Het is even zoeken naar het museum, dat in een oud zijstraatje van de hoofdstraat zit. Fons en Rinske halen hun audiotour-apparaatjes op bij de souvenirwinkel en steken het hofje over, naar de deur van het museum. Een smalle, steile trap leidt hen naar boven. De eerste ruimte is donker en er hangt een griezelige sfeer, met onheilspellende geluiden op de achtergrond. Fons en Rinske kijken verwonderd rond en staan plots oog in oog met een zilveren schedel, met een gat erin.
Heksenjacht in Ribe
Alles wat in dit museum is te zien is eeuwenoud. Hekserij gaat terug tot de oudheid. In Europa leefde het op in de vijftiende eeuw toen twee Dominicaanse monniken het fenomeen aan de kaak stelden, en opriepen tot vervolging. Vooral in katholieke landen, maar ook in het protestantse noorden eindigden onschuldige vrouwen, mannen en kinderen op de brandstapel. Heksenjacht kwam voornamelijk voort uit een extreme angst voor de duivel.
In Ribe werden 22 vrouwen berecht onder het strenge antiheks-regime van koning Christian IV. Daarvan werden er achttien schuldig bevonden. Elf stierven op de brandstapel, op de galgenheuvel. Slechts één van de vervolgden werd verbannen: een man. Het waren bijna altijd vrouwen, arm en alleenstaand, die van hekserij werden beticht. Zo’n tachtig procent maar liefst. Vrouwen werden gezien als zwakker en goedgeloviger, waardoor ze sneller voor de verleiding van de duivel zouden vallen.
Veel straten in Ribe waren het toneel van deze heksenjacht. Vandaag de dag zijn de sporen hiervan nog steeds zichtbaar. In de houten draagconstructie van de daken werden bijvoorbeeld kruizen gekerfd om de bewoners te beschermen tegen heksen.
Het verhaal van Maren Spliid
Ook de galgenheuvel van Ribe, waar onder anderen Maren Spliid werd vermoord, staat er nog steeds. Deze bekendste heks van Denemarken woonde in Ribe. Maren Spliid was als hospita en vrouw van een welvarende kleermaker bekend en geliefd in dit stadje. Zij werd als een van de laatste vrouwen in Denemarken veroordeeld voor hekserij, naar aanleiding van een verhaal van haar buurman, een arme en zieke kleermaker. Hij beweerde dat ze een pact had met de duivel, en dat ze hem tijdens een ruzie had vervloekt.
Maren had hem samen met twee andere heksen vastgehouden en in zijn mond geblazen, zo beweerde hij. Daarna was hij ziek geworden en hoestte hij een mysterieuze brok op. Nadat Maren eerst werd vrijgesproken, zorgde koning Christian IV er persoonlijk voor dat Maren toch schuldig werd bevonden. Na langdurig te zijn vastgehouden, nam de hospita de schuld op zich en eindigde ze alsnog op de brandstapel.
Klein maar groots
Wil je meer weten over Maren Spliid en de Deense heksenjacht? Bezoek dan het HEX! Museum of Witch Hunt in Ribe. Dit museum duikt diep in het Deense en Europese perspectief op de hekserij in de zestiende en zeventiende eeuw. Laat je niet foppen door de kleine oppervlakte van het gebouw: het barst uit zijn voegen van de intrigerende verhalen en objecten.
Klein maar fijn kamperen
In de regio Vadehavskysten kamperen de vier testteams op Storkesøen Ribe, Fiske- og Familiepark, een kleine camping met bijna zestig kampeerplaatsen. De camping is een paradijs voor visliefhebbers, want het terrein telt drie visvijvers. Kampeerders kunnen hier terecht op een van de twee langgerekte, open kampeerweides die naast elkaar liggen. Storkesøen is een ideale uitvalsbasis om de hotspots van de Deense waddenkust te verkennen.
Storkesøen Ribe, Fiske- og Familiepark.
Vanaf de camping is het slechts twee kilometer lopen naar het centrum van Ribe. In deze oudste stad van Scandinavië wandel je door knusse straatjes en spot je leuke winkels. Op het nabijgelegen eiland Mandø zie je met een beetje geluk zeehonden. Daarnaast ben je binnen 25 minuten rijden bij Marsk Tower in Skærbæk, hét uitzichtpunt van de regio dat pas in 2021 is gebouwd.
Meer weten over de TestTour Denemarken?
Houd ons YouTube-kanaal in de gaten! Al enthousiast? En wil je zelf op reis naar Zuid-Denemarken? Bekijk dan eens onze campings op Eurocampings.