“Ik ben oprecht heel benieuwd naar Luik”, vertelt Eric terwijl hij zich bukt om zijn veters te strikken. “We zijn er zó vaak voorbijgereden maar ik ben nog nooit in deze stad geweest.”
Na een kleine veertig minuten kronkelen door het glooiende Ardennenlandschap parkeren Eric en Inez hun Kia Sportage pal voor het station van Vielsalm. “Inez, weet je echt zeker dat we hier gratis kunnen parkeren?” Het is dat ze aan perron 2 vier medereizigers zien staan, anders zou je je afvragen of dat hier wel echt een trein gaat stoppen.
Rail Away in Wallonië
Via afgelegen stationnetjes als Trois-Points, Rivage en Poulseur waar zo nu en dan een plukje mensen instapt en die je doen denken aan de tv-serie Rail Away, treint het testteam richting Luik. Gedachteloos turen Eric en Inez naar het typische Ardennenlandschap van glooiende bosranken die om de zoveel kilometer worden onderbroken door verlaten dorpjes met natuurstenen huizen.
Bouwproject van tien jaar
Na een uur treinen zijn ze op hun eindbestemming: Luik-Guillemins. Deze veertig meter hoge lichtkoepel is een van de meest in het oog springende stations van Europa. Met die ontelbaar grote, doorschijnende schaakborden en witte kleuren heeft dit bouwwerk wel iets futuristisch.
Toch staat dit gebouw – dat is ontworpen door de Spaanse architect Santiago Calatrava – er al sinds 2009. Omdat het station tijdens de bouw open moest blijven, kostte het wel tien jaar om deze vliegende schotel klaar te krijgen.
Met de fiets door Luik
Veel tijd om de lege schaakborden op hen in te laten werken is er niet, want er staat een stadstour per fiets op het programma. Parallel met de Maas lopen Eric en Inez richting het centrum van de stad waar de tweewielers op hen wachten. “Ik geef nauwelijks rondleidingen met de fiets, maar omdat jullie uit Nederland komen, gaan we de stad rond met tweewieler”, vertelt gids Gilbert.
Na het nieuwe station Guillemins blijft de stad Luik investeren in de bereikbaarheid met de aanleg van een trambaan die naar verwachting in 2024 klaar is en bezoekers naar verschillende musea en bezienswaardigheden moet gaan brengen.
Paleis van de Prins-bisschoppen
Dit neemt niet weg dat Eric en Inez zich verbazen over de mooie, oude gebouwen die je in het historische centrum tegenkomt. Eén complex aan het Place Saint-Lambert steekt hier qua pracht en praal wel duidelijk bovenuit. Het Paleis van de Prins-bisschoppen met neoclassicistische voorgevel stamt uit de zestiende eeuw en is voorzien van een statige binnenplaats met kasseien.
Het paleis is tegenwoordig het thuis van het Paleis van Justitie en het provinciebestuur van Luik. Een goede tweede is de Sint-Martinusbasiliek die hoog boven het centrum uittorent als een statig stadsymbool.
Cadeautje van Willem van Oranje
Dan is het tijd voor een heel ander beeld van Luik. Het fitte echtpaar uit Markelo laat de drukte van het centrum achter zich. Via een voetgangersbrug steken ze de Maas over. Vlak buiten het centrum fietsen ze langs het Kanaal van Luik naar Maastricht de rust tegemoet, een cadeautje aan de Belgen van Willem van Oranje. Een mooie manier om een bezoek aan het centrum van Luik mee af te sluiten.
Bekijk de video
Nieuwsgierig hoe Eric en Inez terugkijken op hun Luik-debuut? Vergeet niet de bijbehorende video aan te klikken die je hierboven kan bekijken. Meer zien van de TestTour in Wallonië? Bekijk alle video’s op ons YouTube-kanaal.