Attersee
De Attersee is het grootste binnenmeer van Oostenrijk. Het kraakheldere water en een diepte van meer dan 130 meter maken het een echt duikparadijs.
Wij zoeken het vandaag bovenwater en maken een prachtige wandeling naar de Egelsee, een botanisch paradijs. Vanaf de kerk in Unterach, gelegen aan de zuidpunt van het meer lopen we door het sprookjesachtige Kastanienwald. Het zachte zonlicht wordt gefilterd door de jonge bladeren en af en toe zien we in de verte een glimp van de Attersee.
Als we na een korte klim door het open veld bij het Egelmeer aankomen worden we verblindt door de bloemenpracht; roze koekoeksbloemen, gele lissen en dieppaarse orchideeën vechten om onze aandacht. Het ondiepe meer werd zo’n 10.000 jaar geleden, tijdens de laatste ijstijd gevormd. Het stille water van het Egelmeer met in de verte de pieken van het Höllengebirge dwingen ons tot vertraging om zo de rust en natuurschoon in ons op te nemen.
Om de unieke vegetatie met onder andere twaalf soorten orchideeën te behouden werd het meer in 1965 tot beschermd gebied aangewezen. Aan de randen van het meer zien we zonnedauw, een klein plantje met witte bloemen. De bladeren van de zonnedauw zijn bedekt met kleverige druppeltjes waar insecten mee worden gevangen die de plant voeden. Terwijl de zon in kracht toeneemt wandelen wij naar Stockwinkel, een klein dorp aan de Attersee.
Lunch aan het Water
Op het zonnige terras van Stadler Seegasthof in Stockwinkel hebben we schitterend uitzicht over het blauwe water van de Attersee. De oostelijke oever van het meer wordt gedomineerd door de steile wanden van het Höllengebirge die ruim 1.000 meter hoog boven het water uitsteken.
Naast het familiehotel ligt de aanlegsteiger van de veerdienst. De boten varen tussen de twaalf dorpen aan de oevers van het meer. Na een lunch met een heerlijk gebakken vis en aspergerisotto varen wij in een half uur met de boot terug naar Unterach.
Leven in een bubble
Hoewel we de afgelopen twee jaar dankzij COVID-19 allemaal gewend zijn om in een bubble te leven, wordt dit begrip in Weyregg naar een ander niveau getild. In de tuin van een oud huis staan vier grote bubble tenten.
Het concept is in Weyregg bedacht en inmiddels kun je op verschillende plekken in de wereld in deze bubble-tenten overnachten. Binnen in de grootste tent staat een kingsize bed, en twee grote zitzakken. Naast de ingang van de tent staat een jacuzzi.
Mondsee
Hoe de Mondsee aan zijn naam komt, begrijp je direct als je vanaf de Schafberg over het halvemaanvormige meer kijkt.
De zon glinstert in het heldere water van de Mondsee als we ’s ochtends vroeg kennis maken met Susanne Riehs. Op een houten steiger aan het meer omgeven door bergen geeft de pezige blonde dame in de zomer vrijwel dagelijks yogalessen. Aan de zuidkant van het meer domineert de verticale Drachenwand. Dit is haar favoriete plek en de rust die deze omgeving uitstraalt neemt ze mee in de beleving van haar lessen.
Terwijl het water tegen de steiger klotst, de wind zachtjes over het meer waait en in de verte de meeuwen krijsen, liggen wij ontspannen op een yogamatje. Susanne laat ons concentreren op onze ademhaling en verschillende yogahoudingen aannemen. De warme zonnestralen gloeien op ons huid, terwijl onze spieren zich door de oefeningen ontspannen.
Het is een weldaad voor het lijf om de dag zo te beginnen. Als we aan het eind van de yogasessie de boomhouding aannemen, waarbij we op één been balanceren en de andere buigen en de voet op onze staande been zetten bestaat de omgeving even niet meer. Lichaam en geest zijn in perfecte balans hier aan de Mondsee.
