Op het campingterrein even voorbij Zoutelande valt het duurzame meteen op. Op het dak van het receptiegebouw van camping Weltevreden is elke vierkante centimeter bedekt met zonnepanelen. “Dit was het eerste gebouw dat we vol hebben gelegd met zonnepanelen”, wijst campinghouder Adriaan Wisse (37). “Inmiddels liggen ze overal waar dat kan. Op de chalets, de stacaravans en op bijgebouwen. Binnenkort zijn het er in totaal duizend.”
Douchewater voor de planten
Tegenover de receptie lopen we naar het ruime, modern ogende sanitairgebouw. Dat is dankzij de zonnestroom helemaal van het gas af. De zonnepanelen op het glazen, schuine dak doen tegelijkertijd dienst als zonwering. “Het sanitairgebouw wordt grotendeels verwarmd met warmtepompen”, vertelt Wisse. Aan waterbesparing is natuurlijk ook gedacht. Zo wordt het douchewater opgevangen en hergebruikt om de wc’s door te spoelen en de planten water te geven. “Op jaarbasis verwachten we maar liefst 1,5 miljoen liter minder te gebruiken.”
Wisse werd tien jaar geleden eigenaar van de camping, die op steenworp afstand van het populaire Zoutelande achter de duinen ligt. De Zeeuw keerde terug naar zijn roots na zijn studie aan de Wageningen Universiteit. “Dat verklaart ook mijn belangstelling en kennis van de technische kant van de verduurzaming. Al loop je al doende nog tegen genoeg uitdagingen aan. De techniek achter de verduurzaming is nog geen gesneden koek.”
Ook in de winter open
Vanaf de camping loop je in een paar minuten naar het strand. Vanaf de tussenliggende duintoppen heb je aan de ene kant een adembenemend uitzicht op het Walcherse strand en de zee. Aan de andere kant is de camping midden in het groen te herkennen en weerkaatst de zon op de zonnepanelen. De 95 kampeerplaatsen en 18 camperplaatsen zijn volgens Wisse vanaf Pasen vol, bezet door veel terugkerende gasten. De camping is ook in de winter open. Bij de camperplaatsen is het stroomverbruik altijd inbegrepen. Voor de kampeerplekken geldt dat alleen in het hoogseizoen, daarbuiten betalen de gasten naar verbruik.
Twee grote batterijen
Via het pad langs een handjevol chalets – voor verhuur en particulier eigendom – lopen we naar een houten gebouw dat nog deels in aanbouw is. Hier staat de twee grote batterijen te brommen waarin de zonnestroom wordt opgeslagen. De belangstelling van andere campinghouders is groot, vertelt Wisse. “Veel collega-ondernemers komen kijken hoe we dit nou allemaal precies gedaan hebben.”
De forse investeringen belemmeren veel campingeigenaren tot nu toe om een duurzaamheidslag van betekenis te maken. Wisse greep de broodnodige vernieuwing van het stroomnet in 2018 aan om een begin te maken met zijn duurzaamheidsdoelen. “De mindere bezetting in de coronaperiode gaf ons de kans om zonder hinder voor campinggasten grote dingen aan te pakken.” De verduurzaming betaalde hij voor de helft uit eigen zak, de andere helft met Europese en provinciale subsidies.
Elektrisch wagenpark
Wisse reduceerde niet alleen het stroom- en gasverbruik op de camping. Ook het benzineverbruik van voertuigen en machines is aan banden gelegd. “Onze shovel, een van de grasmaaiers, het terreinautootje en de bladblazer zijn elektrisch. Dat is bovendien stiller, waardoor we ze zonder hinder voor de campinggasten kunnen gebruiken.” Gasten kunnen hun elektrische auto’s opladen aan een van de zes laadpalen.
De natuur helpt tenslotte ook nog een handje in het ‘groene’ masterplan van Wisse, vertelt hij terwijl hij wijst op een van de zes insectenhotels tussen de kampeerplaatsen. “We zitten hier op de grens van duinen en open land en laten de natuur zijn gang gaan. Dat betekent minder strakke gazons en gemillimeterde heggen. Ik vind het mooi, zo’n veld vol wilde bloemen of een strook met zegge (rietsoort), maar soms moet je nog wel eens aan de gasten uitleggen waarom het er niet netjes gemaaid bij ligt.”
75 procent minder uitstoot
Camping Weltevreden bestaat 75 jaar en gaat vandaag de dag voorop in de strijd tegen de opwarming van de aarde en de CO2-uitstoot. “Wij stoten nu 75 procent minder CO2 uit dan in 2018. Ik denk dat campings een grote rol kunnen spelen in de verduurzaming van de samenleving. Maar voor veel campingondernemers is het financieel nog geen haalbare kaart. Soms wordt alleen afval scheiden al aangemerkt als duurzaam. Duurzaamheid is een containerbegrip, maar wij doen het écht.”