Inhoudsopgave:
- De ‘speeltuin van Europa’
- Interlaken en Jungfrau Regio
- Sneeuwschoenwandelen – Wetterhorn
- Kajakken – Brienzersee
- Badderen – Brienzersee
- Jungfraujoch – Top of Europe
- Skiën en sleeën – Skigebied Jungfrau
- Typisch Zwitsers – Mürren – Schilthorn
- Winterkamperen in het Berner Oberland
- 2 campings in Interlaken en de Jungfrau Regio
Bern is de hoofdstad van het gelijknamige Zwitserse kanton Bern. De naam is afgeleid van het Duitse woord voor beer. De legende wil namelijk dat de stad werd gesticht op de plaats waar een invloedrijke hertog in 1191 een beer had gedood. Een stuk zuidelijker dan de hoofdstad ligt het Berner Oberland. Je vindt er tal van bergtoppen boven de 4.000 meter en ruim 800 meren.
De ‘speeltuin van Europa’
De Eiger (3.970 m), Mönch (4.099 m) en Jungfrau (4.158 m) zijn de bekendste en opvallendste bergen. De Thunersee en de Brienzersee vormen de grootste meren in het gebied. Al in de 19e eeuw kwam de elite naar deze ‘speeltuin van Europa’, die ook de bakermat is van de skisport. Het Berner Oberland is dan ook een van de oudste toeristische regio’s in Zwitserland. De berekoude winter kun je hier op je geheel eigen manier beleven: lekker actief of juist heerlijk ontspannen. Of een combinatie van beide zoals wij deden.
Interlaken en Jungfrau Regio
Vanuit Camping Alpenblick bij Interlaken en Camping Jungfrau in de Jungfrau Regio ondernamen we tal van activiteiten. We maakten een wandeling op sneeuwschoenen, gingen kajakken in het ijskoude water van de Brienzersee en warmden weer op in een varende hottub. Letterlijk hoogtepunt was de treinrit naar Jungfraujoch, het hoogstgelegen treinstation van Europa. De ski’s klikten we onder in de Jungfrau Regio, wat ons betreft het mooiste skigebied van de Alpen. Wat een uitzichten! Oh, en we raakten ook nog even verzeild in het decor van de James Bond-film On Her Majesty’s Secret Service. Hoe dat allemaal zit, lees je hieronder in de volgende alinea’s.
1. Sneeuwschoenwandelen – Wetterhorn
De Wetterhorn Trail is een gemakkelijke sneeuwschoenwandeling met indrukwekkende uitzichten. En hoewel we niks achterlaten behalve voetstappen, voelen we ons toch een beetje de spreekwoordelijke olifant in een porseleinkast. Bij iedere stap met onze sneeuwschoenen breekt het maagdelijke sneeuwdek in stukken en laten we een spoor van ‘vernieling’ achter.
De gemarkeerde route begint aan de rand van het bergdorp Grindelwald en voert ons onderlangs de Wetterhorn. Zijn schaduwrijke en grillige noordwand staat in schril contrast met de gladgestreken witte deken waarover we lopen. Met een hoogte van nog net geen 3.700 meter is de Wetterhorn een ‘kleintje’ tussen de vierduizenders van de Berner Alpen. Maar als we eronder staan, is de berg met zijn drie toppen meer dan imposant.
De beklimming van de Wetterhorn in 1854 zette het alpinisme als serieuze tak van sport op de kaart. Het toerisme nam daarop een flinke vlucht, waarbij lokale berggidsen met veelal Engelse toeristen de toppen van de regio beklommen, onder wie ook Winston Churchill. De Britse politicus stond in 1894 op de top van de Wetterhorn. Ruim een eeuw later heeft de berg nog niks van zijn aantrekkingskracht verloren.
2. Kajakken – Brienzersee
De naam van de stad Interlaken betekent letterlijk ‘tussen de meren’. Wanneer je op het uitzichtplatform Harder Kulm boven de stad staat, snap je direct waar deze naam vandaan komt. Links zie je de turquoise gekleurde Brienzersee en rechts de Thunersee, die diep blauw van kleur is. Natuurlijk kun je een mooie boottocht over de meren maken, maar wij kozen ervoor om te peddelen. Jazeker, een kajaktocht in de winter over de Brienzersee. Koud? Zeker niet! Want niet alleen ga je gekleed in een waterdicht droogpak, de inspanningen en vooral de uitzichten zorgen ervoor dat je het vanzelf warm krijgt.
3. Badderen – Brienzersee
Een van de mooiste dorpjes aan de Brienzersee is Iseltwald. Het pittoreske vissersdorpje is ook het vertrekpunt van de HotTug, vrij vertaald ’hete boot’. En dat is ook letterlijk wat het is: een varende hottub.
In een warm bootje over de Brienzersee varen
Relaxt zittend in het water van 38 graden varen we met de elektrisch aangedreven badkuip rustig over de Brienzersee. Dat het buiten vriest, de rotswanden behangen zijn met ijspegels en de omliggende bergen bedekt zijn met sneeuw, kan ons niet deren. We nippen van ons drankje en af en toe gooien we nog eens een houtblokje in de kachel. Een winterbad was nog nooit zo cool, eeh warm.
4. Jungfraujoch – Top of Europe
Treinen en Zwitserland zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. De meest bijzondere treinreis die je er kunt maken, is die naar de Jungfraujoch – Top of Europe. Op deze bergpas – tussen de Mönch en de Jungfrau – werd in 1912 een treinstation geopend: op 3.454 meter hoogte, midden in een wereld van sneeuw en ijs. Om er te komen pakken we vanuit Lauterbrunnen de trein naar de Kleine Scheidegg, waar we overstappen op een tandradbaantje naar de Jungfraujoch – Top of Europe. Op het negen kilometer lange traject gaat de spoorlijn zeven kilometer lang door tunnels die zijn uitgehouwen in de berg de Eiger. Een monsterklus, die zestien jaar duurde.
