Martin en ik ontmoeten elkaar op RCN het Grote Bos in Doorn. Op deze fraaie plek in de bossen van de Utrechtse Heuvelrug verblijven in het hoogseizoen wel vijfduizend mensen. “Door de ruime en groene opzet ervaren de mensen dit echter niet”, zegt Martin terwijl we aanschuiven op het gezellige terras van de brasserie.
“Dit is de plek waar het voor RCN in 1952 allemaal begon. In die tijd werd de zesdaagse werkweek teruggebracht naar vijf dagen waardoor men behalve zondag ook zaterdag vrij kreeg. Vanuit de Nederlandse Hervormde Kerk ontstond toen het idee om recreatie te gaan aanbieden.
Daarop werd het Grote Bos aangekocht dat als recreatiecentrum ging dienen. Niet alleen voor hervormde gezinnen, maar voor iedereen.” In de decennia die daarop volgden werden nog meer terreinen aangekocht. Sinds 1980 zijn er in Nederland in totaal negen RCN-parken verrezen.
Ook parken in Frankrijk en Duitsland
Ondanks dat de naam – Recreatie Centrum Nederland – anders doet vermoeden heeft RCN ook parken in het buitenland. Tussen 1999 en 2008 werden er acht parken in Frankrijk geopend. “Aanvankelijk waren dit echte Nederlandse enclaves. Met een Nederlandstalige staf, Nederlandstalige animatie en waar je in de snackbar terecht kunt voor een lekkere frikandel en kroket.
Dat is anno 2022 nog steeds het geval, maar tegenwoordig zijn er ook steeds meer Fransen die de weg naar onze campings weten te vinden. Vooral vanwege onze hoge kwaliteitsstandaard.” In 2021 werd Laacher See geopend, het eerste RCN-park in Duitsland. “Onze ambitie is om dit aantal in de toekomst met nog vier of vijf campings uit te breiden.”
Kenmerkend voor alle parken van RCN – of dat nu in Nederland, Frankrijk of Duitsland is – is dat ze op de mooiste plekjes in de natuur liggen. “Rust en ruimte zijn voor ons het uitgangspunt. En behalve kamperen kun je op de parken ook verblijven in huuraccommodaties. Variërend van bungalows tot safari- of glampingtenten.”
“Kenmerkend voor alle RCN-parken zijn de rust en ruimte”
Mooier, beter en duurzamer
Martin werkt sinds vijf jaar als marketing manager bij RCN. “Voor je werk met vakantie bezig zijn is geweldig.” Zelf kreeg hij het kamperen met de paplepel ingegoten. “En ik doe het nog steeds. Met veel plezier” lacht hij. “Jaarlijks trek ik er met mijn gezin en de vouwwagen op uit. Het liefst naar de bergen.” In de loop der jaren heeft hij het kamperen wel zien veranderen.
“Mensen willen tegenwoordig steeds meer gemak en comfort. Dat merken we ook bij RCN. De plaatsen met privé-sanitair zijn bij ons het eerste volgeboekt, ondanks de meerprijs. Ook de brasserie waar we nu op het terras zitten weten de mensen te waarderen. Zelfs mensen die niet op de camping staan, komen hier om lekker te eten. In het najaar wordt op RCN het Grote Bos ook de receptie en het plein vernieuwd. Kort geleden zijn het zwembad en de glijbaan al aangepakt. Eigenlijk zijn we continu aan het investeren om onze parken mooier, beter en duurzamer te maken. Op RCN de Jagerstee in Epe staat nu bijvoorbeeld een van de meest duurzame sanitairgebouwen van Nederland.”
Vakantie voor iedereen
Naast investeren in kwaliteit wordt het andere deel van de winst van RCN besteed aan maatschappelijke projecten en aan mensen voor wie vakantie minder vanzelfsprekend is door eenzaamheid, gebrek aan geld of fysieke omstandigheden.
“Op dit moment hebben we bijvoorbeeld op elk van onze parken in Nederland een aantal accommodaties beschikbaar gesteld waar vluchtelingen uit de Oekraïne kunnen verblijven. Daarnaast bieden we jaarlijks honderd gezinnen die leven op bijstandsniveau een gratis vakantie aan. En ter gelegenheid van ons 70-jarig bestaan geven we nog eens 70 extra vakanties weg. Daarvoor kunnen bezoekers op onze parken bij de RCN droomboom een wens achterlaten waarin ze aangeven waarom ze een ander een droomvakantie willen bezorgen.”
Andere feestelijkheden rond het jubileum zijn onder andere dat alle gasten een pak RCN-pannenkoekenmix krijgen, er welkomstborrels worden georganiseerd en dat er een speciaal gepimpte caravan door Nederland gaat rijden.