1. De traditie van calçotada
Heb je ooit gehoord van calçotada? Het is het eenvoudige plezier van zoete lente-uitjes (calçots) grillen boven een open vuur, de geblakerde lagen afpellen en ze in romescosaus dippen.
Wat begon als een lokale traditie in Valls aan de Costa Daurada, is uitgegroeid tot een nationaal fenomeen. Voor de lokale bevolking is het veel meer dan een culinaire gebeurtenis; het is een cultureel feest en een reden om met vrienden en familie samen te komen, en een ware uiting van het Catalaanse erfgoed.
Tijdens het calçotada-seizoen (van januari tot april) bieden veel goede restaurants deze unieke ervaring aan, maar je kunt calçots ook zelf bereiden bij wijnhuizen, kleine boerderijen of landelijke accommodaties. Je kunt er het beste van genieten in goed gezelschap, terwijl je moppert, lacht, verhalen deelt en de maaltijd laat duren tot zonsondergang. Het open vuur, de houtskool, het samenzijn, de saus, een stevige maaltijd en de beste lokale wijnen zijn de sleutel tot het echte calçotada-gevoel.
2. Zoet spektakel
Als in het voorjaar de perzik-, nectarine- en paraguayos(wilde perzik)-bomen beginnen te bloeien, ontstaat er in het landschap een zoet spektakel van kleuren en geuren. Van maart tot april worden in de boomgaarden rondom Lleida allerlei excursies rond fruittoerisme georganiseerd. Van een begeleide fietstocht tot een ballonvaart. Bereid je voor op een explosie van ontelbare roze tinten die al je zintuigen doen prikkelen.
3. Land van olijfolie
Olijven zijn uitgegroeid tot een van de meest gewaardeerde producten van de Catalaanse keuken. De olijfbomen groeien hier al sinds mensenheugenis en zijn een levend bewijs van de Catalaanse geschiedenis en een onlosmakelijk deel van haar identiteit.
Van oktober tot november vindt de olijvenoogst plaats en van december tot januari organiseren veel steden en coöperaties olijfoliefestivals om de oogst van het seizoen te vieren. De festiviteiten en proeverijen zijn een perfecte gelegenheid om de charmante stadjes en landschappen te ontdekken.
4. Levendige lokale markten
Als er iets is dat je niet mag missen tijdens je verblijf in Catalonië, zijn het de lokale markten met kraampjes vol heerlijke producten, gepassioneerde ambachtslieden en culinaire tradities. Ze vinden wekelijks plaats op het centrale plein van alle steden en dorpen in Catalonië. Daar krijg je de kans om lokale producenten te ontmoeten, seizoensproducten te ontdekken en bij de kraampjes te winkelen om zelf een traditioneel gerecht te kunnen maken.
5. 12 uur, vermut-tijd
Het middaguur in Catalonië is een bijzonder moment van de dag. Of het nu is om pauze te nemen, vrienden te ontmoeten of met familie te ontspannen. Bezoek een wijngaard of vermutería en bestel een vermut (vermout) in combinatie met lichte snacks, zoals ansjovis, olijven of chips en geniet van het moment. Dit drankje op basis van wijn en kruiden werd ooit door de Italianen in Catalonië geïntroduceerd. In de loop van de tijd is het aperitief verworden tot een speciaal moment om te socializen. Probeer het!
6. Het thuis van wijnen en cava
Met twaalf verschillende oorsprongbenamingen (Denominación de Origen afgekort als DO) is Catalonië het thuis van wijnen en cava. Tussen september en oktober komt de regio tot leven met druivenoogstfeesten, een perfecte gelegenheid om Catalaanse wijnen te proeven. Het hele jaar door kun je terecht in meer dan 300 wijnhuizen waar je hun specialiteiten kunt proeven. Er zijn negen wijnroutes door het land met unieke wijntours, accommodaties, proeverijen onder begeleiding van sommeliers, en vele andere wijnbelevenissen.
Campings
Catalonië heeft meer dan 350 campings waarvan er 180 door ACSI zijn bezocht en gecontroleerd.
2025 wordt extra smakelijk
2025 wordt een extra smakelijk jaar voor Catalonië omdat het is uitgeroepen tot Wereldregio van Gastronomie. Er worden tal van activiteiten, eet- en wijnfestivals georganiseerd. Mis deze kans niet om de smaken van Catalonië te proeven.