Bij een buitentemperatuur van –16 °C kijken we vanaf de Jungfraujoch – Top of Europe uit over de Aletschgletsjer. Een 22 kilometer lange bevroren ‘rivier’ van ijs die van de Jungfrau en Mönch omlaag stroomt. Het is daarmee de grootste gletsjer van de Alpen. We stoppen pas met fotograferen als onze handen pijn doen van de kou.
Opwarmen doen we met warme chocolademelk die hier, net als de bergen, is afgetopt met een witte laag. En we genieten er van een smeuïge kaasfondue, op het hoogste punt waarop we ooit hebben gegeten. Op de top wacht je niet alleen een geweldig uitzicht, maar is er ook een ijspaleis met allerlei sculpturen en een multimediavoorstelling die je meevoert door de meer dan honderd jaar oude historie van de spoorlijn.
5. Skiën en sleeën – Skigebied Jungfrau
Eiger, Mönch en Jungfrau. Je kunt er niet omheen. Vanuit elke hoek doemt dit fameuze bergtrio weer op. Dat maakt het Jungfrau-skigebied zonder twijfel tot het mooiste van de Alpen. Het wordt gevormd door de deelgebieden Grindelwald-Wengen, Grindelwald-First en Mürren-Schilthorn. Samen zijn ze goed voor ruim 211 kilometer aan pistes, vooral rood en blauw.
Waar je ook skiet, het uitzicht is adembenemend. De karakteristieke treintjes die je naar de pistes brengen, geven het gebied extra charme. Vanaf station Kleine Scheidegg ski je zo naar de camping in Lauterbrunnen of naar Grindelwald, de bakermat van de wintersport. Het hele gebied ademt nostalgie, maar de Zwitsers zijn hierin zeker niet blijven hangen. De hypermoderne kabelbaan Eiger Express brengt je in slechts vijftien minuten van Grindelwald naar de Eigergletsjer.
Jong of oud. Sleetjerijden blijft een van de leukste activiteiten die je in de winter kunt doen. In de Jungfrau Regio ligt er maar liefst 50 kilometer aan rodelbanen. De afdaling vanaf de Faulhorn is met 15 kilometer zelfs de langste ter wereld. Bij de Jungfrau Eiger Run glijd je onder de beruchte Eiger-noordwand door. Ook leuk: in de avond is deze afdaling verlicht en kun je ervoor of erna racletten of kaasfonduen.
6. Typisch Zwitsers – Mürren – Schilthorn
Op de rand van de 800 meter hoge rotswand die vanuit het Lauterbrunnendal omhoog rijst, ligt Mürren. Het is een typisch Zwitsers ansichtkaartdorpje: houten chalets, geen auto’s, overal bergen, bergweiden en bossen. En het is ook het hoogst gelegen dorp in de Jungfrau Regio (1.650 m). Vanuit hier nemen we de kabelbaan naar de Schilthorn (2.970 m). Deze berg dankt zijn bekendheid onder andere aan de James Bond-film On Her Majesty’s Secret Service die hier in 1969 werd opgenomen. Op de top is een draaiend restaurant – Piz Gloria – en kun je in Bond World en de 007 Walk of Fame in de sporen treden van de geheim agent.
Op het kabelbaantraject tussen Mürren en Schilthorn moet je zeker uitstappen bij het tussenstation Birg. Je hebt er niet alleen het mooiste uitzicht op de Eiger, Mönch en Jungfrau, het glazen wandelpad dat langs de rotswand traverseert, is een belevenis op zich.
Winterkamperen in het Berner Oberland
Tijdens deze reis bezochten we twee aangrenzende regio’s in het Berner Oberland: Interlaken en de Jungfrau Regio. Beide liggen op circa 850 kilometer van Utrecht. Naast de hier beschreven activiteiten is er nog veel meer te doen.
Kijk voor meer informatie op de websites van Interlaken en de Jungfrau Regio.
Vervoer ter plaatse
Ter plaatse hebben wij gebruikgemaakt van het uitstekende openbaar vervoer. Onze camper kon daardoor blijven staan op de camping. Met de Swiss Travel Pass kun je onbeperkt gebruikmaken van trein, bus en boot. Ook heb je gratis toegang tot meer dan 500 musea en tentoonstellingen en krijg je korting op vele excursies. De Swiss Travel Pass is verkrijgbaar voor 3, 4, 6, 8 of 15 dagen.
Op het kabelbaantraject tussen Mürren en Schilthorn moet je zeker uitstappen bij het tussenstation Birg. Je hebt er niet alleen het mooiste uitzicht op de Eiger, Mönch en Jungfrau, het glazen wandelpad dat langs de rotswand traverseert, is een belevenis op zich.
2 campings in Interlaken en de Jungfrau Regio
Camping Alpenblick
Camping Alpenblick is mooi gesitueerd, direct aan de Thunersee in het Berner Oberland. Alles is goed verzorgd, van het mooie sanitair tot het prima restaurant.
Camping Alpenblick in Interlaken/Unterseen
Camping Jungfrau
Prachtig gelegen camping in het smalle dal van Lauterbrunnen. Het centrum en het treinstation liggen op loopafstand. Het is de perfecte uitvalsbasis voor het Jungfrau-skigebied.
Camping Jungfrau in Lauterbrunnen
Berner Oberland in de zomer
Zoals gezegd vormde het Berner Oberland in 2021 het decor van de ACSI FreeLife TestTour. Benieuwd hoe deze Zwitserse regio er in zomer uitziet? Lees dan de bijbehorende reportages en bekijk de video’s.