ACSI FreeLife

Menu

Kamperen zonder beperking in de Franse Brenne

In de serene rust van natuurgebied de Brenne in midden-Frankrijk ligt camping Parc de la Brenne. Jeanine en Tim van Dam zijn sinds 2009 het gezicht van deze camping, die zich richt op kampeerders met een beperking, maar ook rustzoekers trekt.

Auteur
Sander Cox
Datum
ReactiesReageer
Camping Parc de la Brenne

Kamperen in het groen van de Brenne

Camping Parc de la Brenne ligt in Lignac, een vrij onontdekt stukje Frankrijk. Het gelijknamige natuurgebied, dat precies tussen de stedendriehoek Poitiers, Limoges en Châteauroux ligt, maakt deel uit van de regio Centre-Val de Loire. Vanwege de ligging aan het einde van een doodlopende weg staat de huisnummerloze camping ook wel bekend onder straatnaam Puylagorge.

Tijdens ons digitale video-interview een dag na het paasweekend is het echtpaar Jeanine en Tim van Dam nog druk met de voorbereidingen op het nieuwe seizoen, dat op 14 mei begint. “We zijn nu druk met de bouw van een grote groepsaccommodatie. Gelukkig kunnen we dat allemaal zelf en hoeven we dat niet uit te besteden”, vertelt Jeanine.

Een camping met alle denkbare voorzieningen voor mensen met een beperking – van snoezelruimtes en verharde paden voor rolstoelgebruikers tot een aangepaste badkamer, extra ruime kampeerplaatsen en een zwembadlift – moet namelijk nóg meer op de kleintjes letten.

Parc de la Brenne
Bij Camping Parc de la Brenne is aan alles gedacht om kampeerders met een beperking zich er thuis te laten voelen. Denk aan een schommel die geschikt is voor rolstoelgebruikers.

Veertig vrijwilligers per dag

Zo zijn er in de zomermaanden een aangepast animatieteam en professioneel zorgteam aanwezig. “In de drukke weken lopen hier iedere dag veertig vrijwilligers van het animatieteam rond, zodat ouders minimaal vijf uur per dag rust hebben. Want vergis je niet, ouders hebben hun rust ook hard nodig”, benadrukt Jeanine.

“Het verschil met de reguliere animatie zit hem vooral in de één-op-één-begeleiding. Onze camping is vanwege alle aangepaste voorzieningen en het zorgteam dat we in de zomer inhuren een stuk duurder.” Daarom proberen Jeanine en Tim jaarlijks grote evenementen binnen te halen. Denk aan fietsvakanties voor grote groepen en studentenfeesten. Twee jaar geleden was de Megarun (een meerdaagse roadtrip door Europa) te gast in Puylagorge.

widget fl tijdloos plat 300x300 button rood1

Op zoek naar meer kampeerinspiratie?

  • Lees meer in ACSI FreeLife
  • 3 nummers voor slechts € 12,95
  • Loopt automatisch af
Probeer nu

Het roer om

Dat Jeanine en Tim alweer vijftien jaar een camping beheren, is te danken aan een vriendin: “Moeten jullie niet naar Frankrijk verhuizen?” Waarom ook niet, dachten de francofielen, die tot dan toe vooral kampeerthuis waren in een iets zuidelijkere regio: de Creuse (in de Limousin).

“We hebben jarenlang op dezelfde camping gekampeerd bij Moutier d’Ahun. Ik had een leidinggevende functie in de zorg en mijn man werkte bij Air France-KLM. Allebei vonden we het tijd voor een carrièreswitch.”

Vervolgens vertelde een vriendin van Jeanine dat er een oude kloosterboerderij te koop stond in de Brenne. “Hierop vroeg een collega zich af waarom we ons niet richten op gezinnen met kinderen en volwassenen met een beperking.” Dat leek het echtpaar een uitstekend idee. In 2006 gooide familie Van Dam uit Zandvoort samen met hun drie kinderen – waarvan één heeft aangegeven samen met haar vriend de camping over te willen nemen – het roer om.

Na drie jaar hard werken was het terrein rondom de kloosterboerderij in 2009 campingklaar. “Ervoor zorgen dat alle Nederlanders op kampeervakantie kunnen in Frankrijk. Dat is van het begin af aan ons belangrijkste doel. Helemaal mooi is het als gezinnen meer zelfvertrouwen krijgen en daardoor ook naar andere campings durven te gaan.”

Parc de la Brenne

Camping voor rustzoekers

Bij de opening in datzelfde jaar was er één aangepaste badkamer en stond er direct een animatieteam van vrijwilligers klaar. Tim: “Dat vonden we heel belangrijk, zodat ouders van gehandicapte kinderen in ieder geval een paar uur per dag ontzorgd zijn. Zo’n camping bestond voor zover wij wisten toen nog nergens. We begonnen met 6 kampeerplaatsen en inmiddels zitten we op plusminus 45.

Daarnaast verhuren we safaritenten en bungalows. Het mooie aan de kampeerplaatsen is dat er onderling heel veel kennis en tips worden uitgewisseld over aanpassingen in de caravan of camper. Denk aan een specifiek model of een speciale tillift.” Desalniettemin focust deze prikkelarme camping zich niet alleen maar op die ene doelgroep.

“We trekken ook genoeg kampeerders die juist worden aangetrokken door de rust en de natuur van de Brenne. Je merkt dan dat ouders het ook leuk vinden om te zien hoe andere ouders hun kinderen opvoeden. Onze camping is eigenlijk compleet inclusief, net zoals het zou moeten zijn in de maatschappij.”

Parc de la Brenne

Lees meer verhalen over campinghouders

Benieuwd naar meer verhalen van andere campinghouders? ACSI FreeLife heeft er nog een aantal voor je klaar staan! Neem bijvoorbeeld een kijkje naar het verhaal van Auke en Annemarie de Bree van camping De Ruimte in Dronten!

Praat mee

Praat mee: Kamperen zonder beperking in de Franse Brenne

Naam is verplicht
Een e-mail adres is verplicht