Kampeerders die in alle rust willen genieten van de natuur vallen op camping Jelly’s Hoeve met hun neus in het groen. Niet alleen op de camping, maar ook daarbuiten. Het terrein ligt tegen de bosrand en in de nabije omgeving kun je kiezen uit drie nationale parken: Dwingelderveld, de Weerribben en het Drents-Friese Wold.
Als een volwaardige terreinknecht van een voetbalclub draagt campinghouder Roger Vermeire het hele jaar door zorg voor zijn groene trots. Alle staanplaatsen zijn bedekt met gras en dat vergt onderhoud. “Om te voorkomen dat het gras stikt, ruimen we in de herfst zo snel mogelijk de eikenbladeren op. Karrenvrachten vol.“
Roger en zijn vrouw Ellen zijn sinds 2016 de gezichten van Jelly’s Hoeve. Daarvoor zag het leven van het echtpaar er heel anders uit. Roger was operationeel directeur bij een industrieel bedrijf. Ellen werkte eveneens als directeur, maar dan van een basisschool. Maar het kriebelde om het roer om te gooien. In de zomer van 2013 komt hun toekomstdroom op een Oostenrijkse camping opnieuw ter sprake. Het roer gaat definitief om, de campingjacht kan beginnen. Ellen: “Een halfjaar daarvoor werden we getipt over een camping die te koop stond. Deze is het niet geworden, maar het was voor ons wel de trigger om een camping te gaan runnen.”
Klein maar fijn
Uiteindelijk valt hun oog op de groenrijke camping net buiten Havelte. “De toenmalige eigenaren vertelden ons over hun concept dat ze wilden ontwikkelen. Een camping voor mensen die zonder kinderen op vakantie gaan. Dat zagen wij meteen zitten. Het is een concept waarmee je je kan onderscheiden. Een camping zonder kinderen brengt een ander soort rust met zich mee. Het moet voor kampeerders meteen duidelijk zijn wat ze hier kunnen verwachten. Als je naar onze website gaat, zie je dat meteen terug (‘Voor wie op vakantie gaat zonder kinderen’, red.).”
Dit betekent niet dat ze aan de receptie nooit gezinnen teleur hoeven te stellen. Maar dat aantal is volgens Ellen op één hand te tellen. “Als er een boeking binnenkomt van vijf personen, gaat er bij ons meteen een belletje rinkelen. Uiteindelijk is er bijna altijd begrip. We zoeken dan samen met de kampeerders naar een geschikte camping in de buurt. Kinderen zijn bij ons natuurlijk wel welkom om op visite te komen.”
Om zeker te zijn van een kampeerplek moet je er wel op tijd bij zijn. Ellen: “We hebben inderdaad een kleinschalige camping. Dat vinden wij alleen maar prettig. Daardoor hebben we tijd om persoonlijke aandacht te geven en kunnen we alles met z’n tweeën doen. We proberen met iedereen een praatje te maken.”
Camping Jelly’s Hoeve in Havelte richt zich specifiek op kampeerders die zonder kinderen op vakantie gaan.
Zelf camperen
Zelf springen Roger en Ellen ook maar wat graag in hun kampeermiddel, een Westfalia-buscamper. Zo gauw de campingpoort van Jelly’s Hoeve eind oktober op slot gaat, maken Roger en Ellen zich kampeerklaar. “Dan vertrekken we voor zes weken naar Spanje en Portugal. Daarna kunnen we fris aan de slag met het onderhoud aan de camping.
Onze vakanties helpen om onze eigen camping te verbeteren. Jelly’s Hoeve moet een camping zijn waar we zelf ook graag zouden kamperen.” Tot nu hebben de oud-directeuren nog geen moment spijt gehad van hun overstap. “Roger voorspelde dat ik het onderwijs vast zou gaan missen, maar dat is absoluut niet zo. Het was een spannende stap twee jaar geleden. We gaven al onze zekerheden op. Onder de streep houden we minder over, maar kunnen we meer genieten.”