Zeker doen
Tot rust komen met een lesje yoga aan het meer.
sundari-yoga.at
Neerstrijken op het terras van seecafé Mondsee.
seecafe-mondsee.at
Zwetschkenpofese (wentelteefjes) eten bij familierestaurant Fohlenhof.
gasthof-fohlenhof.at
Meer info: mondsee.at
Irrsee
Vanwege zijn unieke flora en fauna is de Irrsee beschermd natuurgebied. Langs de zuidkant loopt een rustige weg die zich uitstekend leent om dit kleine meer op de fiets te verkennen.
De boeren zijn druk in de weer op de weilanden en groeten vriendelijk als we langs fietsen. De velden zijn omringd door lange bomenrijen en lopen door tot aan de oevers van het meer. Overal horen we krekels tjirpen. Bij de 600 jaar oude Erlachmühle, een molen die door waterkracht wordt aangedreven, houden we pauze. De drie huidige generaties houden de traditie in stand en draaien de molen met bakkerij.
Op het terras worden stevige lunches geserveerd en wij willen de Mühlertoast graag proeven. Het zijn twee grote plakken geroosterd zuurdesem brood met spek, kaas en uien die op een houten plak wordt geserveerd. Het brood is zo groot dat het aan beide zijdes over de houten plak hangt. Er wordt hier alleen maar met biologische granen gewerkt, en dat proef je. Met het brood komen er grote glazen cider aangelengd met bruisend bronwater op tafel.
Heerlijk verfrissend op deze warme dag. Als we na het eten van de Mühlertoast weer op de fiets willen stappen, vraagt onze gastvrouw of we niet nog de Bauernkrapfen – een soort platte oliebol zonder krenten – willen proeven. “Oma heeft ze zojuist gebakken.” Dat kunnen we natuurlijk niet afslaan.
Meer info: mondsee.at
Wolfgangsee
Of je nu een boottocht over de Wolfgangsee maakt of geniet van het uitzicht op het meer vanaf de Schafberg. De Wolfgangsee is altijd mooi.
Op het smalste deel van het tien kilometer lange meer is de Wolfgangsee slechts 210 meter breed. Precies hier, aan de noordoever ligt St. Wolfgang. Het is het meest levendige stadje in de regio en heeft een historie van meer dan 1000 jaar.
Op de Wolfgangsee onderhouden zes boten de veerdienst tussen de verschillende dorpen. De RMS Kaiser Franz Josef I is de oudste boot, en is sinds 1873 in de vaart. Deze boot wordt door een groot schoepenrad aangedreven. Wij laten ons vandaag met een speedboot rondvaren.
Zeker doen
Voor wie de kou niet schuwt is de Wolfgangsee een prachtige kampeerbestemming tijdens de kerstdagen. In alle dorpen aan het meer zijn aantrekkelijke kerstmarkten. Laat vooral de auto en camper staan en laat je met de lokale boot van dorp naar dorp varen. Grote fakkels branden aan de oevers van het meer om de gasten te verwelkomen.
Meer info: wolfgangsee.salzkammergut.at
De moeder van Mozart
We passeren de steile rotsen van de Falkensteinwand. Door de schijnbaar onneembare wand loopt een fraai wandelpad dat van Ried naar Fürberg voert. Beide plekken zijn ook met de veerdienst te bereiken. Als onze boot bij de steiger in St. Gilgen aanlegt, staan we gelijk in het centrum van dit stadje.
De kade is een ontmoetingsplek waar mensen kunnen genieten van het uitzicht over het meer. Op een steenworp afstand staat het huis waar de moeder van Wolfgang Amadeus Mozart is geboren. Het huis is nu een museum en verhaalt over de familie van dit muzikale genie. Elke zomer worden er verschillende muziekevenementen door het Mozarthaus georganiseerd.
