Iedere twee maanden houden we je in ACSI FreeLife op de hoogte van nieuwe ontwikkelingen op het gebied van kamperen. Maar hoe zijn we aan het kamperen geslagen? Tijd om ons eens onder te dompelen in de interessante geschiedenis van het kamperen.
Kampeergeschiedenis
Een kano, katoenen tent, dekens en een rantsoen. Daarmee ging de eerste kampeerpionier op pad. Het was de Engelse kleermaker Thomas Holding aan het eind van de negentiende eeuw. Een zware bepakking was het, maar hij zag het als een uitdaging om zijn uitrusting te verbeteren. Zo maakte hij een lichtgewicht tent die hij op de fiets kon vervoeren. Hij richtte in 1901 de eerste kampeerclub op.
De Nederlandse Carl Denig ging voor zijn opleiding tot kleermaker naar Londen en ving iets op van de kampeeravonturen van zijn collega. In 1912 besloot hij met vrienden zelf het avontuur aan te gaan. Ze gingen met een zelfgemaakte tent kamperen op het eiland Wight. Wat ze niet doorhadden was dat ze de nacht doorbrachten op een militair oefenterrein waardoor ze werden opgepakt op verdenking van spionage. Terug in Nederland smulden de mensen van hun verhalen waarop Denig op het idee kwam om tenten te gaan produceren.
Padvinders
Tot dan toe was kamperen vooral besteed aan padvinders, groepen jongeren in georganiseerd verband en militairen. Alleen de lucky few die zich een kampeeruitrusting konden veroorloven, trokken de natuur in. Kamperen werd gezien als een sport. Carl richtte met zijn zus Louise de Nederlandse Toeristen Kampeer Club (NTKC) op. Het doel was bevordering van het toeristisch kamperen met een lichte, beperkte uitrusting.
Nederland sloeg na de Tweede Wereldoorlog massaal aan het kamperen. De overheid vond dat mensen buitenlucht en stilte nodig hadden voor een gezonde geest en een gezond lichaam.Tentjes waren goedkoop en dus nam het kamperen een enorme vlucht. In het oktober/november nummer van ACSI FreeLife magazine lees je hoe er dan zoal werd gekampeerd en hoe het er op de 100-jarige Camping Bakkum aan toe ging.
Kampeerverhalen
Als je het verhaal in ACSI FreeLife hebt gelezen ben je goed voorbereid op de Kampeer en Caravan Jaarbeurs die van 8 tot 12 oktober plaatsvindt in de Jaarbeurs Utrecht. De beurs heeft namelijk het thema 100 jaar kamperen.
Heb jij ook mooie kampeerverhalen uit vervlogen tijden en vind je dat die moeten worden gedeeld? Mail ons dan je verhaal + foto’s die je verhaal kracht bij zetten. Je kunt je mailen onder vermelding van ‘100 jaar kampeergeschiedenis’. Je kunt natuurlijk ook een reactie achterlaten onder dit bericht!