In Puy du Fou komt de geschiedenis tot leven
In 1793 begint in de Vendée een conflict met aan de ene kant de republikeinen en de revolutionaire regering en aan de andere kant de royalisten en de katholieke kerk. De strijd tussen deze partijen resulteert in een bloedbad met honderdduizenden dode Vendéens. Leider van de opstand tegen het revolutionaire regime is generaal Charette, een vernuftig strateeg. Met zijn gevangenneming in 1796, vlak bij La Chabotterie, komt een einde aan de Vendée-oorlog.
Charette wordt naar Nantes gebracht waar hij wordt gefusilleerd. De Vendée-oorlog is belangrijk voor de Vendéens omdat deze gebeurtenis de cultuur, het karakter en het nationaliteitsbesef heeft gevormd van de regio. In Logis de la Chabotterie ligt een museum waarin het verhaal van Charette en de Vendée-oorlog wordt verteld. Maar zijn verhaal komt pas echt tot leven in Puy du Fou in Les Epesses.
In dit themapark worden allerlei historische gebeurtenissen – van middeleeuwse ridders, tot Romeinse gladiatoren en Vikingen – nagespeeld in spectaculaire theatershows. Ook als geschiedenis je minder interesseert, zal je je ogen uitkijken. Echt een aanrader. Niet voor niks is Le Puy du Fou verkozen tot beste park ter wereld.
In de stroom van de Vendée
De Vendée is niet alleen de naam van een departement in de Atlantische Loirestreek. de Vendée is ook een riviertje dat onder meer door Fontenay-le-Comte stroomt. Dit fraaie historische stadje was ooit de hoofdstad van de Vendée totdat Napoleon dat in 1804 besloot te veranderen naar het strategisch gelegen La-Roche-Sur-Yon.
Gastronomie van land en zee
Zeevruchten en vers gevangen vis, fleur de sel, de Fiefs Vendéens-wijnen met AOC-keurmerk, de mogette (witte bonen), de bonnotte (aardappelsoort) uit Noirmoutier, brioche of gâche (eierbrioche), préfou (knoflook-brood), ham van de Vendée.
Zo maar een paar van de talrijke specialiteiten uit de Vendée. En niet te vergeten de sterren-restaurants en de restaurants met een Bib Gourmand-vermelding die steeds talrijker worden in de Vendée. Tip van de redactie: Auberge de la Rivière in Velluire.
Kasteelvrouw in spijkerbroek
De Nederlandse Sandra las van Bennekom is kasteelvrouw. Maar dan wel een die je ontvangt in spijkerbroek. Samen met haar man Paul die jarenlang voor Disney werkte, besloten ze in 2019 hun eigen sprookje te schrijven. Ze kochten Chateau de la Preuille dat dateert uit de 11e eeuw en is daarmee een van de oudste kastelen in de Loirevallei.
Het is een goede uitvalsbasis om de Vendée te ontdekken. Behalve om te overnachten, is het kasteel ook opengesteld voor allerlei evenementen en activiteiten. In de Loirevallei vind je de grootste concentratie kastelen van Frankrijk. De meeste zijn gebouwd of verbouwd tussen de 15e en 16e eeuw. Vanuit de hele wereld komen elk jaar weer duizenden toeristen naar de Loirevallei om deze bouwwerken te bezichtigen.
Vins de la Vendée
Op zijn twaalfde dronk hij zijn eerste glas wijn. Nu is François 26 en wijnmaker bij Domaine Mourat in Mareuil-sur-Lay. Met een productie van bijna anderhalf miljoen flessen per jaar – ze kunnen 2.000 flessen per uur bottelen – is Mourat het grootste wijndomein van de Vendée. Tijdens een rondleiding vertelt de gepassioneerde jonge wijnmaker wat zijn vak inhoudt. “Of ik elke dag wijn drink? Nee, ik proef wel dagelijks.”
En zelf kun je tijdens zo’n rondleiding natuurlijk ook proeven. Het wijngebied Fiefs Vendéens waartoe Domaine Mourat behoort, draagt het AOC-keurmerk dus kwaliteit is gegarandeerd. Voor een complete wijnbeleving, maak je een tour door de wijngaarden. Dat kan met een elektrische fiets of met een elektrisch Jeepje. Onderweg geniet je bij Le Moulin Blanc, midden tussen de wijnranken, van een heerlijke lunch waarbij uiteraard de wijn niet ontbreekt.
Al sinds de 13e eeuw horen windmolens bij het landschap van de Vendée. Er zijn nu nog zo’n 200 molens, waarvan vele ruïnes zijn. Een aantal molens is opengesteld als klein museum. Tijdens de Vendée-oorlog werden de molens gebruikt als telegraaf. Met behulp van de stand van de wieken werd er geseind naar de opstandelingen van de Vendée om hen te berichten over de troepenbewegingen van de vijand.
Doolhof van sloten
Heb je ooit water zien branden? De gids die ons door het Marais Poitevin peddelt, laat zien dat dit echt kan. Door met haar vaarboom in de bodem te wroeten, borrelen er bellen methaangas omhoog die ze doet ontbranden door er een aansteker bij te houden. Het Marais Poitevin is een bijzonder moeraslandschap dat door de drooglegging van de golf van Picton is ontstaan. Daarvoor werden er duizenden kilometers aan sloten en kanaaltjes gegraven.
Niet voor niks draagt het natuurgebed de bijnaam ‘Groen Venetië’ (wij zouden ‘Weeribben van de Vendée‘ echter ook passend hebben gevonden). Dus hoe kun je dit prachtige natuurgebied beter verkennen, dan aan boord van een platbodem? Stap je op bij de abdij van Maillezais dan kun je ook nog een culturele draai aan je uitstapje geven. Hier op een eiland in het moeras torenen de overblijfselen van een duizend jaar oude abdij hoog boven het omringende landschap uit. Het bouwwerk combineert romaanse, gotische en renaissancistische invloeden met elkaar en is een van de in totaal zestig abdijen in de Atlantische Loirestreek.
De Vendée in een notendop
De Vendée is gelegen in de Atlantische Loire-streek, grofweg tussen de steden Nantes en La Rochelle. Vanuit Nederland en België is het circa 850 kilometer rijden. Het aantal zonuren in de Vendée is vergelijkbaar met dat van de Zuid-Franse mediterrane departementen.
Campings in de Vendée
Benieuwd naar het campingaanbod in de Franse Vendée? Kijk dan op Eurocampings.nl, hier vind je alle door ACSI geïnspecteerde campings.