ACSI FreeLife

Menu

10 vragen aan: Angelique Joosten van Recreatiepark De Leistert

ACSI FreeLife is nieuwsgierig naar de nieuwste kampeertrends. Daarom stellen we tien vragen aan beroepskampeerders. Recreatiepark de Leistert in Roggel sleepte de ACSI Award 2024 voor beste camping van Nederland in de wacht. Directeur Angelique Joosten geeft ons een kijkje achter de schermen.

Auteur
Berrit de Lange
Datum
ReactiesReageer
Camping De Leistert

Gefeliciteerd met de ACSI Award! Wat maakt de Leistert de beste camping van Nederland?
“Nou, dat moet je eigenlijk aan de mensen vragen die op ons hebben gestemd! De Leistert is een groot vakantiepark met uitgebreide voorzieningen, van kampeerplaatsen met privé-sanitair tot een aantrekkelijk en afwisselend recreatieprogramma. Zo vind je hier meer dan 85 speeltuintjes, binnen en buitenzwembaden en een zwemmeertje.”

De historie van de Leistert is wel bijzonder. Hoe is de camping ooit ontstaan?
“Eind jaren vijftig gaf de plaatselijke kapelaan de Roggelse jeugd zwemles in het vennetje hier. Jongens en meisje gescheiden door een drijflijn. Al gauw kwamen er steeds meer dorpelingen naartoe en stonden er tentjes aan het meer. Even later kwam er een eerste kampeerveld en was Gemeentelijk Recreatieoord de Leistert geboren. Sinds 2007 zijn er geen gemeentelijke banden meer, al zijn we nog steeds een stichting.”

camping de Leistert
In totaal beslaat de Leistert zo’n 100 hectare, een verdubbeling ten opzichte van twintig jaar geleden.

Kun je de Leistert beschrijven in cijfers?
“De camping telt ruim 600 toerplaatsen, 267 jaarplaatsen en ruim 100 huuraccommodaties. In het aangrenzende bungalowpark staan nog eens 313 huisjes. In totaal beslaat de Leistert zo’n 100 hectare, een verdubbeling ten opzichte van twintig jaar geleden. Als we vol zitten, hebben we 6.500 gasten binnen de poorten. Een dorp op zich.”

Wat trof je aan toen je tien jaar geleden aan het roer kwam?
“Een redelijk middelmatige camping met best veel verouderde faciliteiten. Het was dus het perfecte moment om de vernieuwing aan te jagen. Er is al heel veel gebeurd en we zitten niet stil. De plannen zijn nog veel groter dan we de afgelopen tien jaar hebben kunnen verwezenlijken.”

Wat staat er nog op stapel aan vernieuwing?
“Doordat we zo gegroeid zijn, zijn eigenlijk alle centrale voorzieningen te klein geworden. We gaan niet extra uitbreiden in omvang, maar wel alles opnieuw bouwen. Te beginnen met het zwembad, dat ondanks de capaciteit voor 250 tot 300 personen gewoon te klein is geworden. Ook komt er een nieuw facilitair gebouw en een centraal dorpsplein, dat eraan bijdraagt de logistiek op het park te verbeteren. Tot circa 2035 pakken we alles in fases aan.”

Wat zijn op de Leistert de belangrijkste kampeertrends anno 2024?
“De hang naar ‘verluxing’, van zowel de voorzieningen als de kampeerbeleving. Privé-sanitair betekent inmiddels een ‘bijgebouw’ compleet met keukenblokje, koelkast, vaatwasser en infraroodsauna. Maar op een familiecamping is ontzorging van ouders en grootouders ook een vorm van luxe. Daarom hebben we overal speeltuintjes en een heel speellandschap bij een kampeerveld. Zo kunnen ouders en grootouders rustig een boekje lezen terwijl de kinderen aan het spelen zijn.”

camping de Leistert
Op een familiecamping is ontzorging van ouders en grootouders ook een vorm van luxe. Daarom hebben we overal speeltuintjes en een heel speellandschap bij een kampeerveld.

Rukken ook op de Leistert vaste onderkomens op ten koste van toerplaatsen?
“Nee, eigenlijk niet. We hebben in totaal al meer dan vierhonderd verhuuraccommodaties op de camping en aan bungalows. Nog meer accommodaties op hetzelfde moment schoonmaken is niet eenvoudig. Juist de mix geeft de gezelligheid en reuring van een camping, wat je op een bungalowpark vaak mist. Ik hou daar wel van!”

Is er bij de vernieuwingsplannen ook oog voor duurzaamheid?
“Ja natuurlijk is er oog voor duurzaamheid. Nieuwe panden niet duurzaam bouwen levert echt geen bouwvergunning op. We verbruiken veel gas, maar vervanging van gas vraagt meer elektriciteit, die er vanwege de capaciteit op het net niet is. Dat is dus wel een complex issue hier, waar nog geen standaard oplossing voor is.”

Wat kan je wel doen voor een ‘groene’ toekomst?
“Met zonnepanelen wekken we nu al 10 procent van ons totale verbruik op. En ‘kleine’ bijdragen als afvalscheiding en lokaal inkopen voor de restaurants is op een groot park ook substantieel. De ambitie is om het meest duurzame vakantiepark van Nederland te worden.”

widget fl tijdloos plat 300x300 button rood1

Op zoek naar meer kampeerinspiratie?

  • Lees meer in ACSI FreeLife
  • 3 nummers voor slechts € 12,95
  • Loopt automatisch af
Probeer nu

De Leistert is een miljoenenbedrijf met 200.000 gasten per jaar. Waar zit nog groei?
“De groei zit ‘m in verluxing en verpretparkisering. Voor sommigen een vies woord, maar dat hoeft het helemaal niet te zijn. Onze gasten zijn plezierzoekers, die gaan tijdens hun vakantie ook naar een pretpark, dierentuin of festival. En waarom zou je het ze niet makkelijker maken door genoeg vermaak hier aan te bieden?”

Personalia Angelique Joosten

Angelique is 52 jaar en sinds 2022 directeur bij Recreatiepark de Leistert. Voordat ze directeur werd heeft ze van 2013 tot 2022 gewerkt als manager marketing en sales voor het recreatiepark. In het verleden is ze ook nog werkzaam geweest bij o.a. Euroase, dat nu onder de organisatie van Roompot valt, en camping TerSpegelt in Noord-Brabant.

Ben je nieuwsgierig geworden? Hier vind je meer informatie over camping de Leistert! 

Benieuwd naar de andere beroepskampeerders? Wat dacht je van ‘profkampeerder’ Volker Stallmann, bekend van zijn grondige caravantests in ACSI FreeLife? Ook hem hebben we 10 leuke vragen gesteld! Zijn antwoorden vind je hier! 

 
 
 
 

Praat mee

Praat mee: 10 vragen aan: Angelique Joosten van Recreatiepark De Leistert

Naam is verplicht
Een e-mail adres is verplicht