Als Maarten en Eveline de Klöppelstubbe binnenstappen, worden ze opgewacht door vier dames in folklorekostuum. Hun outfit past helemaal bij de eeuwenoude traditie van het kantklossen, Klöppeln in het Duits.
Kantklossen als bijverdienste
Kantklossen is van oorsprong een manier voor arme bergboeren om wat extra te verdienen en bezig te blijven tijdens de koude, donkere winterdagen. Iedere regio heeft zo zijn eigen patronen en finesses. In de Jungfrau Regio, in het zuiden van het Berner Oberland, vind je nog een traditionele kantklosvereniging. Die is gevestigd in het dorpje Lauterbrunnen.
Iedere vrijdagmiddag klinkt in een van de lokalen van de voormalige basisschool tussen halftwee en halfvijf het vingervlugge geratel van het kantklossen. En iedereen kan hier een kijkje komen nemen. Dus als je ooit in de buurt bent …
‘Ik heb ooit een breiwinkel gehad’
Gelukkig kunnen de Nederlandse debutanten zich eerst even oriënteren. Met open mond staat Maarten naar de ratelende houtjes te kijken, tevergeefs zoekend naar de logica achter deze manier van handwerken. Bij kantklossen maak je een motief na door iets te vlechten waarbij iedere kleur draad op een klosje is gewikkeld. Zoveel is inmiddels duidelijk, maar hoe je dit in hemelsnaam onder de knie krijgt?
“Ik heb alleen geen idee hoe ze kunnen zien welke kleur draad ze moeten hebben en dan doen ze het ook nog eens zo snel. Ongelofelijk.” Eveline voelt zich wat meer thuis tussen het gewirwar met de houten handvaatjes en draadjes. “Ik heb ooit een breiwinkel gehad en ik hou van handwerken. Ik begrijp dat het met in- en uitslag heeft te maken. In vergelijking met haken is kantklossen veel fijner, maar ik heb het nog nooit gedaan. Ik ben heel benieuwd.”
Mis niets van dit verhaal
Ben jij ook zo nieuwsgierig hoe het Maarten en Eveline is bevallen? Dan mag je het vervolg van dit verhaal in ACSI FreeLife 1-2022 zeker niet missen.