ACSI FreeLife

Menu

5 tips voor Zuid-Noorwegen (deel 1)

Je zou het misschien niet zeggen maar Noorwegen heeft meer te bieden dan alleen adembenemende natuur met gletsjers en diepe fjorden, meren en schilderachtige houten huizen. Het zuiden van Noorwegen staat ook bekend om het milde klimaat en de stranden. Zuid-Noorwegen is kortom een prima alternatief voor het zuiden van Europa.

Auteur
Charlotte Kipp
Datum
3
3
ReactiesPraat mee
Zuid-Noorwegen_Jostedalsbreen
Zuid-Noorwegen
Zuid-Noorwegen

Daarom geven we vijf goede redenen om naar Zuid-Noorwegen te gaan.

1. Scherenkust – De Noorse Riviera

De zonovergoten Skagerrak-kust is de Rivièra van Noorwegen: blinkende rotsen, blauw zeewater en daartussen kleine baaien met wit zand. Tussen Risør en Kristiansand aan de zuidkust van het land rijgen exotische plekken aaneen als een parelketting. De mooiste manier om deze afwisselende kuststrook te ontdekken is vanaf het water. De M/B Øya vaart in de zomermaanden dagelijks om 10.00 uur uit vanuit Lillesand, de stad met de spierwitte, met rozen omrande houten huizen.

De boottocht voert door het scherenkanaal Blindleia, langs ontelbaar veel kleine rotseilandjes met bonte vakantiehuisjes en langs de oude jachthaven Brekkestø, voordat er in Kristiansand weer wordt aangemeerd. Overal wappert de Noorse vlag in de wind, en bij elk huis dobbert een bootje aan de steiger. In Kristiansand is een wandeling door het levendige stadshart de moeite waard. Deze stad heeft ook de belangrijkste veerdienst naar Denemarken.

2. Jostedalsbreen – Europa’s grootste vasteland gletsjer

In het Jostedal bevindt zich deze grootste gletsjer van het Europese vasteland, met ijs van duizenden jaren oud. Onderin het dal ligt de Nigardsbreen, zoals de tong van de gletsjer wordt genoemd, die uitkomt op een natuurlijk, turquoise stuwmeer. Dit is een van de mooiste en meest rustgevende plekken in het noordelijke fjordenlandschap. De gletsjertong is te bereiken via een niet geasfalteerde maar wel prima begaanbare weg. Vanaf de parkeerplaats is het nog een klein uurtje wandelen (pas op voor de gladde rotsen) naar de gletsjertong, die nog het meest lijkt op een dikke, verstilde stroom ijsdrab. Het zal je met dat uitzicht niet verwonderen dat deze hele regio in het Noors breheim wordt genoemd, vrij vertaald ‘het land der gletsjers’.

3. Panoramablik met kick

De Lysefjord nabij Stavanger lijkt wel met een gigantische bijl uit het graniet te zijn gehouwen. De meest beroemde natuurlijke bezienswaardigheid van Noorwegen is de Preikestolen, oftewel kansel (preekstoel). Dit vierkante rotsplateau steekt 604 meter boven de groenblauw glinsterende fjord uit. Het uitzicht moet je wel eerst verdienen met een wandeling van twee uur. De met een T gemarkeerde, goed beveiligde route door onbegaanbaar gebied begint bij de parkeerplaats van de Preikestolhytta en leidt via een bergkam naar het platform.

Niet avontuurlijk genoeg? Beklim dan de 1089 meter hoge Kjerag, de hoogste top aan de Lysefjord. Een klim van 570 hoogtemeters – voor geoefende wandelaars. Deze route voert over gladde, steile rotsen en is deels met kettingen beveiligd. Het meest spectaculaire uitzicht van heel Noorwegen heb je vanaf Kjeragbolten, een merkwaardig tussen twee bergwanden ingeklemde rots op een hoogte van ruim duizend meter. Je bereikt deze rots via de westrand van het plateau.

Deel 2

Wil je graag weten wat die andere twee goede redenen zijn om naar Zuid-Noorwegen te gaan? Dat lees je vanaf zondag 16 juli 2017 in deel 2.

Bron: MPS, Tekst & foto’s: Udo Bernhart

Praat mee

  1. J Hilbrands

    Mooi artikel maar waarom geen camping’s genoemd ?

    Reageer
    0
    0
    1. D

      Je mag overal kamperen

      Reageer
      0
      0
      1. J

        Dat is niet meer. Er zijn veel plaatsen met een verbod dat geldt: No camping from 22:00 to 6:00. Het is echt zoeken in de niet bewoonde gebieden voor een gratis plek. Langs een weg kan het nauwelijks en in een dorpje of stad zeker niet.
        We hebben het in 3 weken slechts 1 keer kunnen doen.

        Reageer
        0
        0

Praat mee: 5 tips voor Zuid-Noorwegen (deel 1)

Naam is verplicht
Een e-mail adres is verplicht