ACSI FreeLife

Menu

De 10 must-stops langs de Zwitserse Rijn

Het Alpenrijndal in het Zwitserse kanton Graubünden is een regio van superlatieven. Je vindt er niet alleen de kleinste en oudste stad van Zwitserland, maar ook de kleinste notentaart ter wereld. Het culturele en natuurlijke landschap langs de jonge Rijn is er groots.

Auteur
Sander Cox
Datum
ReactiesReageer
Rijn_Alpenrijndal_Copyright Graubunden Ferien – Daniel Geiger

Soms turkoois, soms kristalhelder, eerst druppelsgewijs, dan een van de krachtigste stromen in Europa. De Rijn vindt zijn oorsprong diep in de Zwitserse Alpen. De Tomasee in de buurt van de Oberalppas bij Sedrun wordt traditioneel beschouwd als de bron van de Rijn. De machtige rivier legt daarna 1.232 kilometer af tot hij bij ons uitmondt in de Noordzee.

Vanaf de Bodensee tot aan de bron

Op onze campertocht volgen wij de rivier vanaf de Bodensee tot aan zijn bron. We ontdekken pittoreske steden, een van de kleinste en meest historische vorstendommen ter wereld en een overzichtelijk maar hoogstaand wijngebied.

Ook zijn we getuige van de adembenemende kracht van de natuur in de Ruinaulta. Tijdens onze tocht worden we steeds geflankeerd door ruïnes, die getuigen van het strategische belang van het Alpenrijndal door de geschiedenis heen. En door bergen, die bij elke afgelegde kilometer hoger hemelwaarts reiken.

1. Werdenberg: de kleinste stad van Zwitserland

Vlak voor de grensovergang met het Vorstendom Liechtenstein wacht een schilderachtig ensemble als uit een prentenboek. Het kasteel van  Werdenberg ligt op een kleine heuvel, boven een meer. Aan zijn voeten nestelen zich houten huizen uit de veertiende eeuw, ze liggen als een kasteelmuur tegen de met wijnranken beklede heuvel. Rijzige met sneeuw bedekte bergen decoreren de achtergrond.

Rijn_Alpenrijndal_Werdenberg
Werdenberg in het St. Gallen Rijndal is de oudste Zwitserse houten nederzetting met een stedelijk karakter. Het wordt daarom beschouwd als de kleinste stad van Zwitserland – geen wonder met slechts 55 tot 60 inwoners. Gespaard gebleven door branden en oorlogen, heeft het kleine kasteelstadje door de eeuwen heen zijn aanblik behouden. Een grote parkeerplaats aan het meer wordt in het weekend voor markten gebruikt en biedt de mogelijkheid voor een korte stop. Voor een langer verblijf vind je er een kleine camping pal naast, minimalistisch maar schoon.

2. Ruinaulta: de kracht van de natuur

Tamins wordt beschouwd als de toegangspoort tot de fascinerende Ruinaulta, ook wel de Rijnkloof. Deze wilde kloof wordt geflankeerd door witte, steile wanden en is met bos bekleed. Uitkijkpunten bieden weidse panorama’s. Het uitkijkplatform Islabord ligt in de buurt van het kleine dorpje Versam en kan direct met de camper worden aangedaan. Wees wel voorzichtig. De haarspeldbochten zijn een ervaring, maar soms erg smal en beslaan op sommige plaatsen maar een enkele rijstrook.

 

Rijn_Alpenrijndal_SWITZERLAND - SUMMER

Er lopen kilometers wandelpaden door de uitgestrekte bossen langs de Ruinaulta. Een van hen leidt naar de Crestasee. Ook de nabijgelegen grotere Caumasee, die via een lift kan worden bereikt, fascineert met helder, groen tot turkoois glinsterend water. Beide zijn geschikt om een duik in te nemen.

De regio is een openbaring voor diegenen die geïnteresseerd zijn in tektoniek. Nergens anders is de geschiedenis van de Alpen zo tastbaar als in Unesco-werelderfgoed Swiss Tectonic Arena Sardona. De opvallende inkeping rond Piz Sardona is al van ver te ontwaren. Het scheidt twee lagen rots van elkaar die over elkaar zijn geschoven toen de continenten Afrika en Europa met elkaar in botsing kwamen.

De andere must-stops langs de Rijn

Benieuwd op welke andere plekken langs het Alpenrijndal het nog meer dan de moeite waard is om te stoppen? In het uitgebreide artikel in ACSI FreeLife 6-2020 kom je ze alle tien tegen.

Bestel ACSI FreeLife 6-2020

Praat mee

Praat mee: De 10 must-stops langs de Zwitserse Rijn

Naam is verplicht
Een e-mail adres is verplicht