Zomer. Dat is huppelen door een wei vol bloeiende boter- of paardenbloemen. ‘Huppelen’ is een van de favoriete woorden van taalkunstenaar Wim Daniëls. Je wordt al blij als je eraan denkt en waar huppel je lekkerder dan in het buurtschap Huppel in de Achterhoek?
Fossiele inktvissen en levende uilen
De Achterhoek is een van de oudste stukjes Nederland. Zo ontdekte men er op grote diepte in de bodem devoongesteente van meer dan 374 miljoen jaar oud. In die tijd vormden zich hier enorme riffen in ondiepe zeeën. Men vond daarvoor bewijzen in de vorm van schilden en ammonieten van fossiele inktvissen. Nog steeds worden restanten aangetroffen in de steengroeve van Winterswijk.
De laatste jaren is de groeve minstens zo bekend om het paar broedende oehoes. De grootste in Europa voorkomende uil broedt er tegen de steile rotswand aan. Van achter een speciaal gebouwde kijkwand kan men een glimp opvangen van deze voor ons land zeldzame uilensoort. In de omliggende bossen broeden ook bosuilen. Ze hebben hun nest in boomholten en jagen in het holst van de nacht op muizen en ander ritselend gespuis. Jonge bosuilen hebben in deze tijd van het jaar hun nest al verlaten en houden ons vanaf een hoge boomtak nieuwsgierig in de gaten.
Mystieke landgoederen
De Achterhoek is allesbehalve een vergeten stukje Nederland. Het is het meest oostelijke deel van de provincie Gelderland en wordt aan de westzijde begrensd door de rivier de IJssel. Maar wie Achterhoek zegt, denkt toch vooral aan nostalgische buurtschappen, rustieke landgoederen en tussen bossen verstopte weilanden. Kasteel Slangenburg, Landgoed Hackfort, Huis Vorden en kasteel Ruurlo nodigen stuk voor stuk uit voor een nadere kennismaking.
In lente en zomer komt de natuur hier overal tot leven. Aronskelken raken eind mei zo’n beetje uitgebloeid en de bloemen beginnen hun feloranje bessen te tonen. Witte bloemen van berenklauw en daslook bloeien uitbundig langs de bosranden, net als roze dagkoekoeksbloemen. Bij het paarse en giftige vingerhoedskruid zoemen hommels van bloem naar bloem. De wollige insecten verdwijnen geheel in de bloemkelken om de nectar te proeven. In de beukenhagen op de camping treffen we in mei en begin juni tientallen meikevers aan. Vroeger was dat een doodgewone tor, maar vanwege de schadelijke larven zijn ze in de land- en tuinbouw op veel plaatsen uitgeroeid.
Als de avond valt…
Tal van dorpen en gehuchten verdringen zich om in de top 10 van de mooiste plekken in de Achterhoek te komen. Ruurlo, Zutphen, Bronkhorst en Enschede scoren hoog. Winterswijk geldt echter als de hoofdstad van de Achterhoek en mag zich niet voor niets ‘Nationaal Landschap’ noemen. Kleinschalige landschappen rijgen zich aaneen. Doorsneden door kronkelende beekjes waar zomers staalblauwe bosbeekjuffers boven het kabbelende water fladderen.
Jaren geleden zag ik hier mijn eerste havik en vorig jaar stond ik oog in oog met een kerkuil, toen ik een kijkje nam in een verlaten schuur. Valt de avond in de Achterhoek dan komen behalve uilen ook andere dieren tevoorschijn. Dassen wagen zich uit hun burcht en scharrelen over de bosbodem op zoek naar regenwormen, kevers en allerlei vruchten. Nog stiekemer boom- en steenmarters struinen de omgeving af en klimmen behendig van nest tot nest. Jonge vogels en eieren zijn voor hen niet veilig. Ze hebben ontdekt dat in menige nestkast een lekkere snack verstopt zit.
Tekst en foto’s: Hans Peeters
Campings in de Achterhoek
Bezoeken wij de Achterhoek dan verblijven we op Landgoedcamping Poelhuis in Winterswijk. Ruime kampeerweiden bij de uit 1319 afkomstige boerenhoeve van de familie Tiggeloven. Verscholen tussen het groen en in het hart van de Achterhoek. Vanaf de camping wandel of fiets je zo weg. Kijk voor meer campings in de Achterhoek op eurocampings.nl
Wandelen
In Winterswijk is het niet moeilijk om een wandelroute naar keuze te vinden. Kies uit een van de 287 wandel- en fietsroutes door het afwisselende coulisselandschap rondom Winterswijk.