Kasteelliefhebbers hebben in Sønderjylland heel wat te kiezen. De regio telt tien kastelen, burchten en ruïnes, waaronder het Sønderborg Slot op het eiland Als. Het kleurrijke havenstadje was in 2022 nog finishplaats van de derde etappe van de Tour de France. Het grootste wielerspektakel startte dat jaar in de Deense hoofdstad Kopenhagen.
Renaissancekapel uit de zestiende eeuw
Het rode slot van Sønderborg uit de dertiende eeuw zit vol met historische schatten. Zo huist binnen de kasteelmuren een van de oudste renaissancekapellen van Noord-Europa. Deze kapel uit de zestiende eeuw was een cadeautje van koningin Dorothea aan haar jongste zoon Hans, de hertog van Sleeswijk-Holstein en bewoner van het Sønderborg Slot. Terwijl Fons en Rinske zwijgend rondkijken in deze kapel, wijst gids Hanne Iversen hen op de bruine pilaren. “Alles is hier van hout, zelfs deze pilaren.”
Zuid-Jutlandse koffietafel
Na de rondleiding worden Fons en Rinske getrakteerd op een roggebroodtaart met bessen en room. Deze traktatie maakt deel uit van iets typisch Zuid-Jutlands: Sønderjysk Kaffebord heet het op z’n Deens.
Het verhaal achter de Zuid-Jutlandse koffietafel is best bijzonder. Van 1864 tot 1920 was Sønderjylland Duits grondgebied. Het was verboden om Deens te spreken en buurthuizen konden geen alcoholvergunning krijgen. Sønderjyllanders begonnen zelf taart, cake en koekjes mee te nemen voor bij de koffie. Al gauw stonden de tafels van de buurthuizen vol met allerlei zoetigheden. Zo was de traditie van de overvolle koffietafel geboren, die vandaag de dag dus nog altijd in ere wordt gehouden. Normaal gesproken bestaat de Sønderjysk Kaffebord uit minimaal zeven zachte en zeven harde soorten gebak of koek.
Inkrimping grondgebied Denemarken
Tegenover al deze lekkernijen stond dus wel een flinke inkrimping van het Deense grondgebied met maar liefst veertig procent. Na de Eerste Wereldoorlog werd een deel van het landoppervlak van Sleeswijk in 1920 teruggegeven aan de Denen. Dit gebied kennen we nu als Sønderjylland (Zuid-Jutland). Het andere deel, waaronder de havenstad Flensburg, bleef in Duitse handen.
Kogels gieten
Vlak voordat je via de Koning Christian X-brug Sønderborg inrijdt, ligt aan je linkerhand een interactief openluchtmuseum. Hier kom je veel meer te weten over de Duitse bezetting tussen 1864 en 1920. In het soldatendorp Dybbøl Banke is er volop gelegenheid om in de huid te kruipen van een Deense soldaat. Zo kun je je verdiepen in de zware uniformen van toen, kogels gieten, een bed uit die tijd proberen en pannenkoeken bakken volgens het recept uit 1864.
Een bezoek aan Dybbøl Banke laat zich goed combineren met een bezoek aan Kamp Frøslev in Padborg. Dit museum is een van de best bewaarde gevangenkampen uit de Tweede Wereldoorlog. Meerdere van deze langgerekte gebouwen zijn ingericht met musea.
Het Sønderborg Slot met de Koning Christian X-brug, die het eiland Als verbindt met het vasteland.
Koninklijke moestuin
Als je dan toch op de historische (kasteel)toer bent, zoek dan zeker even het Slot in Gråsten op. Dit paleis is in de zomer minstens drie weken lang het onderkomen van de Deense koninklijke familie. De rest van het jaar zijn de tuinen en de kerk open voor bezoekers. In 2020 is daar een koninklijke moestuin bijgekomen, waar je verse kruiden mag plukken.
Kamperen aan het fjord
De testteams kamperen tijdens de TestTour op twee campings, waaronder Lærkelunden Camping in Gråsten. Deze camping is prachtig gelegen aan de kronkelige kust van het Flensborg Fjord. Het Flensborg Fjord is een vijftig kilometer lang fjord dat uitmondt in de Oostzee. Bovendien ligt Lærkelunden aan het Gendarmenpad (Gendarmstien op z’n Deens). Deze 84 kilometer lange wandelroute volgt de Duits-Deense grens. Als je vanaf de straatkant de camping oprijdt, word je meteen gegrepen door het uitzicht over het lagergelegen campingterrein met op de achtergrond het fjord.
Lærkelunden Camping van bovenaf.
De open kampeerplaatsen passen bij het weidse karakter van deze strandcamping, die zo’n tweehonderd kampeerplaatsen en elf camperplaatsen telt. Net als veel andere Deense campings vind je op Lærkelunden een gezamenlijk keukengebouw waar kampeerders kunnen koken. De camping heeft bovendien een overdekte recreatieruimte en een overdekt zwembad.
Meer weten over de TestTour Denemarken?
Houd ons YouTube-kanaal in de gaten! Al enthousiast? En wil je zelf op reis naar Zuid-Denemarken? Bekijk dan eens onze campings op Eurocampings.