We beginnen onze rondrit in West-Litouwen. We kijken in een afgrond. Tot 1987 stond er in de schacht nog een gebruiksklare intercontinentale Sovjet-raket met atoomkop. Tegenwoordig behoort de raketbasis bij Plokstine aan het Plateliai-meer tot een museum over de Koude Oorlog. Een van de vier raketsilo’s, inclusief commandopost, is toegankelijk voor publiek. Een aangenamer sfeertje hangt in het voormalige paleis van graaf Tiskevicius in Palanga, dat nu dienstdoet als barnsteenmuseum.
Met de ferry naar Litouwen
De vorige dag zijn we vanuit het Duitse Kiel met de ferry naar de Litouwse havenstad Klaipeda gereisd. ’s Middags reden we naar de noordelijker gelegen Letse hoofdstad Riga. Doel van de reis: onderzoeken of de Baltische staten zich lenen voor een trektocht van twee, drie weken.
Het goud van de Oostzee
De volgende dag begint op onze camping aan de Oostzee bij Liepaja met een bijzondere ontmoeting. We raken in gesprek met barnsteenverzamelaar en hobbykunstenaar Lothar Lasch, die hier al vele jaren met zijn vrouw de zomer doorbrengt – op zoek naar het “goud van de Oostzee”. Vol trots laat hij enkele kleine kunstwerkjes zien die hij van soms minuscule stukjes barnsteen heeft gemaakt.
Estse Hanzestad
Hanzestad Riga pakt uit met talrijke jugendstilpanden. Net als in de Estse en Litouwse hoofdsteden Tallinn en Vilnius kun je er dagenlang slenteren door levendige straatjes, musea en cafés bezoeken en je volledig onderdompelen in de afwisselende geschiedenis van de Baltische staten. De regio is door de eeuwen heen in handen geweest van Duitsland, Denemarken, Zweden, Rusland en Polen. En daar is nog veel van te merken. Aan de vijftig jaar durende wurggreep van de Sovjet-bezetter kwam pas tijdens de “zingende revolutie” in 1989 een eind. In 1990 volgden de onafhankelijkheidsverklaringen.
Tallinn
We reizen verder naar Tallinn, waar de middeleeuwen nooit ver weg zijn. In de Estse hoofdstad gaan hanze en hightech hand in hand. De oude binnenstad werd in 1997 uitgeroepen tot wereldcultuurerfgoed. Je geniet er van gezellige straatjes, kunst en cultuur in overvloede en talrijke restaurants en winkels. Een spannende totaalervaring – met soms stevige prijzen.
In opkomst, ook onder kampeerders
De economie van de drie Baltische Staten zit in de lift en dat komt het kampeertoerisme absoluut ten goede. De infrastructuur is er de afgelopen jaren aanzienlijk op vooruitgegaan, en camperplaatsen en campings zijn er genoeg, door de vriendelijke uitbaters liefdevol aangelegd op vaak idyllische locaties. De mensen spreken prima Engels en vaak ook Duits en je betaalt er gewoon met de euro.
Overdag is het in de drie landen verplicht om met verlichting aan te rijden. De grote verkeerswegen zijn overwegend in goede staat. Toch komen we nog wat kleinere onverharde wegen tegen, met steentjes. De maximumsnelheid, per land verschillend, en de strenge alcoholvoorschriften in het verkeer houden we angstvallig in het oog. Opgepast trouwens: in Litouwen mag de snelweg ook worden gebruikt door voetgangers, fietsers en koetsen.
Tol
Tol betaal je alleen in de Litouwse gemeente Neringa op de landtong Koerse Schoorwal. Als je via Tsjechië of Polen naar de Baltische staten trekt, zul je ook daar tol moeten neertellen.
Vanaf de noordelijke punt van Estland, schiereiland Juminda met zijn mystieke veengronden, trekken we verder. Nu weer in zuidelijke richting. De route loopt door uitgestrekte bossen met tal van riviertjes en meren, zoals in nationaal park Gauja, en veel campings die vaak prachtig zijn gelegen. Tijdens het kanoën, wandelen en fietsen hebben we de idyllische natuur om ons heen vaak helemaal voor onszelf.
Terug in Litouwen
Vilnius, de hoofdstad van Litouwen, is onze laatste halte. De stad wordt vanwege de meer dan vijftig, overwegend barokke kerken en de aartbisschoppelijke basiliek ook wel het “Rome van het Oosten” genoemd. Hier vandaan leidt de route weer naar het westen, langs de Memel terug naar Klaipeda. Terug naar de Oostzeekust met zijn honderden kilometers zandstrand en machtig mooie duinen. Helaas ook meteen het eindpunt van onze enerverende reis.
Geschikte camping
Wordt een van de drie Baltische staten wellicht jouw nieuwe kampeerbestemming? Kijk dan alvast voor een geschikte camping in Litouwen, Estland of Letland. In totaal vind je in deze drie landen 105 ACSI-campings.
Bron: MPS, Tekst & foto’s: Günter Ultes