ACSI FreeLife

Menu

Bestickering vernieuwen (deel 1)

De bestickering van je kampeermiddel krijgt heel wat te verduren. Door weersinvloeden en hogedrukreiniging gaan ze vroeg of laat kapot. Gelukkig kan je de bestickering prima zelf vernieuwen. Hoe? Dat leggen we hieronder uit.

Auteur
Charlotte Kipp
Datum
2
2
ReactiesPraat mee
Bestickeren

Even voor de voorstelling, moderne folies zijn dunner dan de haren op je hoofd.  Zonder bestickering zouden caravans er uitzien als witte bakken op wielen. Niemand zou kunnen zien van welk merk de caravan is die naast je op de camping staat. Fabrikanten stekken veel tijd en geld in bonte folies ter verfraaiing van hun caravans. Dit gebeurt uiteraard niet alleen voor het oog, maar ook om zo hun merk onder de aandacht van een breder publiek te brengen.

Pas op met schoonmaakmiddelen

Er zijn een paar zaken waarop je goed moet letten om de buitenkant van je caravan zo lang mogelijk mooi te houden, vooral bij het schoonhouden ervan. Naast de inwerking van weer, wind en vervuiling is de populaire hogedrukreiniger de grootste vijand van de bestickering.

Het meeste risico lopen de randen van de folies. De kans op een onbedoelde verandering van het design neemt toe met de leeftijd van het folie. Omgevingsinvloeden zoals uv-straling, hitte, koude, zout en water verouderen de folies of maken ze broos. Te sterke schoonmaakmiddelen tasten de dunne folies aan.

Bestickering bestellen bij de dealer

Als de bestickering zijn beste dag gehad heeft, hoef je je er echter niet aan te ergeren. Je kunt de bestickering vervangen. De caravanfabrikanten houden de originele bestickering meestal tussen de tien en vijftien jaar in voorraad, en soms nog langer. Vervangen is daardoor goed mogelijk. Je kunt de benodigdheden gewoon bij de dealer bestellen.

Doe-het-zelf

Met enige handigheid kun je dit ook zelf doen, maar er zijn wel een paar valkuilen die je het nodige kunnen kosten. Bovendien verspeel je de garantie wanneer de folie door het verkeerd aanbrengen een korte levensduur heeft. Maar of je het nu zelf doet dan wel laat doen, het werk blijft hetzelfde. Meestal worden de folies nat verlijmd. Een uitzondering vormen speciale folies met 3D-effecten zoals die bij het zogeheten car wrappen worden gebruikt. Deze worden door verwarming droog aangebracht.

Bij het nat verlijmen, moet allereerst het oude folie van je caravan worden verwijderd. Folies kan je er het makkelijkste aftrekken bij een temperatuur van 60 tot 70 ° Celsius. De benodigde warmte komt van een speciale föhn en hier ligt het eerste gevaar voor de leek op de loer.

Warmtegevoelig

De instelling van de temperatuur en de afstand tot het te verwijderen folie steekt heel nauw. Want de isolatie onder de dunne aluminium of polyester buitenwand van de caravan is warmtegevoelig. Styropor (EPS) smelt al bij bijna 100 °Celsius, XPS (bijvoorbeeld styrofoam) houdt het uit tot 125 °Celsius. Als de isolering te warm wordt, houd je er lelijke beschadigingen aan de buitenkant van de caravan aan over. Net als koude nachten binnenin.

Bestickering vernieuwenDoor het folie te verwarmen krimpt de laag en kan je de folie eenvoudiger verwijderen.

Geen spiritus!

Als de oude folie eraf is getrokken, is het tijd om het oppervlak schoon te maken en te ontvetten. Alle lijmresten moeten helemaal verwijderd zijn, want anders kan de nieuwe folie niet strak worden aangebracht. Je hebt hiervoor speciale reinigingsmiddelen, waarmee een volgend gevaar op de loer ligt. Nitroverdunner kan bijvoorbeeld de lak aantasten. Ook is spiritus niet geschikt, want dat kan weer vet achterlaten en dan kleeft de nieuwe folie niet goed. Markeer met een afwasbare viltstift de plek waar de nieuwe folie moet worden aangebracht voor je de lijmresten en het vuil van de oude folie verwijdert. Zo zorg je ervoor dat de nieuwe folie op de juiste plaats plakt.

