Veroveraars
Al afzakkend van Noordwest-Spanje naar het zuiden doorkruis je de regio Extremadura. Onderweg is Malpartida de Plasencia zeker een bezoek waard. De plaats bestond al in de tijd van de Romeinse overheersing en heette destijds Ambracia Wetona, een klein dorp met hutten die door herders werden bewoond. In de middeleeuwen groeide het dorp uit tot een belangrijk kruispunt van routes die werden gebruikt om het vee te verplaatsen. Romeinse inscripties in een oude nederzetting in de buurt herinneren nog aan deze oude tijden.
In Guadalupe, een stad met geplaveide straatjes en huizen met traditionele architectuur ten zuiden van Malpartida de Plasencia, is het koninklijk klooster Real Monasterio de Nuestra Señora de Guadalupe een ‘must’. Het Klooster, UNESCO Werelderfgoed, werd in de 14e eeuw gebouwd door koning Alfonso XI van Castilië en geldt als een van de belangrijkste pelgrimsoorden van Spanje.
Fraaie natuur
Natuurliefhebbers mogen het Parque Nacional de Monfragüe, ten noorden van Malpartida de Plasencia, zeker niet overslaan. Of verder naar het zuiden, in de provincie Sevilla (Andalusië), het Parque Natural Sierra Norte de Sevilla. In dit middelgebergte ligt Cazalla de la Sierra, een stad vol monumentale kloosters en kerken.
Verder zuidwaarts, in de typisch Andalusische stad Santaella op ruim 40 kilometer van Córdoba, vind je mengeling van klassieke en neoklassieke gebouwen in een breed scala van bouwstijlen. De charmante Barrio Bajo, met smalle straatjes en witte huizen, herinnert je eraan dat je in Andalusië bent.
Renaissancetempel
Een bezoek aan de kerk Iglesia de la Asunción, een grote renaissancetempel, is zeker de moeite waard. Het middeleeuwse kasteel, met een muur en toren van islamitische oorsprong uit de 12e eeuw, waakt over Barrio Bajo. Het Santuario Virgen del Valle, net iets buiten de plaats, wordt gezien als een van de hoogtepunten uit de Andalusische barok.
Heet en droog
In zowel Extremadura als Andalusië is het heet en droog in de zomer. Ook de keukens van beide regio’s hebben veel overeenkomsten. Je vind er stoofpotten en wildgerechten in vele variaties. Proef in Extremadura ook de typische jamón ibérico (ham) en in Andalusië de koude soep gazpacho.