ACSI FreeLife

Menu

Duurzaam kamperen is makkelijker dan je denkt

Thuisblijven is duurzamer dan reizen. Dat is een feit. Maar met kleine aanpassingen kun je de impact van je kampeerreis eenvoudig verminderen. En daar wordt je vakantie niet per se minder leuk van! Zo vind je de weg naar een duurzame camping.

Auteur
Savannah Bos
Datum
ReactiesReageer
duurzaam kamperen

We zijn met z’n allen steeds milieubewuster bezig. Windmolens, zonnepanelen en elektrische auto’s: dat we zuinig moeten zijn op onze planeet hebben we inmiddels wel begrepen. Zeker wij als kampeerders. Want juist op de camping willen we kunnen blijven genieten van die prachtige natuur! Maar doen de campings zelf ook mee met het verduurzamen?

Heel veel campings zijn op een of andere manier duurzaam bezig. Van een slimme sensor voor het licht in het sanitair gebouw tot waterbesparende kranen. En van het scheiden van afval tot het gebruik van ecologische schoonmaakmiddelen. Er zijn veel relatief simpele manieren om een steentje bij te dragen en campings doen dat dan ook massaal. Kijk maar eens naar deze voorbeelden van duurzame campings:

1. Onder de Kroatische zon

In sommige gebieden schijnt de zon volop. Zo ook in Kroatië. Bij Zaton Holiday Resort – een superluxe, grote camping aan de Adriatische kust – maken ze hier handig gebruik van door veel te werken met zonne-energie. Bijvoorbeeld voor het opwarmen van het water dat op de camping verbruikt wordt. En niet alleen voor de afwas of voor jouw lekker warme douche, maar ook voor het complete zwemparadijs. Je hebt hier namelijk niet alleen toegang tot het paradijselijke strand, maar ook tot zeven verschillende zwembaden met glijbanen en leuke speeltoestellen voor de kinderen.

duurzaam kamperen

2. Zuinig met water

In het zuiden van Europa is er niet altijd water in overvloed. Dus als het dan een keer regent moet je er ook zuinig op zijn. Dat hebben ze op Camping Cisano/San Vito goed begrepen, want hier slaan ze het regenwater op. Dit water wordt dan gebruikt voor bijvoorbeeld het bewateren van de planten. Op deze levendige camping – voorzien van alle faciliteiten en direct gelegen aan het Gardameer – letten ze sowieso goed op het waterverbruik, want ook bij de toiletten is een waterbesparend spoelsysteem gemonteerd.

duurzaam kamperen

3. Alles uit de regio

Nog een leuk voorbeeld is Campofelice Camping Village. Op deze kwaliteitscamping aan het Lago Maggiore – algemeen beschouwd als een van de beste campings van Zwitserland – stellen ze de menukaart samen op basis van producten die in de regio te vinden zijn. En dat doen ze niet alleen omdat de producten zo lekker zijn (dat zijn ze natuurlijk wel), maar juist óók vanwege de duurzaamheid. Het gebruik van deze regionale producten scheelt namelijk een heleboel kilometers in de auto of vrachtwagen om de camping te bevoorraden.

duurzaam kamperen

4. CO2-neutraal kamperen

Natuurlijk is er altijd een baas boven baas en die eer gaat wat ons betreft naar Jesolo International Club Camping. Deze camping in de buurt van Venetië is compleet verbouwd en CO2-neutraal ingericht. De camping maakt gebruik van groene energie, ledlampen en efficiënte warmtepompen. Alle accommodaties zijn goed geïsoleerd en voor het vervoer op en rondom het park zijn elektrische auto’s aangeschaft.

Op de daken van de supermarkten, kantoren en sanitair gebouwen liggen zonnepanelen en zelfs de boottripjes naar Venetië gaan per elektrische boot. Natuurlijk is er nog wel wat onvermijdelijke uitstoot, maar in plaats van 450.000 kilo CO2 in 2008, stoot de camping jaarlijks nu nog maar 55.000 kilo CO2 uit. Deze uitstoot wordt trouwens weer ruimschoots gecompenseerd door de energie die de camping zelf opwekt en weer terug levert.

Green keys en blue flags

Staat duurzaam kamperen bij jou hoog in het vaandel? Dan wil je waarschijnlijk van tevoren weten of de camping een beetje milieuvriendelijk is. Gelukkig hoef je daar niet veel moeite voor te doen. Op Eurocampings.nl kan je filteren op eco-campings. Deze campings zijn gecertificeerd door een speciaal keurmerk zoals Green Key. Zo weet je zeker dat je op een duurzame camping verblijft, want zo’n certificaat krijg je niet zomaar. Je moet er iets meer voor doen dan alleen een gloeilamp door een ledlamp vervangen. Zoek je een duurzame vakantie, let dan op de volgende keurmerken:

Ecolabel
Het ecolabel wordt door de EU toegekend aan producten of organisaties die onder meer zuinig zijn met water en energie, hun afval beperken en voorlichting geven over natuur en milieu.

