ACSI FreeLife

Menu

Vergeet Potsdam niet

Wanneer je een kampeertrip maakt naar Berlijn, vergeet dan ook niet een bezoek te brengen aan Potsdam.

Auteur
Charlotte Kipp
Datum
ReactiesReageer
potsdam

De hoofdstad van de Duitse deelstaat Brandenburg biedt historie, bijzondere paleizen, meren en parken. En ligt op slechts 30 kilometer van de Duitse hoofdstad.

Lieflijk en stil

Langs de noordoever reikt het bos tot in het water, de zuidoever herbergt prachtige oude villa’s uit het begin van de vorige eeuw. Een paar meter voor ons staat een trots ogende reiger op een boomstronk. Het is hier zo lieflijk en stil!

In Babelsberg hebben we een kano gehuurd en nu peddelen we zonder een duidelijk plan te hebben op de Griebnitzsee, een meer, richting de Glienicker Brücke (ook wel de spionnenbrug genoemd). We kunnen aanleggen bij Bürgershof in Klein Glienicke, een uitspanning aan het Glienickermeer, of nog een stuk verder varen naar het park Babelsberg. Dit park is ooit ontworpen door de landschapsarchitecten Lenné en Pückler-Muskau. Je vindt er strandjes en een café in een klein paleis. Het is heerlijk om zo maar wat rond te varen.

Camping aan het water

Even snel vanuit Berlijn naar Potsdam gaan om het Slot Sanssouci en het park te bezichtigen, betekent dat je al het andere van Potsdam aan je voorbij laat gaan. Wij merkten dat tijdens een lang weekend in het zuidwesten van de hoofdstad. De parken en grotere en kleinere paleizen van Potsdam hebben tezamen niet alleen de status van werelderfgoed, je vindt er ook overal meren en de rivier de Havel.

En om niet vergeten, Potsdam heeft een camping. Onze camper staat op Campingpark Sanssouci aan het water. Vanaf hier word je gratis naar het openbaar vervoer gebracht. Dat brengt je binnen een half uur naar het hartje centrum van de Duitse hoofdstad. Maar wij gaan op weg met onze fietsen. Daarmee blijven we in Potsdam en verkennen we zowel de fraaie bouwwerken in het park van Sanssouci als de Nieuwe Tuin.

Stelletjes en gezinnen hebben het zich gemakkelijk gemaakt op de grasvelden. Er wordt gelezen, met een bal gespeeld en gezwommen in het Heilige Meer. In feite is het niet de bedoeling hier te zwemmen, maar de meeste Potsdammers trekken zich daar niet veel van aan.

In de film van Spielberg

Vrijwel elke plek en elk gebouw heeft historische betekenis. We stoppen bij het paleis Cecilienhof waar de geallieerden in 1945 onderhandelden over de verdeling van het verslagen Derde Rijk. We fietsen ook over de Glienickerbrug waar in de tijd van de DDR spionnen werden uitgeruild. Hier is een van de scènes gefilmd uit de thriller St. James Place van Steven Spielberg die eind 2015 in de bioscopen komt.

In de stad boemelen we wat rond in de Hollandse wijk met zijn bakstenen gevelhuizen uit de achttiende eeuw. Dit onder Frederik Willem I en Frederik II gebouwde stadsdeel was in de jaren tachtig van de vorige eeuw zwaar in verval, nu behoren de straten ten noorden van de Bassinplatz – waar behalve op zondag iedere dag een markt is – tot het mooiste wat Potsdam te bieden heeft. Je vindt in deze huisjes met hun gezellige achtertuintjes heel bijzondere winkeltjes, cafés en restaurants. De wijk contrasteert verder heel fraai met de barokke winkels in de Brandenburgerstraat.

In Potsdam is nog veel meer te doen. Je kunt met je camper naar het eiland Werder dat heel schilderachtig in de rivier de Havel ligt of een tochtje maken langs de paleizen met het stoomschip Gustav, dan wel een wandeling maken naar het kasteel de Belvédère op de Pfingstberg waar Potsdam letterlijk aan je voeten ligt.

Bron: MPS
Tekst: Christiane Würtenberger,
Foto’s: Joachim Negwer, Christiane Würtenberger, TMB-Fotoarchiv/Harald Hirsch/SPSG, Geertje Wieck, TMB-Fotoarchiv/Weisse Flotte Potsdam

Praat mee

Praat mee: Vergeet Potsdam niet

Naam is verplicht
Een e-mail adres is verplicht