Buiten de steden kun je als kampeerder helemaal één met de natuur zijn. Fjorden, fjelle (hoogvlaktes), ontelbare eilanden, de midzomernachtzon en tenslotte de Noordkaap oefenen een grote aantrekkingskracht uit en laten jeugddromen uitkomen. Lekker actief camperen lukt het beste met een compacte camper, want veel heb je niet nodig.
Voor de actieve vakantieganger zijn er wandelingen door prachtige landschappen, en al even mooie tours met de mountainbike. Ook met een kano voel je je vooral op de afgelegen wateren zo dicht bij de natuur als een outdoorenthousiasteling in Alaska of Canada. Hier ga je terug naar de oorsprong. We schetsen een portret van dit Scandinavische land.
Een van de rijkste landen ter wereld
Bij veel mensen staat Noorwegen niet boven aan het lijstje met vakantielanden. Dat is prima, want dan wordt het land tenminste niet onder de voet gelopen door toeristen. Zijn bijzondere charme heeft Norge (Noorwegen in het Noors) niet alleen te danken aan de welvaart die olie en gas gebracht hebben. Of aan de noordelijke ligging, of het herhaaldelijk verwerpen van het EU-lidmaatschap, maar vooral ook aan het natuurschoon. De door de Golfstroom gevormde kustlijn behoort met zijn fjorden tot de mooiste landschappen die onze planeet te bieden heeft.
Naast deze indrukwekkend diepe, door gletsjers in de ijstijd gevormde fjorden spreken ook andere landschappelijke hoogtepunten tot de verbeelding. Hoge bergen zoals de Jotunheimen, de gigantische gletsjer Jostedalsbreen, reusachtige hoogvlaktes, of de vele eilanden voor de kust. De lijst is lang, en hoe verder je naar het noorden reist, hoe spectaculairder het wordt.
Het hoogtepunt wordt bereikt wanneer de zon ons op de Lofoten ook ’s nachts in het gezicht schijnt. Voor ons is dit, ook na vele reizen door Noorwegen, nog steeds een moment dat indruk maakt. Uniek zijn ook de vele steden, zoals de Noorse hoofdstad Oslo, de oude Hanzestad Bergen, de oliestad Stavanger of het centraal gelegen Trondheim met zijn beroemde Nidaros-kathedraal.
Noorwegen is de thuisbasis van ongeveer vijf miljoen mensen. De meesten van hen wonen in de steden. Alleen al de agglomeratie Oslo telt ongeveer een miljoen inwoners. De Noren staan bekend om hun gastvrijheid. Die wordt echter elke zomer opnieuw op de proef gesteld, wanneer kampeerders naar het land van de elanden, de fjorden en de hoge alcoholprijzen afreizen.
Spectaculaire natuur
Toegegeven, ook wij ergeren ons aan die hoge alcoholprijzen, en in menig café doen we wat langer dan gebruikelijk met een biertje. Maar de keuze voor een vakantieland laten we gelukkig niet afhangen van de kosten van een bezoek aan de kroeg. Noorwegen biedt ons een stressvrije rit door een grandioos landschap. Het land lijkt wel geschapen voor het reizen met een compacte camper.
Het maakt niet uit of we nu langs prachtige uitzichtpunten door het weidse berglandschap rijden, de sleutel omdraaien en onze wandelschoenen aantrekken, of bijvoorbeeld aan de zuidelijke Noorse kust van het ene schilderachtige vissersdorp naar het volgende rijden, om daar in de haven een stop te maken. Een wandeling door deze authentieke kustdorpen bevestigt steeds weer opnieuw dat we op het juiste moment op de juiste plaats zijn, met het juiste voertuig.
Het is de geheugenkaart van de camera die in Noorwegen overbelast raakt, en niet de camper, die met lage snelheid door het koninkrijk rolt. Wij maken bijna altijd een rondreis, die begint na aankomst met de veerboot in de haven en vanaf dat moment altijd veel spontane hoogtepunten oplevert. Na een dagprogramma met outdoor-activiteiten en leerzame bezichtigingen zoeken we een camping of camperplaats op.