Green Key
Dit is hét internationale keurmerk voor duurzame bedrijven in de recreatie- en vrijetijdsbranche. Campings vallen hier dus ook onder. Om een Green Key-certificaat te bemachtigen moet de camping voldoen aan de door Green Key opgestelde normen.

Blue Flag
Stranden met een Blue Flag staan voor schoon water, een schone kust, veiligheid en toegang voor iedereen. Dit certificaat kan dus niet door de camping zelf behaald worden, maar wel door het (aangrenzende) strand.

widget fl tijdloos plat 300x300 button rood1

Op zoek naar meer kampeerinspiratie?

  • Lees meer in ACSI FreeLife
  • 3 nummers voor slechts € 12,95
  • Loopt automatisch af
Probeer nu

Zoek jouw duurzame camping

Duurzame campings zijn er dus genoeg. Op Eurocampings.nl alleen al vind je er meer dan duizend! En dan zijn er ook nog tal van kleine, fijne campings of natuurkampeerterreinen waar je ook heel ecologisch en duurzaam kunt kamperen (zie: kleinenfijncampings.nl).

Zelf duurzaam kamperen?

Je weet nu dus waar je op moet letten bij het zoeken naar een duurzame camping. Maar eenmaal daar is het natuurlijk niet de bedoeling dat jij je afval laat slingeren, want dan zijn alle goedbedoelde initiatieven van de camping voor niets geweest. Draag als kampeerder daarom ook je steentje bij. Want hoewel kamperen op zich al een duurzame vorm van vakantie vieren is – de CO²-uitstoot van een gemiddelde kampeervakantie ligt stukken lager dan de uitstoot van een all-inclusive vliegvakantie – kan het altijd nóg beter. Tips voor duurzaam kamperen zijn er genoeg, hier volgen er nog een paar.

duurzaam kamperen

1. Verblijf langer op één plek
Een langer verblijf zorgt niet alleen voor meer ontspanning, het heeft ook een positief effect op het milieu en de plaatselijke economie. Door langer ergens te blijven krijgt je reiservaring bovendien meer diepgang.

2. Zoek het dichtbij de camping
Hoe minder verplaatsingen hoe beter. Laat de auto of camper daarom zoveel mogelijk op de camping staan. Maak gebruik van het openbaar vervoer, dat met een toeristenkaart in veel gevallen gratis is. Of verken te voet of op de fiets de omliggende omgeving. Dat biedt een intensievere beleving én is goedkoper.

3. Zoek naar unieke souvenirs
Souvenirs die uniek zijn voor jouw vakantiebestemming, vind je het best op lokale markten en in kleine individuele winkeltjes. Koop originelen in plaats van goedkope imitaties – zo steun je lokale ambachten en bezorg je de thuisblijvers echt plezier.

4. Geniet van de regionale keuken
Veel restaurants gebruiken in hun gerechten zorgvuldig geselecteerde seizoensproducten van biologische of kleinschalige landbouw. Op die manier wordt het milieu gespaard door kortere transportroutes, en krijg je nieuwe smaaksensaties terwijl je de regionale landbouw steunt. En je kunt op steeds meer plekken heerlijk vegetarisch en veganistisch eten.

duurzaam kamperen
Geniet van de regionale keuken.

5.Bespaar op plastic
Op de meeste plaatsen in Europa kun je gewoon water uit de kraan drinken. Ook verschijnen er op steeds meer openbare kranen met drinkwater. Met een herbruikbare waterfles hoef je geen plastic flesjes te kopen. Laat rietjes in restaurants en cafés liggen en neem je eigen boodschappentas mee als je gaat winkelen.

duurzaam kamperen
Met een herbruikbare waterfles hoef je geen plastic flesjes te kopen.

6. Wees zuinig met water
Wees zuinig met je watergebruik op reis: douche niet te lang en laat de kraan niet onnodig lopen tijdens het tandenpoetsen en afwassen.

Duurzame kampeerbestemmingen

Ook bestemmingen halen van alles uit de kast om zo duurzaam mogelijk te zijn. We zetten er een paar voor je op een rijtje.

