ACSI FreeLife

Menu

Nederland in 4 seizoenen: vogels spotten in het Landje van Geijsel

In elk jaargetijde laat de natuur zich van een andere kant zien. Natuurjournalist Hans Peeters gidst je in deze rubriek door de vier seizoenen heen. De winterjas hangt nog niet in de kast en toch is de lucht al vol lente. Veel trekvogels zijn momenteel onderweg van hun overwinteringsgebieden in het diepe zuiden naar de broedplaatsen in de Lage Landen.

Auteur
Savannah Bos
Datum
ReactiesReageer
Landje van Geijsel

Een clubje van vijftien grutto’s komt aanvliegen en landt tussen de grote groep soortgenoten, die al in de ondiepe plas staat. De vogels verwelkomen elkaar en aan alle kanten klinkt het drukke grwieto-grwieto-geroep. Ze hebben elkaar heel wat te vertellen.

Allemaal vertoefden ze enkele dagen geleden nog in Portugal of Spanje. Tot de lente-kriebels ze te pakken kreeg en ze aan hun vlucht van pakweg 1.865 kilometer begonnen. Voor hun laatste pitstop naar het kleine, onweerstaanbare vogelgebied het Landje van Geijsel in Ouderkerk aan de Amstel.

Nationale Vogel

Dit tijdelijke ‘wetland’ staat bekend als grote gruttoverzamelplaats in het voorjaar. Ruim twintig jaar geleden zag boer Jan Geijsel met lede ogen aan hoe de aantallen broedende grutto’s in Nederland achteruit holden. Hij besloot de vogels een handje te helpen en zette begin februari zijn weilanden onder water. Boer Jan wist dat grutto’s graag met hun poten in het water staan en dat een vochtige bodem als een magneet werkt op miljoenen larven en wormen.

Puik voedsel voor hongerige grutto’s. Sinds 2019 is het Landschap Noord-Holland eigenaar van dit kleine, maar o zo belangrijke vogelgebied en blijft een gastvrije ontvangst voor onze Nationale Vogel verzekerd. Grutto’s die in Nederland broeden, vertrekken medio juli naar hun overwinteringsgebieden in West-Afrika. Ze vertoeven enkele maanden in Mali, Guinee-Bissau en Senegal. In december worden ze onrustig en verkassen de meeste noordwaarts richting Portugal en Spanje.

widget fl tijdloos plat 300x300 button rood1

Op zoek naar meer kampeerinspiratie?

  • Lees meer in ACSI FreeLife
  • 3 nummers voor slechts € 12,95
  • Loopt automatisch af
Probeer nu

Duizenden grutto’s

Daar vetten ze op voor het bijna laatste deel van hun reis naar het Landje van Geijsel. Wanneer de eerste grutto’s eind februari hier neerstrijken, kan het nog sneeuwen en vriezen. Er zijn jaren dat de vroege aankomers met hun lange poten onwennig op het ijs staan. Maar met het lengen der dagen stijgen de temperaturen en wordt het voor de weidevogels steeds aangenamer.

In de loop van maart lopen de aantallen grutto’s op tot enkele duizenden. Het grootste deel van de dag staan ze op een kluitje te slapen of peuren met hun lange snavels de wormen uit de modderige bodem. Soms schrikt de meute op van een roofvogel die overvliegt en gaan ze met zijn allen de lucht in.

Het is ronduit spectaculair als honderden grutto’s massaal van links naar rechts door de lucht jagen, om even later weer neer te strijken alsof er niets aan de hand is. Eind maart verlaten meer en meer vogels het tijdelijke wegrestaurant en vliegen naar hun broedgebieden, verspreid over het land. Het wordt met de dag leger en stiller in het Landje van Geijsel, tot de laatste grutto verdwenen is.

Landje van Geijsel

Kleinste luchthaven van Nederland

Behalve voor grutto’s is dit kleine vogelgebied ook een trekpleister voor andere weidevogels, zoals kievit, scholekster en tureluur. In maart buitelen kieviten door de lucht, maken scholeksters elkaar het hof en stappen tureluurs op fel roodoranje poten door het gras. Op zonnige dagen klinkt hier het frêle lied van de veldleeuwerik hoog in de lucht.

Meerkoeten vliegen elkaar fanatiek in de veren om onderlinge voorjaarsduels uit te vechten. Eenden als wintertalingen en smienten dobberen op de ondiepe plas en kunnen elke dag vertrekken naar hun broedgebieden in Noordoost-Europa en Rusland. Het is een drukte van jewelste op de kleinste luchthaven van Nederland.

Grutto

Herkenning: bruine steltloper op hoge poten en met lange rechte snavel, mannetje en vrouwtje zijn gelijk.
Lengte: 37-42 cm (incl. snavel 8-11 cm).
Spanwijdte: 63-74 cm.
Geluid: luidruchtig, snel achtereen, steeds herhaald gwrieto-gwrieto-gwrieto.
Voedsel: larven en wormen, ook slakjes en kevers. Gedrag: tijdens trek in grote groepen, tijdens broedseizoen paarsgewijs.
Leefgebied: vochtige, kruidenrijke weilanden. Nest: ondiep kuiltje in de grond bekleed met droge grashalmen.
Aantal eieren: 4, broedduur: 24 dagen.
Vliegvlug: jongen verlaten na uitkomen meteen het nest. Trek: vanaf juli West-Afrika met op heen- en terugweg tussenstops in Spanje en Portugal.
Voorkomen: broedparen 31.000-38.000. Bedreiging: intensieve landbouw met verdroging, kunstmestgebruik en steeds vroeger maaien.

Landje van Geijsel

Campings in de omgeving van het Landje van Geijsel

Campings zijn niet dicht bezaaid in dit deel van ons land. Een dagtocht naar het Landje van Geijsel is goed te combineren met een verblijf op een van de campings in het Groene Hart.

Aan de rand van het Landje van Geijsel staat op de dijk een Informatieschuur, vanaf hier heb je een goed uitzicht over het gebied. Adres: Holendrechterweg 60A, Ouderkerk aan de Amstel.

Landje van Geijsel is gelegen aan de zuidkant van de A9 en staat via een voet- en rijwielpad in verbinding met de Ouderkerkplas ten noorden van de A9. Ouderkerkerplas met vaak veel eenden, rietvogels in het voorjaar en een oeverzwaluwwand.

Zowel een wandeling (5,5 km) als fietstocht (18 km) start vanaf de parkeerplaats aan de Middenweg ten noorden van de Ouderkerkerplas. Een route is te downloaden via landschapnoordholland.nl onder ‘activiteiten’.

Meer Nederlandse kampeerbestemmingen

Kun jij nog wel meer inspiratie gebruiken voor kamperen in Nederland? Via de regiopagina op ACSIFreeLife.nl vind je alle artikelen over Nederlandse kampeerbestemmingen.

Praat mee

Praat mee: Nederland in 4 seizoenen: vogels spotten in het Landje van Geijsel

Naam is verplicht
Een e-mail adres is verplicht