Steilste tandradbaan van Oostenrijk
Aan het eind van de middag stappen we in St. Wolfgang op de tandradtrein die ons in 35 minuten naar de top van de Schafberg brengt. De bijna zes kilometer lange spoorbaan werd in 1893 geopend en is de steilste tandradbaan van het land.
Eens per week kun je met de oudste nog werkende tandradstoomlocomotief ter wereld naar de top van de Schafberg. De locomotief is ruim 127 jaar oud en voor een retourtje verbruikt hij 500 kilo steenkool en 3.000 liter water.
Oberösterreich aan je voeten
Op het topstation, op 1.783 meter hoogte ligt Haus Schafbergspitze waar we overnachten. Als de laatste trein is afgedaald, is er nog slechts een handvol gasten op deze adembenemende plek. In de diepte zien we alle meren liggen waar wij de afgelopen dagen zijn geweest.
Voor even voelt dit als de top van de wereld. In de traditionele eetzaal genieten we van een heerlijk diner. De jonge ober zegt dat hij geen werkplek kan bedenken vanwaar je een mooier uitzicht hebt dan vanaf Schafbergspitze. En hij heeft gelijk, heel Oberösterreich ligt aan onze voeten.
Donau Regio
Camping Au an der Donau is de perfecte uitvalsbasis voor mooie fietstochten langs de gelijknamige rivier en de omringende heuvels.
Van Camping Au an der Donau fietsen we acht kilometer naar de fietsroute R1.13 met de verwachtingsvolle naam Alpenblick-Runde. Het is een mooie afwisselende en glooiende rit over veelal goede asfaltwegen langs grote boerderijen met aangrenzende weilanden, fraaie bossen met onverharde paden.
Een paar keer moeten we flink klimmen, maar met onze krachtige e-mountainbike – te huur op de camping – trappen we soepel omhoog. De route tussen Münzbach en Klam is erg mooi en we hebben prachtig uitzicht over de Donauvallei met de hoge besneeuwde Alpentoppen. Van verre zien we de 900 jaar oude burcht van Klam.
Zeker doen
Ga fietsen! In de directe omgeving van Camping Au an der Donau zijn er verschillende uitgezette fietsroutes variërend van 25 tot 75 kilometer. Alle routes staan in de overzichtelijke folder Radregion Donau Oberösterreich.
Meer info: donauregio.nl
Eten bij de boer
Rond lunchtijd komen we aan in Mitterkirchen. We hebben gehoord dat ze bij Mostheuriger Radlerbauernhof Moser eenvoudige maar zeer smaakvolle warme maaltijden serveren. Bijna alles wat de familie hier op tafel zet wordt op de boerderij bereidt en dat proef je. Het boerenbedrijf is al ruim 250 jaar van de familie Moser waarbij ze in de beginjaren kleinschalige landbouw bedreven.
Rond 1900 schakelde de familie over naar visserij in de Donau en nu verhuren ze appartementen, maken er wijn en likeur en serveren er dus heerlijke maaltijden. Vanaf Mitterkirchen fietsen we nog ruim 15 kilometer over de mooie en autovrije Donauradweg naar Au. Terug op de camping hebben we 60 kilometer op de fietscomputer staan, inclusief een korte aanlooproute en het laatste stuk langs de Donau.
Kamperen in de regio
De campings bij dit artikel zijn slechts een greep uit het aanbod van campings in de regio. Voor een volledig overzicht van campings kun je terecht op Eurocampings.nl
Oberösterreich, allesbehalve zouteloos
Zoutwinning heeft sinds de Romeinse tijd een belangrijke rol gespeeld in Oberösterreich (Opper-Oostenrijk). Deze Oostenrijkse deelstaat is dan ook allesbehalve een zouteloze bestemming. ACSI FreeLife maakte een reis van het bergachtige Salzkammergut naar de glooiende Donau-Regio om te eindigen met een biertje in Mühlviertel.