Mull of Kintyre, oh, mist rolling in from the sea. My desire is always to be here…, zo luidt de tekst in een liedje van Paul McCartney, een eerbetoon aan het pittoreske zuidelijkste puntje van het schiereiland. Vanaf de vuurtoren aan de westkust kijk je – bij helder weer – over de Ierse Zee helemaal tot aan Ierland.
Loch Lomond in het Trossachs National Park is de eerste stop op onze reis, waar we de Ben Lomond, onze eerste munro, zoals een Schotse berg van minimaal 900 meter hoog wordt genoemd, beklimmen. De weg naar de top leidt ons door een laaghangend wolkendek en zo beleven we in mysterieuze sfeer een geslaagde start van de vakantie.
De lange weg naar Kintyre hebben we te danken aan de strenge beperkingen voor het vervoer van kampeervoertuigen van de veerbootmaatschappij Caledonian MacBrayne. Na de indrukwekkende ervaring bij Mull of Kintyre begint de tijd te dringen. Zelfs een reis van acht weken is te kort voor alle bezienswaardigheden. Voor het eiland Mull, iets noordelijker gelegen en onderdeel van de Hebriden, hebben we de veerboot van tevoren gereserveerd.
Bloedige clan-strijd
Tussendoor kunnen we nog net een uitstapje maken naar de regio Glencoe, een van de mooiste en tegelijkertijd meest tragische plekken in Schotland. In 1692 werden hier 78 mannen, vrouwen en kinderen van de MacDonalds-clan afgeslacht door de Campbell-clan, een van de vele bloedige slachtpartijen in de Schotse geschiedenis.
Tegelijkertijd ervaar je in de indrukwekkende natuur in de bergen en valleien van de Highlands de veelgeprezen romantiek van Schotland. Stipt op tijd staan we in het mooie havenstadje Oban bij de veerboot naar het eiland Mull, vaak beschouwd als het mooiste van Schotland, nog voor Isle of Sky.
Pilareneiland
Het kleine eiland Iona, het ‘Heilige Eiland van de Schotten’, bekend van het klooster dat de kerstening van Schotland in gang zette, ligt slechts iets minder dan twee kilometer van Mull. De eeuwenoude zeegrot Fingal’s Cave op het ‘pilareneiland’ Staffa, was inspiratiebron voor de Schotse Symfonie van Felix Mendelssohn. Beide eilandjes zijn het best te bereiken vanuit Fionnphort in het zuidwesten van Mull.
Mull zelf betovert vooral met zijn stranden die doen denken aan de Caraïben, indrukwekkende bergen in het binnenland en het stadje Tobermory met zijn kleurrijke huizen helemaal in het noorden. De ruige westkust is bijzonder, maar het rijden met een caravan op de smalle eenbaanswegen is een echte uitdaging.
Glencoe staat te boek als een van de mooiste en tegelijkertijd meest tragische plekken in Schotland
Betoverend meer
Terug op het vasteland, is onze laatste wandelbestemming in de Highlands het bergmassief Beinn Eighe. Deze keer laten we de machtige toppen boven Glen Torridon voor wat ze zijn en wandelen we naar Loch Coire Mhic Fhearchair, een betoverend meer in een bergkom. De naam verraadt het al: de Keltische taal leeft in Schotland! De stevige tocht is een aanrader voor redelijk fitte wandelaars.
Het uiterste noorden van het Schotse vasteland is – na een laatste weemoedige blik op de bergen – ons volgende doel. Via de veerhaven van Ullapool en na een omweg naar de rotsformatie Old Man of Stoer, bereiken we bij Durness de noordkust met prachtige zandstranden zoals Balnakeil Beach en Ceannabeinne Beach.
Via Dunnet Head, de noordelijkste punt, rijden we door naar Duncansby Head. Hier wandelen we, omgeven door oorverdovend gekrijs en een scherpe geur, langs de adembenemende kliffen en kijken naar de talrijke zeevogels die broeden en voeden. Al snel komen de machtige rotsformaties van de Duncansby Stacks in zicht, die voor de kust de golven trotseren.
Whisky-bolwerken
Over de aanzienlijk betere wegen van de oostkust rijden we zuidwaarts. Na Inverness, de whisky-bolwerken van Speyside en vele kliffen en stranden bereiken we Edinburgh. We verlaten de imposante oostkust bij St. Abbs met zijn vogelrotsen. De laatste haltes zijn de ruïnes van Jedburgh en de Melrose Abbey in de regio Scottish Borders.
Ze getuigen van de eeuwenlange machtstrijd tussen Schotland en Engeland, die de Schotten uiteindelijk verloren. We sluiten onze reis toepasselijk af bij Abbotsford House, residentie van de 19e-eeuwse dichter en schrijver Sir Walter Scott, de ‘grondlegger van het Schotse toerisme’.
Whisky
Uisge Beatha, ‘Levenswater’, noemen de Schotten hun nationale drank in het Schots Gaelisch. Het land telt honderden whisky-distilleerderijen waar de drank op soms op traditionele wijze, soms met moderne technologie wordt geproduceerd. De markt voor whisky groeit momenteel sterk. Het gouden vocht wordt ook gebruikt als medicijn met, zoals de Schotten graag benadrukken, wetenschappelijk bewezen werking.
Meer informatie: visitscotland.com
Kamperen in Schotland
Enthousiast geworden voor een kampeerreis naar Schotland? Kijk op Eurocampings.nl voor campings of vind hier je ideale camperplaats.
Meer zien van het Verenigd Koninkrijk?
Baaien, kastelen, vissersdorpjes, havenstadjes, badplaatsen en tal van wandel- en fietsroutes. De Engelse kust is enorm gevarieerd. En met de veerboot ben je er zo. ACSI FreeLife stelt zes Engelse kustgebieden aan je voor.