Bruine beer

Bijna 60 procent van de oppervlakte van Slovenië is bedekt met bos. Met recht mag Slovenië zich dan ook het groene hart van Europa noemen. Ook beren voelen zich er thuis, want naar schatting leven er in de bossen van Kočevje zo’n 500 tot 700. Slovenië was het eerste land dat in 2016 de titel Global Green Destination in ontvangst mocht nemen. En meer dan 50 toeristische bestemmingen voldoen inmiddels aan de criteria van het overkoepelende label Slovenia Green.

duurzaam kamperen

Observeer en leer

De Franse Mont Aigoual (1.565 meter), de hoogste top van de Gard, biedt een uitzonderlijk panorama, van de Middellandse Zeekust tot de Alpen en de Pyreneeën. Omdat hij ook bekend staat om zijn extreme klimaat, is hier sinds 1894 een weerobservatorium gevestigd. In 2022 wordt er op de top een educatiecentrum over klimaatverandering geopend. Hiermee wordt het 100 jaar oude observatorium nieuw leven ingeblazen.
Sudcevennes.com

duurzaam kamperen

Peddelen en puinruimen

Wil je een stedentrip maken en meteen wat terug doen voor de natuur? GreenKayak is een creatief groen concept waarbij je gratis gebruik mag maken van een kajak. De enige voorwaarde is dat je tijdens je peddeltochtje zwerfafval uit het water oppikt en hiervan een berichtje post op social media met de hashtag #GreenKayak. De groene kajaks liggen voor je klaar in diverse steden in Denemarken, Noorwegen, Zweden, Duitsland en Ierland. Het aantal landen en steden wordt telkens uitgebreid.
Greenkayak.org

duurzaam kamperen

3x duurzaam Duitsland

Met de campagne Feel Good zet Duitsland zich in 2022 als duurzame bestemming neer: reizen met de trein, overnachten in biohotels en dineren in restaurants die regionale producten serveren. In de campagne Embrace German Nature wordt gefocust op belevenissen in de natuur: wandelen en fietsen in ongerepte wildernis. Ten slotte focust de campagne German.Local.Culture zich zowel op eeuwenoude tradities als moderne trends in Duitse steden. Je krijgt tips voor de beste accommodaties, maar kunt ook zien hoe zuurdesembrood wordt gemaakt.
Germany.travel

Klimaatneutraal Kopenhagen

Kopenhagen won in 2014 de European Green Capital Award. In 2025 wil het de eerste CO²-neutrale stad ter wereld worden. Daarvoor heeft het een paar goede troeven in handen. De stad heeft een efficiënt ov-netwerk en alle stadsbussen gaan van diesel over op groene stroom. De afvalverbrandingscentrale CopenHill produceert schone energie en de buitenruimte wordt efficiënt benut. De gevel fungeert als klimmuur, op het dak ligt een park met wandelpaden en er is zelfs een skipiste die het hele jaar geopend is. Daarnaast heeft de stad een netwerk van fietspaden. En het zal je dan ook niet verrassen dat Kopenhagen is uitgekozen als locatie voor de Grand Départ van de Tour de France in juli 2022.

duurzaam kamperen

Groen Grenoble

De Europese Unie beloont elk jaar een stad voor zijn inspanningen voor duurzaamheid en milieubehoud. Voor 2022 is het Franse Grenoble gekozen als ‘Europese Groene Hoofdstad’. Grenoble is gelegen tussen de massieven van de Vercors, Chartreuse en Belledonne. Voor het mooiste uitzicht op het groen, neem je de kabelbaan naar het fort van La Bastille. Van daaruit wandel je zo het natuurpark Chartreuse in. Dat neemt een deel van de 820 kilometer aan bewegwijzerde wandelpaden rond de stad voor de rekening. Auto’s worden zo veel mogelijk uit het centrum geweerd om plaats te bieden aan fietsers. En met bekende beklimmingen in de buurt zoals de Alpe d’Huez is de stad dan ook een perfecte uitvalsbasis voor een fietsreis.
Grenoble-tourisme.com

duurzaam kamperen

Swisstainable

Duurzaamheid kenmerkt Zwitserland al decennialang. Of het nu gaat om het intensief gebruik van waterkracht of het feit dat In Zwitserland zelfs afgelegen dalen gemakkelijk met het openbaar vervoer te bereiken zijn. Speciaal om toeristen duurzame keuzes te laten maken op vakantie ontwikkelden de Zwitsers een duurzaamheidsprogramma met de toepasselijke naam Swisstainable. Zie je dit label, dan weet je dat duurzaam ook écht duurzaam is. Op myswitzerland. com vind je niet alleen gecertificeerde aanbieders, maar ook tal van activiteiten om Zwitserland op duurzame wijze te ontdekken.

duurzaam kamperen

Praat mee

Praat mee: Duurzaam kamperen is makkelijker dan je denkt

Naam is verplicht
Een e-mail adres is verplicht