Allemansrecht geldt niet voor iedereen
We hebben geen keus, want het beroemde allemansrecht geldt niet voor iedereen. In 1957, dus tientallen jaren voordat toeristen met hun campers naar Noorwegen reisden, werd dit recht in de ‘Wet voor verblijf in de vrije natuur’ vastgelegd. Deze wet was bedoeld voor wandelaars, die hun tent in de vrije natuur op mochten zetten en zo buiten de campings konden overnachten. “Dit geldt echter niet voor autotoeristen”, zo staat op de officiële Noorse website camping.no te lezen.
“De ontwikkelingen in de afgelopen jaren hebben ertoe geleid, dat dit allemansrecht niet meer van toepassing is op automobilisten en camperaars, zolang ze met hun voertuigen en niet te voet onderweg zijn”, verduidelijkt de website. Wij houden ons aan de regels, want er zijn tenslotte zo’n duizend campings verspreid over het land. Vele daarvan, met name de eenvoudig uitgeruste en wat goedkopere campings, geven ons het gevoel dat we in harmonie met de natuur reizen.
Omdat ze zelden in kampeerplaatsen zijn onderverdeeld, zoeken we zelf een plaats naar wens uit. We staan graag direct aan het water, met uitzicht over het meer of het fjord. Legaal, en zonder hoofdschudden van de Noren, beleven we dan het einde van een ontspannen vakantiedag. Misschien wordt de hengel nog even uitgeworpen, maken we nog een korte wandeling, of bekijken we de route voor de volgende dag.
Zowel sanitaire voorzieningen als watertap- en afvoerpunten hebben we binnen handbereik, en meer hebben we niet nodig. Wildkamperen willen we niet eens, want als we ons op de officiële kampeerterreinen met camper, tafel, stoelen en fietsen installeren, is onze innerlijke rust gegarandeerd.
Steeds meer camperplaatsen
Het aanbod aan campings is behoorlijk divers in Noorwegen. En verspreid over het hele land zijn veel topcampings met uitgebreide faciliteiten te vinden. Steeds meer Noren vieren hier vakantie en nemen deel aan activiteiten voor het hele gezin, of genieten ’s avonds van de sauna. Bij de bonte verzameling campings horen ook veel nieuwe, die vaak bij havens en jachthavens gelegen zijn.
Voor ons vormen ze een welkome afwisseling als we een stad op ons programma hebben staan. De camperplaats Sjølyst Marina is voor ons bij – voorbeeld altijd een goede uitvalsbasis voor een bezoek aan de bruisende metropool Oslo. Maar ook steden als Trondheim, Bergen of Ålesund beschikken over camperplaatsen. Het is aan de Noorse camperaars, wiens aantal gestaag toeneemt, te danken dat er in het land steeds meer camperplaatsen geopend worden. Maar ook de bestaande campings worden continu verbeterd.
“We hebben nu ook voor campers betere plaatsen”, vertelt de vriendelijke Peter Brag van Randsverk Camping, die gelegen is in de schaduw van het hooggebergte Jotunheimen. Het verheugt hem dat de trend van het reizen naar Noorwegen nog wel even voortduurt, omdat het avontuur wat Noorwegen heet momenteel goedkoper wordt.
De waarde van de Noorse kroon is gekoppeld aan de olieprijs, en door de daling van die olieprijs is nu ook de munt verzwakt. Dit tot grote vreugde van camperaars, die behalve de camping of camperplaats nu ook eens een smaakvolle lunch of ’s avonds een of ander biertje tegen een gunstigere koers kunnen betalen.
Noorwegen tip
Ga liever meerdere keren naar Noorwegen op reis, dan dat je alles in een keer wil zien. Vaak proberen kampeerders tijdens een reis door Scandinavië om zoveel mogelijk van het gebied in één vakantie te zien.
De prachtige natuur zie je dan echter vooral door je raam. Probeer je dus te concentreren op één of enkele regio’s. Dan blijft er meer tijd over voor activiteiten in de natuur. Veel campings verhuren kano’s, die de horizon van de reiziger verbreden.
Trekken door Zuid-Noorwegen
Zuid-Noorwegen heeft veel te bieden. Als je vanuit de moderne havenstad Aker Brygge via de Oslofjord afzakt naar het zuiden, kom je terecht in een oase van rust met idyllische kleine eilanden. Michael Adler van het Duitse kampeertijdschrift Caravaning reisde langs de Oslofjord van de hoofdstad Oslo naar Kristiansand.
Benieuwd geworden? Bekijk dan het hele artikel!