Om jou een idee te geven hoe je dit klusje zelf kunt klaren, leggen we je stap voor stap uit hoe je de folie van je kampeermiddel vervangt.
1. Door een te dicht bij de caravan gebruikte hogedrukspuit is de folie van de lijmlaag losgelaten. Dit is de meest voorkomende oorzaak van schade aan decorstrepen.
2. Met een föhn wordt de folie tot 60 à 70 °Celsius verhit. Daarna kun je de folie er makkelijk aftrekken. Markeer wel eerst de plaats van de bestickering.
3. Lijmresten en vuil moeten met een speciaal reinigingsmiddel worden verwijderd voor de nieuwe folie kan worden opgeplakt.
4. Voor het nat lijmen wordt de carrosserie eerst met een oplossing van reinigingsmiddel in water bevochtigd. Op deze vochtlaag kun je de folie nog verschuiven.
5. De beschermlaag wordt van de folie getrokken. Afhankelijk van de grootte van de folie kan het goed zijn dit met twee personen te doen om te voorkomen dat er vouwen in de folie ontstaan.
6. Spuit bij het opbrengen van de folie nog wat van de reinigingsmiddeloplossing op de carrosserie. Houd er wel rekening mee dat er niet te veel vocht onder de folie mag komen.
7. Bevindt de decoratie zich op de juiste plaats? Dan kan het water met een ramenwisser weggeveegd worden, waarna de folie zich naar het oppervlak voegt.
8. Een geoefend iemand kan de decorstrepen in zo’n tien minuten vervangen, waarna de schade geheel verholpen is.
Pimp je caravan
Uiteraard kan jij bij het vernieuwen van de bestickering ook je kans grijpen door je kampeermiddel te pimpen. Om je inspiratie te geven, laten we hieronder een voorbeeld zien van een zestien jaar oude Wilk-caravan die het uiterlijk van een Hobby heeft gekregen. De wanden en toebehoren zijn geheel van folie voorzien. Eerst is er op de oppervlakken boven en onder wit folie geplakt en het middelste oppervlak is beplakt met een glanzend zwart folie.
Tot slot is de speciaal voor deze caravan ontworpen grijze decoratie aangebracht. Al met al is er 30 meter witte folie, 15 meter zwarte folie en voor de decoratie 11 meter grijze folie gebruikt. Gedurende twee weekenden zijn hier twee doe-het-zelvers ieder 24 uur mee aan het werk geweest.
Voor
Na
Deel 1
Overweeg jij daadwerkelijk te bestickering van je kampeermiddel te vervangen? In deel 1, eerder online verschenen, vertellen we jou waar je nog meer rekening mee moet houden en wat je vooral niet moet doen.
Bron: MPS, Tekst: Christian Becker