ACSI FreeLife

Menu

De charme van het Spiezer wijndomein

testtourDe veerboot brengt Bert en Veronique via Unterseen naar Spiez. In dit stadje aan het meer van Thun bezoeken de Levensgenieters een wijngoed. De rondleiding over het domein sluiten ze uiteraard af met een proeverij …

Auteur
Sander Cox
Datum
ReactiesReageer
Spiez
Spiez
Spiez

”Is dat nu de Jungfrau of toch de Eiger?”, vraagt Bert zich af terwijl hij zijn verrekijker scherpstelt op de Alpenreuzen. “Dat daar is de Niederhorn, die herken ik aan het weerstation.” De levensgenieters zitten in de zon op het bovendek van de veerboot. Met het hoofd achterover genieten ze zichtbaar van het uitzicht. Ze zijn opgestapt in Unterseen en varen via het diepblauwe water van het meer van Thun naar de baai van Spiez. Deze staat bekend als een van de mooiste baaien van Europa.

Palm- en bananenbomen?

Na ruim een halfuur varen komen de glooiende wijnranken van Spiez en het middeleeuwse slot in zicht. Als ze aan wal gaan, staan ze plotseling tussen de palm- en bananenbomen. Door het milde klimaat en de vele zonnige dagen heeft het stadje van slechts 12.000 inwoners een mediterrane uitstraling. Helemaal als de hemel strakblauw is, zoals vandaag. Via de kasteeltuin wandelen Bert en Veronique naar de plaatselijke wijncoöperatie. Daar neemt de Nederlandse gids Tina hen mee de wijngaarden in.

ACSI FreeLife TestTour 2021_Spiez_Levensgenieters

Veertig- tot tachtigduizend flessen

Dankzij de ligging tussen het meer en de bergen, hebben de wijnen van Spiez een geheel eigen smaak. De 13 hectare grote Spiezer wijngaard is – afhankelijk van het weer – jaarlijks goed voor veertig tot tachtigduizend flessen (veelal) witte en rode wijn. De oogst van 2021 belooft helaas niet veel goeds. “Tot medio augustus heeft het veel geregend en is het in totaal maar twee weken echt zonnig geweest”, zucht Tina. Dat zie je duidelijk terug aan de druiven. Het merendeel van de trossen bestaat uit bruine en verschrompelde druiven.

Met de hand geplukt

Ze verruilen de zonnige wijnranken voor de wijnkelder waar het continu 18 graden Celsius is. Daar toont Tina de grote trots van de Spiezer wijnbouw, de houten vaten. Twee daarvan zijn nog in gebruik en hebben een inhoud van 3.100 en 4.700 liter. Deze vaten zijn bestemd voor de beste wijnen en gaan vijf jaar mee.

Spiez

“Daarna geeft het hout van de vaten geen tannine (chemische verbindingen in wijn afkomstig van steeltjes, schillen en pitten van de druif, red.) meer af en worden ze gebruikt voor whisky”, legt Tina uit. Bert knikt instemmend. De levensgenieter werkt als kok en is zelf ook een echte wijnkenner.

Heel bijzonder is dat de hele wijncoöperatie enkel wordt gerund door vrijwilligers en de beste druiven met de hand worden geplukt voor hun topwijnen.

Waar is Bert?

Dan is het tijd om een Spiezer Riesling-Sylvaner 2019/2020 te ontkurken. Maar waar is Bert? Het antwoord lees je in het hele artikel in ACSI FreeLife 2-2022.

Bestel magazine

Praat mee

Praat mee: De charme van het Spiezer wijndomein

Naam is verplicht
Een e-mail adres is verplicht