Het vijftig kilometer lange Flensborg Fjord mondt uit in de Oostzee en vormt gedeeltelijk de grens met Duitsland. Fietsliefhebbers kennen dit fjord van de gelijknamige fietsroute door Denemarken en Duitsland. Dit traject verbindt de handelssteden Sønderborg, Aabenraa, Flensburg en Glücksburg. In tegenstelling tot de Noorse fjorden vind je in Zuid-Denemarken geen ruige kliffen, maar knusse zandstranden met nabijgelegen kiosken. In deze snackbars kun je kiezen uit allerlei Deense hotdogcreaties en afsluiten met een Deens ijsje. Doordat de kust nooit ver weg is, profiteer je ook tijdens het fietsen van de schone, zilte zeelucht.
Grenswandelen
Voor wandelaars is het Gendarmenpad (Gendarmstien op z’n Deens) dé aanrader. Het grootste deel van deze wandelroute volgt de kronkelige kustlijn van het Flensborg Fjord en loopt door een gevarieerd landschap met bossen, veengebieden en weilanden. De naam van dit wandelpad is afgeleid van de gendarmes die hier ruim honderd jaar geleden patrouilleerden. Tussen 1864 en 1920 was dit gedeelte van Denemarken namelijk Duits grondgebied. Na de Tweede Duits-Deense Oorlog in 1864 verloor Denemarken drie hertogdommen aan zijn zuiderburen, waaronder Sleeswijk. Sønderjylland (Zuid-Jutland), de oorspronkelijke naam van het hertogdom Sleeswijk, werd hiermee Duits grondgebied. Hierdoor lag de Deens-Duitse grens tijdelijk tachtig kilometer noordelijker, ter hoogte van Kolding. Dat patrouilleren was trouwens om smokkelaars op te sporen die tol – een van de belangrijkste Deense inkomstenbronnen uit die tijd – probeerden te ontduiken.
Suppen
Het binnenland van Sønderjylland kenmerkt zich door glooiende heuvels, witte kerkjes en strandcampings, zoals Lærkelunden Camping. Vanaf deze camping in Gråsten kun je zo het water op met een kano of kajak. Wie liever op het water staat, kan bij de campingreceptie ook een supboard huren voor een tochtje over het Flensborg Fjord, net als Linda en Ramon. Vanaf de camping peddelen ze richting de Egersundbrug, de toegangspoort naar het meest oostelijke deel van Sønderjylland: het eiland Als. Aan de rechterkant kijken ze uit op Duitsland. De kust is hier ook op het water altijd dichtbij. Gelukkig maar, want voor Ramon is het de eerste keer dat hij op het water staat.
Typisch Deens
Wie liever niet in of bij zijn caravan of camper kookt, kan op veel Deense campings kokkerellen op een gezamenlijke plek. Bijna alle grotere campings hebben een speciaal gebouw voor de vakantiekoks. De gezamenlijke kookvoorziening van Lærkelunden Camping bestaat uit tweepitters, ruime spoelbakken en eet- en picknicktafels. Linda en Ramon kiezen voor een picknicktafel in de buitenlucht.
Voor meer info: visitsonderjylland.nl | vadehavskysten.com
Meer weten over de TestTour Denemarken?
Houd ons YouTube-kanaal in de gaten! Al enthousiast? En wil je zelf op reis naar Zuid-Denemarken? Bekijk dan eens onze campings op Eurocampings.