Met de Ripple-serie heeft Outwell een aantal luchtvoortenten die je met een pees gemakkelijk aan de caravanrail kunt vastmaken. Ze staan snel en kunnen ook zo weer worden afgebroken. De kleinste van de serie is de 320 SA, die we in deze herfst- en wintertest gaan uitproberen.
Opzetten van de Outwell Ripple
Andere fabrikanten hebben al bewezen dat voortenten op basis van lucht ook in de winter prima kunnen functioneren. Na het uitpakken van de tent en het kort bestuderen van de opzetinstructies wordt de tentpees eenvoudig door de geleiderails getrokken.
Hoe ver dat is hangt onder meer af van de plaats van de ramen. Er zijn drie aansluitingen voor de bijgeleverde luchtpomp, die in de plastic versie wel wat goedkoop en simpel oogt. Hij is ook nog eens enkelvoudig uitgevoerd, wat de snelheid van het handmatig oppompen niet bevordert. Het is handiger om een elektrische luchtpomp via de 12V-aansluiting te gebruiken. De handpomp kan je voor de zekerheid achter de hand houden. Voordat je kunt beginnen met pompen, moet je er voor zorgen dat de drie ventielen goed zijn gesloten door er kort op te drukken.
Stabiele positie
Met de nodige spierkracht en wat begeleidende handbewegingen is ook de handpomp bruikbaar. Daarna staat de tent in zijn basisvorm zeer stabiel tegen de caravanwand. Wil je de stand ten opzichte van de caravan nog corrigeren? Dat is nog altijd mogelijk door de pees door de caravanrail naar links of rechts te schuiven. Bij een oneffen ondergrond hebben de luchtkolommen aan het einde kleine zakken waar een adapter in past.
Helaas zijn die niet bij de tent meegeleverd, wat na de volledige opbouw kan leiden tot een niet geheel rechte luchtkolom. Dit heeft echter geen invloed op het functioneren van de tent. De laatste stap is het bevestigen van de meegeleverde scheerlijnen aan de tent en het afspannen tot aan de haringen. Afhankelijk van de ondergrond zijn de meegeleverde haringen duidelijk een compromis, maar in ons geval voldoen ze en staat de tent hiermee redelijk stabiel.
De Ripple is kortom goed op te zetten en doorgaans kun je dat ook alleen doen. Wat kleine aanpassingen aan de standaarduitrusting en de materiaalkeuze zou het opzetten van de tent nog een stuk makkelijker maken.
Winterse omstandigheden
Tijd om de tent onder winterse omstandigheden te testen. Op de testplek is de winter al vroeg begonnen, dus kunnen we meteen resultaat zien. De eerste sneeuw komt in beperkte mate naar beneden, maar het is voldoende om de hele tent te laten instorten. De extreem platte dakvorm en het ruwe materiaal zorgen ervoor dat alle sneeuw direct op de tent blijft liggen. Deze verticale belasting kunnen de luchtkolommen niet aan en dus knikken ze door.
Prijs Outwell Ripple 320 SA
Dat ziet er overigens erger uit dan het is: met flink wat kracht en een beheerste ruk kan de tent weer omhoog worden gedrukt. De sneeuw valt eraf en de tent herneemt zijn oude positie zonder schade. Alleen de scheerlijnen zijn wat losgeraakt. Bij het doorknikken van de luchtkolommen hangt wel het hele gewicht van de sneeuw aan de pees en de caravanrail. Je kunt je afvragen hoe lang zoiets goed blijft gaan. De conclusie is dan ook: dit is een leuk tentmodel, maar niet voor de winter. De Outwell Ripple 320 SA is verkrijgbaar voor € 999,95.
Lees veel meer over tenten
Wil je meer weten waar je nog meer rekening mee moet houden als je met de tent gaat kamperen? Op ACSIFreeLife.nl schrijven we volop over kampeertenten in alle soorten en maten.