Er komt een tijd dat je tent zoveel heeft meegemaakt dat hij te oud geworden is om onderdak te bieden tijdens je vakantie. Toch gaat het je aan het hart om hem weg te doen. Sommige bedrijven hebben daar iets op bedacht.
Upcycling
Bij die bedrijven kan je je tent brengen, waar hij als materiaal wordt gebruikt voor nieuwe spullen. Bijvoorbeeld bij Wadd’tas en Bikkies. Zij gaan uit van het principe ‘Jouw tentdoek is onze grondstof’. Dit staat ook wel bekend als upcycling. Het is het transformeren van materiaal in iets van grotere bruikbaarheid en waarde. Hiermee wordt voorkomen dat goede materialen verloren gaan en er nieuwe grondstoffen geproduceerd moeten worden.
Bij elk tentdoek en elk tentgordijn wordt gekeken of het niet scheurt. Als het geschikt is kan het worden hergebruikt. De ene keer is het startpunt het materiaal, de andere keer het model. Er worden zoveel mogelijk onderdelen van de tent gebruikt en komen er zoveel mogelijk kenmerken van de tent terug in het ontwerp. Hierdoor zijn alle producten uniek.
Je oude onderkomen inleveren? Je kunt je tent of andere outdoorspullen inleveren bij Bever of in één van de containers van textielinzamelbedrijf Sympany. Op de website kun je jouw materiaalsoort checken en zoeken waar je het dichtsbijzijnde inzamelpunt vindt. Eerdergenoemde initiatieven zijn intussen (update oktober 2021) niet meer actief.
Te koop
Maar ook zonder dat je iets inlevert kan je terecht voor een hebbeding van tentdoek, tentgordijn of grondzeil. Ze zijn gewoon voor iedereen te koop.
Ook in Engeland is er een bedrijf actief die kleding en tassen maakt van oude tenten. Zij verzamelen hun materiaal op festivalterreinen. Van de gevonden materialen worden waterdichte spullen gemaakt. Op WithinTent.co.uk lees je daar meer over.