbeveiliging van de cloud, kies dan een variant die afbeeldingen uitsluitend opslaat op een interne micro SD-kaart. Ook dan zijn video’s onderweg toegankelijk.
Het addertje onder het gras
Het meest zelfvoorzienend ben je met de eerdergenoemde IP-camera’s met geïntegreerde gsm-module en eigen simkaart. Onafhankelijk van wifi, hebben ze alleen voldoende ontvangst nodig voor live-uitzending. Eenmaal operationeel kunnen ze bijvoorbeeld camper of caravan beveiligen terwijl het gezin de dag doorbrengt op het strand of in de stad. Er zit wel een addertje onder het gras: datavolume voor de simkaart in de camera is niet inclusief. Vraag daarom je eigen provider om een tweede kaart voor je bestaande contract of sluit een afzonderlijk datacontract af voor de camera.
Thuisbewaking tijdens het kamperen
Kampeerders die hun camera liever thuislaten tijdens de vakantie, kunnen deze gebruiken om thuis een oogje in het zeil te houden. Met de zekerheid dat het systeem aanslaat als inbrekers het huis naderen, slaap je op vakantie toch net even rustiger.
Accessoires
Het assortiment aan accessoires is net zo gevarieerd als het scala aan toepassingen. Bijna alle camera’s hebben een gestandaardiseerd statiefdraad en kunnen daarom worden gecombineerd met foto- en videoapparatuur. De bijgeleverde bevestigingsbeugels werken verschillend: van de flexibele magnetische halve bol tot de combinatie van vaste voet en muurbeugel (de Stick Up Cam van Ring), alles is mogelijk.
Privacy IP-camera
Filmen is wettelijk toegestaan op eigen terrein. Bezoek of schoonmaakhulp moeten uiteraard over de aanwezigheid van camera’s worden geïnformeerd. Opnamen maken van de openbare ruimte zijn in de regel verboden. Kortom, als je ervoor zorgt dat je tijdens het filmen geen privacyrechten schendt, zit je veilig.
Bron: MPS, Tekst: Philipp Heise