Water met afwasmiddel

Om de nieuwe folie aan te brengen, gebruik je water met wat afwasmiddel erin om de plaats waar de folie moet nat te maken. Daardoor kun je de folie precies naar de juiste plaats schuiven. Verwijder eerst de beschermlaag van de folie en leg de folie vervolgens op de juiste plaats op de waterfilm. Als de folie helemaal op de juiste plaats ligt, kun je met een ramenwisser het vocht wegvegen waarna de folie strak op het oppervlak ligt.

Andere valkuilen

Ook nu is er weer een valkuil. Heb je te veel water gebruikt? Dan kan er vocht onder de folie blijven zitten, met lelijke blaasjes als resultaat. Een professional kan dat met een naald verhelpen, maar het is dan wel belangrijk dat de naald niet te dik is en dat je op de juiste plek in het blaasje steekt. Een andere valkuil is een te hoge concentratie van het reinigingsmiddel in het water dat je eerder hebt opgebracht. Is deze te hoog, dan kan dit de lijm aantasten met als gevolg dat de folie niet meer goed plakt.

Hamerslagprofiel

Het zal niet verbazen dat het aanbrengen van folie op een oppervlak met een hamerslagprofiel een geval apart is. Om te zorgen dat de folie zich naar het profiel van het oppervlak voegt en er geen lelijke blaasjes ontstaan, moet je een zachte folie gebruiken die droog wordt verlijmd. Voor dit soort folie heb je doorgaans een sterkere lijm nodig die droog wordt aangebracht om een goede hechting te verzekeren.

Eigen decoratie

En wat als je een nieuw en geheel eigen design wilt? Dan zijn er gespecialiseerde bedrijven die je kunnen helpen. Als je op het internet zoekt, dan zal je al snel zo’n bedrijf bij je in de buurt van je woonplaats vinden (zoek bijvoorbeeld op caravan wrappen of carwrappen). Je kunt daar je eigen decoratie ontwerpen die via software wordt ingelezen en doorgestuurd naar de printer en plotter. Ook kun je je lievelingsfoto op je caravan laten plakken.

Welke folie?

Maar welke folie is de beste? Een dure van zo’n € 40 per vierkante meter of een goedkope van ongeveer € 4 per vierkante meter? Zo geformuleerd, valt deze vraag niet te beantwoorden. Het antwoord hangt af van het doel waarvoor en de plek waarop je de folie wilt gebruiken. De specificaties van de folie kunnen op dit punt enige uitkomst bieden.

Ook is het moeilijk om de kosten in te schatten. Eén ding geldt echter voor vrijwel iedere eigen creatie. Het goedkoopste is de folie zelf. De belangrijkste kostenposten zijn de kosten van de ontwerper en degene die de folie aanbrengt, want afhankelijk van de complexiteit en je eigen wensen kunnen de arbeidskosten flink aantikken. Maar of de folie nu door een professional of door een geoefende leek wordt aangebracht, je kunt er zeker van zijn dat je in het bezit komt van een geheel naar eigen smaak gestylde caravan.

Zo doe je dat

Overweeg jij daadwerkelijk te bestickering van je kampeermiddel te vervangen? In deel 2, dat op dinsdag 4 juni 2019 online komt, laten we jou stap voor stap zien hoe je dit klusje klaart.

Bron: MPS, Tekst: Christian Becker

Praat mee

  1. f
    fransengerda17@gmail.com

    Wat moet hier mee.Kom met concrete stikkers die ik ergens bestellen kan.Aan al die verhalen eromheen heb ik niets.
    Gr.Frans O. D

    Reageer
    1
    0
  2. EH
    Elisabeth Hendrik

    Beste
    Dit is een interessant onderwerp met goeie tips.
    Ik zelf bezit een Hymer starline waar op de zijkanten
    grote goudkleurige stickers met een ruw oppervlak zijn
    gekleefd.
    Die zijn heel moeilijk te reinigen als je de camper in de was zet blijven de randen v.d.sticker wit uitslaan ook
    water strepen blijven er in staan.
    Hoe kan ik die stickers zuiver maken?

    Reageer
    0
    0

Praat mee: Bestickering vernieuwen (deel 1)

Naam is verplicht
Een e-mail adres is verplicht