Staza sedam slapova, de route van de zeven watervallen, is een grote trekpleister in het binnenland van Istrië. Niet voor niets leggen elk jaar ruim dertigduizend wandelaars de zeventien kilometer lange route af om het waterspektakel van dichtbij te bekijken en een duik te nemen in een van de rotspoelen. Jammer genoeg komt het in hete, droge zomers regelmatig voor dat de rotsen en natuurlijke zwembaden droog staan.
Klimmen in Istrië
Toch is de wandeling ook zonder water de moeite waard, verzekert gids Antonio ons. En dus wandelen we vanuit het dorpje Buzet, op ongeveer een uur rijden vanaf de kust, langs de rivier de Mirna richting het bos. Al gauw voert het pad langs steile rotswanden. Het is niet moeilijk voor te stellen dat zich hier een adembenemend schouwspel van klaterend water voltrekt. Klimmers kunnen hier ook hun hart ophalen. Op verschillende plekken zijn op de rotswanden klimijzers en touwen aangebracht. “Duizenden jaren geleden was er hier zee”, vertelt gids Antonio terwijl hij sporen op een steen aanwijst. “Overal zijn daar nu nog fossielen van te vinden op rotsen en stenen.”
De route van de zeven watervallen
Vlakbij de hoogste waterval van 26,5 meter wordt duidelijk waarom deze wandeling het predicaat ‘zwaar’ heeft. Het pad loopt hier door het bos steil omhoog over de rotsen. Gelukkig zijn er voetijzers aangebracht en hangen er touwen langs het pad om je omhoog te helpen op deze pittige klim. Voor mensen die de gehele watervallenroute te pittig vinden, is het dorpje Kotli een optie, op zo’n dertien kilometer van Buzet. Hier vindt je een waterval die je ook met de auto kunt bereiken.
Geneeskundige kracht
Onderweg voert het pad langs een paar schachten van oude steenkoolmijnen, die halverwege de achttiende eeuw zijn aangelegd. “De aarde is op deze plekken donkerder en erg vruchtbaar”, zegt Antonio. “Daarom geloven veel mensen dat de watervallen hier geneeskundige kracht hebben.”
Uitzicht over binnenlanden van Istrië
Eenmaal boven wordt de inspanning dubbel en dwars beloond met een fenomenaal uitzicht over rotsplateaus en de dorpjes op de groene heuvels in de diepte. In de verte, op zo’n tien kilometer, ligt de Sloveense grens, wijst Antonio. Omdat het donker wordt, lopen we via een verkorte route terug naar Buzet. Zeventien kilometer hebben we niet in de benen en water hebben we niet horen stromen. Maar avontuurlijk en indrukwekkend was het wel.
Zelfs de ervaren wandelaars uit Urk moeten uitpuffen van de steile klim. “We wandelen veel, maar zo pittig klimmen, dat hebben we nog nooit gedaan”, zegt Alie. “Jammer dat er geen watervallen waren, want daar hadden we ons erg op verheugd. Maar het was toch echt de moeite waard met dit uitzicht. Ik ben best trots op onszelf!”
Wil je meer weten over Alie en Nellie van team Actievelingen? Bekijk de video die je hierboven aan kunt klikken. Op ons YouTube-kanaal kun je alle video’s van de TestTour in Kroatië bekijken.