Overal waar je gaat en staat in Zwitserland word je hartelijk begroet. ‘Was dat altijd al zo?’, vragen we ons af. ‘Of komt dat door de sterke Zwitserse frank die het land voor veel vakantiegangers onbetaalbaar maakt en waardoor men blij is met iedere toerist die wel de moeite neemt?’ Ook hier in Restaurant 21 bij Camping Gravatscha in Samedan bij St. Moritz is men allervriendelijkst, en het komt oprecht hartelijk over.
Op de camping
Met camperplaatsen in Zwitserland een stuk minder scheutig. Vandaag belanden we noodgedwongen weer op een camping. Niet dat we iets te klagen hebben, de camping ligt aan de rand van een bos en heeft prima moderne sanitaire voorzieningen.
Het bijbehorende restaurant is heel chic en nog niet zo lang open. De dagspecialiteiten van de chef zijn gebakken eekhoorntjesbrood met polenta en hertenbraadworst met rösti. Allebei even lekker én betaalbaar. Daar hadden we na een halve dag op de Flüelenpas ook wel behoefte aan.
Op en neer met onze camper, een goeie tweeduizend bochten en na iedere bocht weer een nieuw, adembenemend uitzicht. Gelukkig zijn er overal parkeerhavens langs de weg, groot genoeg voor campers, zodat je op je gemak van de uitgestrekte lariksbossen, besneeuwde bergtoppen en glasheldere bergbeken kunt genieten.
Grand Tour of Switzerland
We zijn onderweg op de in 2015 geïntroduceerde Grand Tour of Switzerland, een meer dan 1600 kilometer lange route door Zwitserland die 44 bezienswaardigheden aan elkaar rijgt. De route loopt door dertien toeristische regio’s. doorkruist vier taalgebieden, bedwingt vijf alpenpassen, doet elf Unesco-werelderfgoedlocaties en twee bioreservaten aan en loopt langs 22 meren.
Met andere woorden: de tour verbindt zo’n beetje alles wat de moeite waard is in Zwitserland. De droomroute steekt bergen over en loopt door tunnels – en is eigenlijk bedoeld voor auto’s en motorrijders. Voor vakantiegangers met camper of caravan zijn er enkele beperkingen. Hier lees je welke delen van de route je beter kunt vermijden en wat de alternatieven zijn.
Graubünden
Tijdens deze tour richten we ons op het deel van de route in Oost-Zwitserland en het kanton Graubünden. Eerste stop: St. Gallen. Je moet buiten de stad parkeren, maar gelukkig hebben we fietsen meegenomen in onze campergarage. Daarmee belanden we in een mum van tijd in het centrum.
Er blijkt markt te zijn en dus kunnen we onze koelkast bijvullen met vers eekhoorntjesbrood, druiven en appels. De geestelijke wijk, werelderfgoed, is zeer indrukwekkend. Vooral de wereldberoemde barokzaal in de geestelijke bibliotheek. Die huisvest 17.000 handschriften, vroege drukken en boeken van onmetelijke waarde.
Tweede stop is Appenzell met zijn oude binnenstad vol bont geschilderde houten huizen. Hier is er een parkeerplaats vlakbij het centrum. De Zwitsers zijn werkelijk zo relaxed dat ze zonder boze blikken om onze camper heenrijden, als we eventjes midden in de oude stad stoppen om de pracht en praal te bewonderen.
Camperplaats
Pöschtli heet de camperplaats in Unterwasser voor hotel-restaurant Post. Ook hier verkiezen we het restaurant boven onze camperkeuken. De kalfslevertjes met rösti smaken voortreffelijk. Koffie drinken we na het eten wel in de camper. Voordat we via Bad Ragaz en Davos verder rijden naar St. Moritz. Morgen staat een wandeling op de Muottas Muraggl op het programma.
De berg van waaraf je sensationeel uitzicht op het Engadin-bergdal en St. Moritz hebt. En verder? De Grand Tour leidt ofwel naar Bellinoza, Locarno, Ascona en Lugano. Of de andere kant op naar Zermatt, Montreux, Lausanne en Genève. Eigenlijk maakt het niet zo gek veel uit welk deel van de route je kiest, alles is even mooi.
Tekst: MPS – Michael Adler, foto’s: Joachim Negwer, Switzerland Tourism, Nico Schaerer.