Italië is een walhalla voor culinaire fijnproevers en Emilia-Romagna is daar geen uitzondering op. In het stadje Forlimpopoli is in een voormalig klooster het cultureel centrum Casa Artusi gevestigd. Het gastronomiemuseum annex kookschool is volledig gewijd aan Pellegrino Artusi (1820-1911), de vader van de Italiaanse keuken, die in Forlimpopoli werd geboren.
Koken als wetenschap
Artusi publiceerde in 1891 La scienza in cucina e l’arte di mangiar bene, oftewel De wetenschap in de keuken en de kunst om goed te eten. Dit eerste Italiaanse kookboek geldt nog altijd als hét standaardwerk over de Italiaanse keuken en is over de hele wereld vertaald. Er zijn wereldwijd meer dan 130 miljoen exemplaren verkocht en vandaag de dag verschijnen nog steeds geactualiseerde versies.
Casa Artusi is te herkennen aan de ronde toren van de kloosterkapel.
“Met kerst komt er bij veel Italiaanse families een gerecht uit Artusi’s kookboek op tafel”, vertelt gids Guilia. “Als iets de Italianen verbindt, is het wel goed eten.”
In het museum is onder andere de omvangrijke bibliotheek van Artusi te zien, met het bureau waaraan hij op 71-jarige leeftijd in zijn latere woonplaats Florence zijn kookbijbel schreef.
Pollepel-proef
Als koopman reisde Artusi door Italië en zo bracht hij als hobbykok maar liefst 790 traditionele regionale recepten bijeen, in het bijzonder uit Toscane en Emilia-Romagna. Zijn doel was dat iedereen – rijk en arm, keukenprins(es) of niet – de culinaire hoogstandjes op tafel kon toveren. “Het enige dat je van tevoren hoeft te weten, is hoe je een pollepel vasthoudt.”
Ton en Tonny leren de deeg-kneed-techniek zoals Artusi opschreef in zijn kookbijbel.
Goed nieuws voor Ton, die thuis naar eigen zeggen vrijwel nooit een pan aanraakt en na de rondleiding door het museum in het kooklokaal dus een beetje onwennig het kookschort voorbindt. Samen met Tonny, die ijverig aantekeningen maakt bij de voorafgaande demonstratie door de Italiaanse kookdocenten Nadia en Corrada, buigt hij zich over het recept voor piadina.
Nieuwbakken keukenprins
Voor het in Emilia-Romagna populaire ronde, platte brood meng je bloem met een snufje bakingsoda, zout, varkensvet (olijfolie mag ook) en water totdat er een stevig, glad deeg ontstaat. “Dat kneden voelt wel een beetje raar”, vindt Ton, die toch resoluut de deegroller ter hand neemt. Op een aardewerken schotel op het vuur ontstaan tot zijn verbazing even later smakelijke piadina’s. Een kind kan de was doen, en dus ook onze nieuwbakken keukenprins Ton.
Net als Tonny neemt hij na afloop toch trots zijn ‘kookdiploma’ in ontvangst. “We zijn nu officieel kok en kokkin in piadina maken!”, lacht hij. Vooral de belangrijkste les van Pellegrino Artusi hebben de levensgenieters stevig in de oren geknoopt, vertellen ze even later bij het diner op het terras van het Artusi-restaurant op de sfeervolle binnenplaats van het complex. “Koken is leuk, daar mag best bij gelachen worden!”
Meer zien van de avonturen van Ton en Tonny in Emilia-Romagna?
Benieuwd naar de video van de kookworkshop in Casa Artusi? Je ziet het hier. Lees alle artikelen over de Levensgenieters op acsifreelife.nl. Of bekijk de video’s van alle testteams en activiteiten op ons YouTube-kanaal.